Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Migració Centre Formació Adults a Linkat  Final

  • Bon dia,

    Permeteu-me que em presenti. Em dic Sergi i sóc un tècnic informàtic que fa uns anys vaig treballar per una empresa subcontactada pel departament d'Ensenyament per al manteniment dels equips informàtics quan el projecte Likat tot just començava a arrencar, llavors encara era sota plataforma SUSE. Pel que veig a les noves versions de Linkat corre sota Ubuntu, que crec que haurà millorat notablement.

    Per raons professionals la meva trajectòria va decantar cap a l'empresa privada (sempre com a tècnic de sistemes) tot i que sempre que he pogut he col·laborat amb el centre que ara plantejo el projecte ho he fet-Des de fa uns anys van quedar orfes de manteniment informàtic i el personal docent del centre no eren entesos en informàtica. En resum que tenen tot el sistema fet un guirigall, Windows XP pirates, antivirus desactualitzats, alguns equips amb partció C congelada i no saben la contrasenya per descongelar-lo, servidor del centre en Windows 2003 server desactualitzat... un cristo.

    En el poc que he pogut i segons la meva disponibilitat els hi he apagat algun foc, com la restauració de dades perdudes, instal·lació d'antivirus al servidor, etc. Però aquest any m'han proposat de posar ordre al parc informàtic i començar de zero. Per tant els hi vull presentar un projecte amb Linkat però em sorgeixen els següents dubtes a veure si em podeu aclarir quelcom.

    Primer faig cinc cèntims de com esta estructurada la xarxa informàtica i l’accés als recursos informàtics per als usuaris perquè et facis una idea i després et plantejo els dubtes:

    Actualment el centre disposa d’unes 30 – 35 màquines (servidor, equips d’escriptori i portàtils) que passo a detallar.

    Actualment disposa d’una aula d’informàtica amb 15 ordinadors. En els propers mesos rebran una dotació de 15 ordinadors més (amb Windows vista) regalats per una empresa del municipi per a muntar una segona aula informàtica. Per tant, de cara al curs vinent 2016-2017 el centre voldria tenir operatives les dos aules d'informàtica. Per tant en el futur parlaríem de 30 ordinadors repartits en dues aules d’informàtica (Aula informàtica 1 i Aula informàtica 2).
    5 ordinadors més a la sala de professors.
    3 ordinadors a sala de Direcció/Secretaria, dels quals un ordinador correspon al director/a del centre, un altre al cap d' estudis i un altre a la secretaria del centre.
    Per a les aules “convencionals” (en tot el centre es disposen de 6 aules) es disposen de 5 ordinadors portàtils que es poden connectar a un projector. Cada aula (incloses les 2 aules d’informàtica) tenen un projector fixat al sostre.
    1 servidor, destinat a servidor d’arxius i servidor DHCP.
    3 ordinadors retirats (Pentium IV) que no s’utilitcen. La idea seria utilitzar-los com a thin clients (LTSP) com a equips de consulta. Per consultes a internet i de forma esporàdica per ’edició d’algun document ofimàtic. Aquest equips es podrien col·locar al vestíbul del centre com a “self-service” per a consultes ràpides a internet.

    Resumint per a la possible proposta l’organització seria la següent:

    •15 ordinadors a l’Aula-Informàtica 1
    •15 ordinadors a l’Aula-Informàtica 2
    •5 ordinadors a la sala de professors
    •3 ordinadors per a Direcció/Secretaria
    •5 ordinadors portàtils (itinerants) per a aules sense “convencionals”
    •3 equips LTSP per al vestíbul, exclusivament per a consultes internet i documents informàtics sense accés a les carpetes de xarxa del servidor.
    •1 Servidor de centre.

