Wiki Linkat

Completar la instal·lació

De Wiki Linkat

(Diferència entre revisions)
(Instal·lació del Real Player)
Línia 17: Línia 17:
Un cop descarregat es pot instal·lar fent-li doble clic damunt (demana contrasenya d'administració)  
Un cop descarregat es pot instal·lar fent-li doble clic damunt (demana contrasenya d'administració)  
-
<br>  
+
<br>
-
<pre>Aquesta versió del RealPlayer dóna un error a l'hora d'instal·lar-lo. Malgrat l'existència d'aquest erro
+
'''ATENCIÓ:'''
-
el programa s'instal·la correctament i només cal complementar la instal·lació copiant el fitxer
+
Aquesta versió del RealPlayer dóna un error a l'hora d'instal·lar-lo. El programa necessita executar l'script '''/opt/real/RealPlayer/Bin/setup''' per acabar correctament la instal·lació, després cal copiar el fitxer realplayer.desktop al directori /usr/share/applications tal i com s'indicat tot seguit:
-
realplayer.desktop al directori /usr/share/applications tal i com s'indicat tot seguit:
+
<pre>
-
 
+
/opt/real/RealPlayer/Bin/setup
-
 
+
cp /opt/real/RealPlayer/share/realplay.desktop /usr/share/applications/
cp /opt/real/RealPlayer/share/realplay.desktop /usr/share/applications/
 +
</pre>
 +
Un cop executades aquestes comandes, es pot continuar amb el pas següent.
-
Un cop s'ha copiat aquest fitxer, es pot continuar amb el pas següent.
 
-
</pre>
 
<br>  
<br>  

Revisió de 08:58, 5 oct 2010

Contingut

Instal·lació de tipus de lletra addicionals

La Linkat 3.0 porta de sèrie diverses col·leccions de tipus de lletra de qualitat, com ara "Liberation" o "Lucida". Amb tot, si heu de treballar amb documents creats en altres plataformes és probable que necessiteu també els tipus Arial, Times NewRoman, Comic, Verdana, etc. Aquestes tipografies no s'instal·len per defecte a la Linkat, ja que no són lliures i el seu propietari només n'autoritza la distribució en determinats formats.

De totes maneres, la Linkat 3.0 compta amb un mòdul capaç d'entendre aquests formats especials, extreure'n les fons i instal·lar-les a l'ordinador. L'únic que heu de fer és actualitzar el sistema:

Aneu a Sistema - Sistema - Instal·la el programari, feu clic a la pestanya Actualitzacions (Upgrades) i observeu que hi ha un paquet anomenat pullin-msttf-fonts (si no hi és vol dir que probablement ja ha fet la seva feina i, per tant, ja teniu les fonts instal·lades). Seleccioneu-lo, feu clic al botó Actualitza (Upgrade) i confirmeu. Si tot va bé el programa descarregarà els fitxers i deixarà els tipus de lletra instal·lats al sistema.

Per afegir altres tipus de lletra seguiu les instruccions de la pàgina Fonts de lletres.

Instal·lació del Real Player

La Linkat 3.0 inclou només mòduls la llicència dels quals en permeti la lliure distribució. Degut a les restriccions imposades per RealNetworks, aquest paquet (necessari per a visualitzar els continguts del portal edu3.cat) no s'ha pogut incloure al DVD. L'instal·lador es pot descarregar des de::

http://www.real.com/realcom/R?href=http://forms.real.com/real/player/download.html?f=unix/RealPlayer11GOLD.rpm

Un cop descarregat es pot instal·lar fent-li doble clic damunt (demana contrasenya d'administració)


ATENCIÓ: Aquesta versió del RealPlayer dóna un error a l'hora d'instal·lar-lo. El programa necessita executar l'script /opt/real/RealPlayer/Bin/setup per acabar correctament la instal·lació, després cal copiar el fitxer realplayer.desktop al directori /usr/share/applications tal i com s'indicat tot seguit:

/opt/real/RealPlayer/Bin/setup
cp /opt/real/RealPlayer/share/realplay.desktop /usr/share/applications/

Un cop executades aquestes comandes, es pot continuar amb el pas següent.



Visualitzant el programa

Un cop heu instal·lat els paquets i arribada l'hora de fer servir el RealPlayer veureu que no el trobeu enlloc, no us amoïneu el programa s'ha instal·lat correctament , el que passa és que heu de fer visible manualment la icona d'accés directe al programa.

Aneu al menú Aplicacions-Utilitats-Escriptori-Menú principal.

A la finestra que se us a obert aneu al menú Multimèdia-Reproductor de vídeo.



A dins trobareu la icona del RealPlayer, seleccioneu-la i tanqueu la finestra. Ara ja podeu visualitzar la icona d'accés directe al programa, i utilitzar aquesta aplicació, aneu a dins del menú Aplicacions-Multimèdia-Reproductor de vídeo allí la tindreu.


En engegar el programa per primera vegada us apareixerà l'assistent de configuració, aneu prement la tecla Next. En una de les finestres que se us mostren el programa us demana acceptar l'acord de la llicencia, seleccioneu la casella Accept per tal de continuar amb la instal·lació.

Image:RealPlayer setupassistant.png Image:RealPlayer setupassistant1.png

En altre finestra us demanarà si voleu fer un test de connexió a Internet per tal de verificar si es poden fer actualitzacions del programa, premeu Next i Perform text a la següent finestra si voleu fer el text, o Skip per tal de no realitzar aquest pas. Haureu acabat amb l'assistent en quan us aparegui la tecla Finish, premeu-la i ja hem acabat.

Instal·lació del Google Earth

Es tracta d'un programa gratuït i d'alt interès educatiu, però que no es pot incloure a la Linkat. Per instal·lar-lo es pot descarregar el fitxer GoogleEarthLinux.bin des de http://earth.google.com. Quan s'hagi descarregat cal obrir una consola (clic amb el botó dret a l'escriptori i Obre en un terminal) i executar aquestes ordres:
> chmod +x GoogleEarthLinux.bin
> gnomesu ./GoogleEarthLinux.bin

La segona ordre demanarà la contrasenya de root i engegarà l'instal·lador gràfic. La icona queda instal·lada a Aplicacions - Internet - Més programes.

En cas que el desplaçament de la imatge al GoogleEarth no sigui prou àgil, es pot millorar desactivant l'opció: Visualització --> Atmosfera

Instal·lació de còdecs i programari addicional

També necessitareu programari addicional si heu de reproduir vídeos i altres continguts multimèdia que estiguin codificats o encriptats en determinats sistemes. Consulteu la pàgina de Còdecs, on s'explica com instal·lar tot aquest programari amb un sol clic.

Configuració de les unitats de xarxa

La Linkat implementa un model complet de servidor i client d'aula, però també es pot entendre amb els servidors Windows existents a molts centres docents de Catalunya. Si al vostre centre encara no teniu un servidor Linkat us pot resultar de molta utilitat aquesta pàgina on s'explica com configurar les unitats S, T i P en els ordinadors Linkat 3.0.