Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

PMF

PMF recents

Pregunta

Resposta

Quines diferències hi ha entre Linkat 2.1 i la Linkat 3.0?

La Linkat 3.0 té una versió més moderna del nucli del sistema, la qual cosa li permet operar amb un espectre molt més gran de maquinari. Al mateix temps, es basa en un projecte obert (OpenSuse.org) que actualitza els seus components molt més sovint que la base anterior, permetent així donar resposta als dispositius nous que contínuament surten al mercat.

A la Linkat 3.0 s'han actualitzat les versions dels programes més utilitzats: l'OpenOffice, Firefox, GIMP, Inkscape, Scribus, Kdenlive, entre altres.

També s'han renovat algunes aplicacions de l'àmbit educatiu, afegint noves prestacions: KGeography (ja es pot treballar amb els mapes de Catalunya), Stellarium (millora en els escenaris) i FET (programa per fer els horaris de qualsevol centre).

A més, la Linkat 3.0 porta moltes aplicacions noves, entre les quals podem destacar l'editor de Quaderns Virtuals (es poden elaborar els Quaderns Virtuals en el propi ordinador per ser exportats amb posterioritat), el CmapTools (gran eina per fer mapes conceptuals), el Celtx (aplicació imprescindible per a la realització de guions multimèdia) i utilitats pel tractament de la imatge, com ara Hugin (per fer panoràmiques), Posterazor (per imprimir pòsters grans amb impressores normals de DIN-A4), UFRaw (per treballar amb imatges Raw d'alta qualitat) o KolourPaint (eina de dibuix molt senzilla i semblant al Paint).

La Linkat 3.0 incorpora tres perfils predefinits per a l'alumnat d'educació infantil, primària i secundària, i també porta una àmplia selecció de continguts educatius del portal edu365.cat que queden instal·lats a l'ordinador per poder ser emprats fins i tot sense connexió a Internet.


Quantes versions preliminars de la Linkat 3.0 s'han publicat?

Des del maig fins a l'octubre de 2009 s'han posat en circulació quatre versions oficials de la Linkat 3.0:

 • La Linkat 3.0 OEM, que es va instal·lar a totes les maquetes del catàleg d'equipaments TIC distribuïts pel Departament d'Educació entre els mesos de juny i octubre de 2009. No se n'han repartit DVDs. És una versió plenament operativa en la modalitat de PC autònom.
 • La Linkat 3.0 Beta2 es va publicar al portal Linkat el 9 de juliol de 2009. Tampoc no se n'ha repartit cap DVD, i només la tenen aquelles persones que la van descarregar. Aquesta versió ja implementava els tres models principals de funcionament: autònom, client i servidor de centre.
 • La Linkat 3.0 RC6 es va repartir a les persones que impartiran la jornada tècnica del 26 d'octubre. És pràcticament idèntica a la versió final.
 • La Linkat 3.0 final es va publicar al portal linkat.xtec.cat el 15 d'octubre de 2009. Se'n farà una edició en DVD que es repartirà per correu postal als serveis i centres docents dependents del Departament d'Educació, quedant un romanent d'exemplars per a qualsevol altre centre educatiu que el sol·liciti (s'anunciarà oportunament la data en que aquests exemplars comencin a estar disponibles)


Com se sap quina versió de Linkat 3.0 té un ordinador?

Feu clic amb el botó dret a l'escriptori, seleccioneu Obre en un terminal i escriviu-hi això:

uname -a

... seguit de Retorn. Us sortirà la paraula "Linux" seguida del nom de l'ordinador i unes xifres que corresponen a la versió del nucli del sistema. Aquesta és la taula d'equivalències:

2.6.27.21-0.1 - Linkat 3.0 OEM (la de les maquetes dels ordinadors del catàleg)
2.6.27.23-0.1 - Linkat 3.0 Beta2
2.6.27.29-0.1 - Linkat 3.0 Final o RC6 (són pràcticament idèntiques)


Què són els "clients" i els "servidors" Linkat?