    Actualment l’equip que fa de servidor corre amb Windows 2003 Server i dona servei de DHCP al equips del centre (excepte el servidor, router, swicht i impressores que tenen IP fixa) i servidor d’arxius. Com a servidor d’arxius es classifica de la següent forma:
    Carpeta compartida “R” per als arxius de direcció. Aquesta carpeta només hi tenen accés els usuaris gest1, gest2, gest3 i super (usuari administrador). Dins aquesta carpeta cada usuari de gestió es pot crear les carpetes que vulgui. El més normal és que cada usuari es creí una carpeta amb el seu nom.
    Carpeta compartida “P” per als arxius dels professors. Aquesta carpeta hi tenen accés el usuaris prof, gest1, gest2, gest3 i super (usuari administrador). Dins aquesta carpeta cada usuari de gestió es pot crear les carpetes que vulgui. El més normal és que cada usuari es creí una carpeta amb el seu nom.
    Carpeta compartida “S” com a repositori de recursos. Només i té accés d’escriptura l’administrador de la xarxa, l’usuari super. Si hi ha mestres que necessiten posar algun recurs en aquesta unitat ho hauran de comunicar a l’administrador, "coordinador informàtica” per tal que gravi els arxius sol·licitats que li puguin proporcionar.
    Carpeta compartida “T” per als arxius de l’alumnat del centre. Aquesta carpeta hi tenen accés el usuaris alumne, prof, gest1, gest2, gest3 i super (usuari administrador). Dins aquesta carpeta es crea un arbre de carpetes segons curs i assignatura, per exemple, per als alumnes de provés d’accés a cicles formatius de grau superior pot haver-hi la següent estructura de carpetes:
    T: \ACFGS\apjol\català
    Això seria seria un exemple per a un alumne amb nom Antonio Pujol “apujol” que cursa un accés a cicles formatius de grau superior guarda els arxius de l’assignatura “català”. Per a castellà:
    T: \ACFGS\apjol\castellà
    El servidor disposa de dos targetes de xarxa per diferenciar la xarxa de Direcció amb la resta del centre. El servidor té la IP 192.168.1.20 per a la xarxa de Direcció i la IP 192.168.0.20 per a la xarxa “educativa”. Així doncs els equips del grup de treball Gestió estan configurats amb el rang d’IP 192.168.1.xx i els equips dels altres grups de treball, Sala_Mestres, aules informàtica i portàtils estan configurats amb el rang d’IP 192.168.0.xx.
    A la xarxa no existeix cap domini. Esta estructurat amb tres grups de treball, Gestió (per als 3 equips de direcció/secretaria), Sala_Mestres (per als equips de la sala de mestres), aules (per als equips de l’aula d’informàtica i els portàtils). El servidor esta configurat com si fos un nou grup de treball, SERVER.
    Els comptes d’usuari estan creats localment a cada màquina. Enumero a continuació els usuaris creat i amb els permisos de Windows a les màquines:

    • Usuaris locals al servidor:
    Administrador: usuari administrador de màquina. Només el coordinador informàtic en sap la contrasenya i no es fa servir a menys que amb l’altre usuari “super” no es pugui accedir al sistema.
    super: usuari administrador de màquina. Te permisos totals i pot accedir a totes les carpetes compartides, S, P, T i R.
    gest1, gest2 i gest3: usuaris avançats. Te permisos d’escriptura i lectura a les carpetes S, P ,T i R. A la carpeta R només té permisos de lectura.
    prof: usuari avançat. Té permisos de lectura i escriptura a les carpetes P i T. A la carpeta S té permisos de lectura.
    alumne: usuari. Té permisos de lectura i escriptura a les carpetes T i de lectura a la carpeta S.

    • Usuaris locals equips de direcció/secretaria:
    Administrador: usuari administrador de màquina. Només el coordinador informàtic en sap la contrasenya i no es fa servir a menys que amb l’altre usuari “super” no es pugui accedir al sistema.
    super: usuari administrador de màquina. Al iniciar sessió amb aquest usuari un scipt carrega les unitats S, P, T i R del servidor.
    gest1, gest2 i gest3: usuaris avançats. Al iniciar sessió amb aquest usuari un scipt carrega les unitats S, P, T i R del servidor.

    • Usuaris locals als equips de la sala de professors:
    Administrador: usuari administrador de màquina. Només el coordinador informàtic en sap la contrasenya i no es fa servir a menys que amb l’altre usuari “super” no es pugui accedir al sistema.
    super: usuari administrador de màquina. Al iniciar sessió amb aquest usuari un scipt carrega les unitats S, P, T i R del servidor.
    prof: usuari. Al iniciar sessió amb aquest usuari un scipt carrega les unitats P, T i R del servidor.

    • Usuaris locals als equips de les aules i portàtils:
    Administrador: usuari administrador de màquina. Només el coordinador informàtic en sap la contrasenya i no es fa servir a menys que amb l’altre usuari “super” no es pugui accedir al sistema.
    super: usuari administrador de màquina. Al iniciar sessió amb aquest usuari, un script carrega les unitats S, P, T i R del servidor.
    prof: usuari. Al iniciar sessió amb aquest usuari, un scipt carrega les unitats P, T i S del servidor.
    alumne: usuari. Al iniciar sessió amb aquest usuari, un script carrega les unitats T i S del servidor.