Els ordinadors Linkat es poden configurar de cinc maneres diferents:

 • Ordinador autònom: Està configurat per a funcionar tot sol. Es pot integrar en la xarxa del centre per accedir a les unitats compartides, a la biblioteca compartida de projectes JClic o a les impressores, però no per això deixa de ser un ordinador autònom. TOTS els ordinadors de sobretaula i portàtils distribuïts pel Departament d'Educació surten de fàbrica en la modalitat d'ordinador autònom.
 • Servidor Linkat: Està preparat per a oferir unitats d'emmagatzematge compartides en xarxa, per guardar les dades personals de tots els usuaris d'un centre educatiu, per distribuir actualitzacions de la Linkat a la resta d'ordinadors de la xarxa, i per a oferir molts altres serveis.
 • Client Linkat: Està dissenyat per a treballar conjuntament amb un servidor Linkat. Tan bon punt hi inicieu una sessió de treball, el client Linkat es connecta al servidor per validar la contrasenya i obtenir les dades de l'usuari. També compta amb alguns usuaris genèrics (argo i alumn_01) que li permeten seguir funcionar en cas que no es pugui accedir a la xarxa.
 • Servidor de terminals lleugers Linkat: És un PC una mica més potent que els altres, preparat per a ser utilitzat de manera simultània des de diversos terminals lleugers. No s'ha de confondre mai amb el Servidor Linkat.
 • Terminals lleugers: Són uns aparells especials de molt baix consum que serveixen per a endollar un teclat, un ratolí i una pantalla al servidor de terminals lleugers. En una configuració normal es poden connectar fins a 25 dispositius a un únic servidor de terminals lleugers, donant lloc a 25 llocs de treball amb un únic ordinador. Els PC antics també es poden reconvertir en terminals lleugers, ja que no necessiten ni disc dur per a funcionar.


El meu centre ha rebut ordinadors del catàleg d'equipaments que porten la Linkat 3.0 OEM. Hem d'actualitzar-los a la versió final?

En principi són plenament operatius i no és urgent actualitzar-los, tot i que amb el temps pot ser convenient per tenir-los al dia amb les darreres versions de programari i pegats de seguretat que es vagin publicant, i per a aprofitar les novetats que presenta la Linkat 3.0.

Tant si els actualitzeu com si no, és recomanable configurar aquests ordinadors amb les unitats compartides de xarxa (P, S i T) del servidor del centre. En la pregunta següent s'explica com fer-ho.


Es poden connectar els ordinadors del catàleg d'equipaments a les unitats compartides del servidor del centre?

Si. Els ordinadors amb Linkat 3.0 (i també amb Linkat 2.0) es poden configurar per accedir a les unitats compartides P, S i T de la xarxa del centre, així com a la biblioteca compartida de projectes JClic:

 • I aquí teniu les explicacions per a configurar els ordinadors del centre amb un servidor Linkat. Això no significa pas convertir-los en "clients Linkat". Aquesta operació, que només té sentit en els centres amb servidors Linkat, s'explica més endavant.
 • És diferent el cas dels ordinadors portàtils dels alumnes o de qualsevol altre ordinador que entri i surti del centre docent.


Es pot passar un ordinador de Linkat 2.1 a Linkat 3.0?

Si, però abans de continuar llegiu la pregunta següent sobre la conveniència i urgència d'actualitzar els ordinadors a Linkat 3.0.

D'entrada, necessitareu el DVD de la Linkat 3, ja que no es tracta d'una simple actualització del sistema, sinó que s'han de reinstal·lar molts paquets.

Comenceu per fer una còpia de seguretat de les dades importants de l'ordinador. Sempre s'ha de fer una còpia de seguretat abans d'instal·lar qualsevol sistema operatiu en un ordinador on hi ha documents.

En aquest document s'explica pas a pas com actualitzar l'ordinador de Linkat 2.1 a Linkat 3.0.


S'han d'actualitzar tots els ordinadors de Linkat 2.1 a Linkat 3.0?

No és imprescindible. La Linkat 2.1 continua sent una versió plenament operativa. Això si, és recomanable fer servir l'actualització de programari en línia per assegurar-vos que teniu la darrera versió.


S'han d'actualitzar els servidors de Linkat 2.1 a Linkat 3?

Tampoc no és imprescindible. Els servidors Linkat 2.1 també poden atendre clients Linkat 3.0. Només cal que executeu l'actualització en línia quan vegeu que al servidor s'il·lumina el botó d'actualitzacions disponibles.

En qualsevol cas, no feu mai una actualització de versió automàtica d'un servidor. És un procés delicat que s'ha de fer sempre manualment.


Els centres Linkat han d'actualitzar tots els clients a la versió 3.0?

És convenient que tots els ordinadors configurats en la modalitat "client Linkat" comparteixin la mateixa versió de programari, ja que fer córrer alternativament versions noves i antigues d'un mateix programa sobre les dades dels usuaris pot tenir resultats imprevistos.

Per posar un exemple, imagineu la situació següent: teniu els vostres preferits i l'historial del navegador guardats pel Firefox 2.5 de la Linkat 2.1 al vostre espai personal de dades. Arriben ordinadors amb Linkat 3.0 i els configureu com a clients. Inicieu una sessió en un d'aquests ordinadors, que porta el Firefox 3.5. Aquest detecta que les vostres dades personals estan en un format antic, i les actualitza al nou. Fins aquí cap problema, però... què passarà si un altre dia inicieu sessió en un ordinador del centre que encara tingui la Linkat 2.1? doncs que el Firefox antic (el 2.5) es trobarà amb les vostres dades personals en un format que no entén, i pot acabar espatllant-ho tot. El mateix pot passar amb altres programes.

Es recomana doncs migrar TOTS els clients dels centres Linkat a la versió 3.0. Com que aquesta operació requereix un cert temps, que segurament s'haurà de planificar dins de les hores del servei tècnic d'assistència in-situ, us aconsellem una solució provisional: mantenir de moment els nous equips en la modalitat d'ordinador autònom, configurant-los per accedir a les unitats compartides del servidor. Aquests equips tindran la particularitat que, a diferència dels altres, hauran d'iniciar la sessió sempre amb un usuari genèric (per exemple, "argo"), però seran plenament operatius i estaran integrats en la xarxa.


Hi ha l'opció d'arrencar en modalitat Live des del DVD de la Linkat 3.0?

No encara. Aquesta opció era present al DVD de les versions 1 i 2 de Linkat, però a la Linkat 3.0 quedava molt poc espai lliure al DVD. Esperem poder disposar aviat d'imatges Live de CD, DVD i USB, que s'oferiran per a ser descarregades des del portal Linkat.


Audacity i MP3

Per poder treballar amb arxius MP3 amb l'Audacity, cal tenir instal·lada la versió 1.9.3-1 o superior. Per actualitzar l'aplicació caldrà a anar a Sistema --> Sistema --> Instal·la el programari.

[Ens demanarà contrasenya de root]

Tenint seleccionada la pestanya "Tot" o "Instal·lats" escrivim Audacity en l'espai de cerca.

Seleccionem audacity en la panell central. En el desplegable "Disponible" triarem la versió Audacity 1.3.9-1 o superior. Cliquem a "Instal·la" i a "Aplica" i ja tindrem actualitzada la versió del programari.

audacity instal·la

Ara ens caldrà fer uns petits retocs a la configuració de l'aplicació. Una vegada obert l'Audacity, anem a Edita --> Preferències.

A la finestra oberta, ens situem en el primer dels apartats, "Dispositius". Veurem que en els apartats "Reproducció" i "Enregistrament", apareixen els dipositius "default".

audacity dispositius default

Caldrà canviar aquests valors, fent servir els desplegables, triant l'opció: "pulse". Acceptem i ja tindrem el programa preparat per treballar amb arxius de format .mp3

audacity dispositius pulseQuina contrasenya de root tenen els ordinadors amb Linkat?

- Si la instal·lació la realitza l'usuari final no es pot saber.

- Si és un ordinador de dotació, la contrasenya és lncentre (LNCENTRE)

- Si l'ordinador és un Netbook del projecte EduCAT1x1 (Toshiba NB200, NB250, NB500, Visa...) porten una aplicació que et permet veure i reiniciar la contrasenya de l'usuari root. Aquesta aplicació es troba a: Aplicacions / Utilitats / Més programes i consta de dues icones:

 • Mostra contrasenya
 • Reinicia contrasenya

La icona: "Reinicia contrasenya" permet tornar a assignar la contrasenya de root en el moment de reiniciar l'ordinador.

Per conèixer la contrasenya, només cal que cliqueu a sobre de la icona:
"Mostra contrasenya".

Les contrasenyes de cadascun dels Netbooks són úniques per la qual cosa la contrasenya d'un Netbook no té perquè funcionar amb un altre netbook.

Per tal que funcioni, cal pressionar Reinicia contrasenya i reiniciar l'ordinador.


Em dona error al descarregar la ISO de la Linkat, el MD5 no és correcte. La ISO penjada al servidor és correcte?

La ISO del servidor és correcte. Descarregar fitxers molt grans, com ara la ISO de la Linkat, pot ser a vegades difícil. Uns dels possibles problemes que us podeu trobar són aquests:

 • Si teniu l'error 'No hi ha espai suficient' i sou conscients de que hi ha prou espai, pot ser degut a que esteu fent la descàrrega de la ISO de la Linkat en una partició amb sistema de fitxers FAT32. Aquest sistema de fitxers té una limitació de 2Gb en la mida dels fitxers i per tant la ISO de la Linkat de 4,5Gb no es podrà desar en aquesta partició, cal seleccionar una altra partició amb un sistema de fitxers NTFS, Ext3, Ext4 o ReiserFS per fer la descàrrega de la ISO.
 • Es recomana l'ús d'un programa de descàrregues o un client FTP per realitzar la descàrrega de la ISO de la Linkat. Si en algun moment es produeix un tall en la connexió, el programa pot continuar en el punt on s'havia aturat i no cal tornar a començar la descàrrega de nou. El programa DownThemAll! és un dels que us poden ajudar a fer la descàrrega. Trobareu més aquí.
 • Alguns proxys bloquen les connexions FTP. Si feu servir proxys, haureu de fer la descàrrega de d'un dels nostres "mirror" per HTTP, com ara el de Softcatalà.
 • Quan descarregueu una ISO de la Linkat heu d'assegurar-vos que els vostres clients de descàrregues, client FTP o navegadors web suportin fitxers grans de més de 2 Gb. Les darreres versions dels navegador web ho suporten, però si feu servir versions antigues us podeu trobar amb problemes. Feu servir ordinadors amb versions noves de programari.


En quina distribució es basa Linkat?

Cada versió de la Linkat es basa en una versió diferent de SUSE, tot seguit veurem la relació:

 • Linkat 1 - NLD9 (Novell Linux Desktop 9)
 • Linkat 2 - SLED10 (Suse Linux Enterprise Desktop 10)
 • Linkat 3 - OpenSUSE 11.1
 • Linkat 4 - OpenSUSE 11.2
 • Linkat Edu 11.4 - OpenSUSE 11.4


Què puc fer si tinc una incidència o un dubte de la Linkat?

Si formes part del sistema educatiu 

El Departament d'Ensenyament proporciona una sèrie de serveis com el servei d'atenció unificada (SAU), el manteniment de garanties i la resolució d'avaries dels equips distribuïts, la gestió remota dels equips o l'assistència periòdica de personal tècnic al propi centre o servei educatiu. Aquests serveis tenen associades diferents aplicatius per facilitar la seva gestió.

El SAU és l'entrada de les incidències, consultes, peticions o queixes relacionades amb els serveis que proporciona el Departament d'Ensenyament. Aquest servei d'atenció a l'usuari atén o canalitza entre altres:
 • Les incidències tècniques d'equipaments, xarxes i programes informàtics del sistema educatiu.
 • El suport al treball amb les aplicacions d'ús comú dins del sistema educatiu, molt especialment en l'àmbit de gestió acadèmica.
 • La resolució de les avaries, incidències i gestions de les línies de banda ampla dotades pel Departament d'Ensenyament (ADSL, punt a punt i connexió per satèl·lit)

Comunicació amb el SAU (Cal validació de l'usuari per fer servir aquest servei)

Més informació al web de l'Xtec

Si NO formes part del sistema educatiu

L'equip Linkat disposa d'un suport tècnic gratuït pels usuaris d'aquest sistema operatiu.

Comunicació amb l'equip Linkat

 • Fòrums Linkat
  Aquesta és la via més utilitzada i adient, ja que les preguntes i respostes són publiques i qualsevol altra usuari les pot consultar.
 • linkat@xtec.cat
  En aquesta adreça de correu electrònic ens podeu fer arribar qualsevol dubte sobre la Linkat.


Quants tipus d'instal·lació hi han a la Linkat 4?

Una vegada instal·lada la Linkat 4, apareix una finestra per seleccionar el tipus de perfil que es vol per la màquina. Els diferents tipus de sistema són:


On puc trobar guies per instal·lar Linkat 4?

A la WikiLinkat trobareu diferents guies que us ajudaren a realitazar la instal·lació i configuració de la Linkat 4

http://linkat.xtec.cat/portal_linkat/wikilinkat/index.php/Manuals_Linkat_4


Quins repositoris hi han a la Linkat 4?

Els repositoris de la Linkat són aquests:

 • LTSP
  http://download-linkat.xtec.cat/distribution/linkat-4.0/inst-source/LTSP/
 • AUTONOM
  http://download-linkat.xtec.cat/distribution/linkat-4.0/inst-source/autonom/
 • EXTRES
  http://download-linkat.xtec.cat/distribution/linkat-4.0/inst-source/extres/
 • LINKAT-EDU
  http://download-linkat.xtec.cat/distribution/linkat-4.0/inst-source/linkat4-edu/
 • LINKAT4
  http://download-linkat.xtec.cat/distribution/linkat-4.0/inst-source/linkat4/

 • SERVIDOR COMUNICACIONS
  http://download-linkat.xtec.cat/distribution/linkat-4.0/inst-source/servidor-comunicacions/
 • SERVIDOR
  http://download-linkat.xtec.cat/distribution/linkat-4.0/inst-source/servidor/
 • UPDATES EDU
  http://download-linkat.xtec.cat/distribution/linkat-4.0/updates/linkat4-edu/
 • UPDATES 1
  http://download-linkat.xtec.cat/distribution/linkat-4.0/updates/linkat4/
 • UPDATES 2
  http://download-linkat.xtec.cat/distribution/linkat-4.0/updates/opensuse/
 • KERNEL-2.6.34
  http://download-linkat.xtec.cat/distribution/linkat-4.0/repomirror/kernel-opensuse-11.3/
 • PACKMAN
  http://download-linkat.xtec.cat/mirror/packman-openSUSE_11.2/
 • FIREFOX 6
  http://download-linkat.xtec.cat/mirror/openSUSE_11.2/mozilla-firefox-6/
 • DRIVER WIRELESS
  http://download-linkat.xtec.cat/mirror/openSUSE_11.2/driver-wireless/

 


Tinc problemes per reproduir alguns formats d'audio i video, que puc fer?

Instal·la els còdecs multidèdia i el programari addicional:

http://linkat.xtec.cat/portal_linkat/wikilinkat/index.php/C%C3%B2decs


Com puc instal·lar les fonts de Microsofts (Arial, Times New Roman...)?

El paquet fetchmsttfonts descarrega les fonts de Microsoft per disposar d'una millor compatibilitat amb documents compartits amb usuaris Windows.


Com puc instal·lar el drivers de vídeo de les ATI i NVIDIA?

Normalment es troben repositoris especials per poder instal·lar el driver, però aquests repositoris depenen de la versió de Linkat.

Per instal·lar els drivers propietaris de les targetes de vídeo ATI i NVIDIA podeu descarregar els drivers des de la seva web i realitzar la instal·lació del driver:

NVIDIA - Cal seleccionar el model de la targeta i el sistema operatiu Linux 32-bits
http://www.nvidia.es/Download/index.aspx?lang=es

ATI - Cal seleccionar el model de la targeta i el sistema operatiu Linux x86
http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx


A on puc instal·lar la Linkat Edu 11.4?

La Linkat Edu 11.4, ara mateix, està destinada per ordinadors autònoms i servidor de terminals. No es recomana la instal·lació per Servidor d'aula o client d'aula.

Guia d'instal·lació Linkat Edu 11.4


Com puc connectar amb les unitats compartides P, S i T?

Per connectar a les unitats compartides P, S i T des d'un ordinador autònom o terminals lleugers, es pot fer servir el següent script:
http://download-linkat.xtec.cat/d83/Scripts_Linkat4/Linkat4_Unitats_P_S_T_LTSP.tar.gz


Page 1 / 2 (1 - 25 of 40 Total) Next Page Last Page