    Els equips de la sala de professors, de les aules i el portàtils tenen la unitat C:\ congelada, amb el programa Deep Freeze de manera que qualsevol canvi o arxiu que es deixi en aquesta unitat al reiniciar l’equip es perdrà. Els usuaris estan advertits que els document que vulguin conservar els han de guardar a les unitats de xarxa corresponent, T i P. Al iniciar sessió, segon l’usuari es carrega la unitat de xarxa corresponent. Si s’inicia sessió en un equip amb l’usuari prof a “mi PC” veurà les unitats de xarxa P i T. A totes les màquines del centre al inici de Windows segons l’usuari salta l’script que carrega les unitats de xarxa.


    Tal com esta estructurada aquesta configuració observo les següents deficiències:
    • Qualsevol usuari que sàpiga que al centre hi ha dos rangs IP per separar la xarxa de Gestió amb la de docència podria canviar la IP a un equip de la xarxa de docència i podria accedir malintencionadament a la xarxa de gestió i veure les unitats compartides de gestió tot i no tenir-hi accés.
    • Els usuaris poden veure les carpetes i documents dels altre. Per exemple un alumne que guarda els seus documents a la unitat T, pot veure les carpetes dels altres alumnes dins la mateixa unitat T. El mateix passa amb els professors amb l’unitat P.

    Fet aquest ampli resum i exposades les deficiències que es poden observar a primer cop d’ull trasllado els meus dubtes i plantejaments degut a que el centre disposa de pocs recursos i un pressupost molt limitat a l’hora d’adquirir nou maquinari.
    La meva proposta de projecte per presentar a l'equip directiu es migrar tot el sistema a Linkat. La meva intenció es mantenir l’estructura de xarxa el més semblant possible amb uns usuaris genèrics: gest per a Direcció/secretaria, prof per als mestres i alumne per als estudiants. En quan el servidor el centre només en disposa d’un i el meu dubte es el següent.
    He estat mirant per sobre les característiques del nou Linkat 14.04 i en la versió de “servidor de centre”, hi podria configurar-se l’opció que aquest servidor donés els serveis de:
    1. Servidor DHCP per a tots els PC del centre, excepte el propi servidor, router, switchos i impressores que tindrien IP fixe.
    2. Servidor LTSP
    3. Servidor d’arxius amb les carpetes per a mestres, alumnes i equip de gestió.

    Amb aquesta configuració per al servidor el que pretenc es el següent:

    Ubicar els 3 equips obsolets al vetibul com a thin clients de forma que el servidor els hi envii la imatge de S.O perquè es carreguin per a xarxa

    A les 2 aules d'informàtica portàtils i ordinador de la sala de professors instal·lar Linkat com a client d'escriptori i que el servidor de centre els hi assigni IP (del servidor DCHP) i segons amb l'usuari que iniciin sessió es carreguin les unitats de xarxa, S i T per als alumnes, S, P i T per als professors i R, S, P i T si es un usuari de gestió tot i que aquests últims només haurien de loguinar-se als equips destinats a la gestió (direcció i secretaria)

    Bé, feta tota aquesta dissertació m'agradaria si em podrien aclarir si amb un servidor podria donar servei de DHCP, LTSP i servidor d'arxiu a la xarxa del centre i que tots els usuris poguessin accedir als seus arxius sense posar en risc la seguretat. Per exemple que els alumnes no poguessin veure ni coneixer l'existencia de les carpetes d'arxius del usuaris de gestió.

    Finalment, agrair-vos la lectura d'aquesta gran parrafada que he fotut i si hi ha algun cas d'èxit com el que plantejo si em poguessiu assessorar una mica i en els millors dels casos poder visitar algun centre amb alguna estructura de xarxa semblant seria d'agrair.

    Moltes gràcies.
  • Hola Sergi,

    Veig que se t'ha girat feina ;) a veure si podem ajudar-te a aconseguir el teu objectiu.

    El servidor Linkat pot sustituir completament l'actual servidor Windows 2003:
    - Servidor de dades.
    - Servidor de fitxers amb les unitats S, T, P, M (Multimèdia) i G (Gestió per secretaria o direcció).
    - Antivirus.
    Servidor de centre

    Els clients es poden connectar a les unitats de xarxa tal com ho teniu ara mateix.
    Connexio Unitats de Xarxa

    El problema que comentes de que tots els alumnes poden veure les dades de la resta d'alumnes és un inconvenient que es pot solucionar amb la configuració dels clients de centre, però això comporta que cada usuari del centre necessita un nom d'usuari i una contrasenya per iniciar sessió. Per escoles de primaria no es recomana.
    Client de centre Linkat 14.04

    El tema del LTSP no ho veig clar, el servidor LTSP hauria de ser una màquina independent, no és bona idea fer-ho al servidor de centre.

    Comentes que les xarxes de secretaria i alumnat es separen per rang d'IP, però entenc que tots els ordinadors es connectes al mateix switch, per tant si es modifica la IP d'un PC de l'aula, es trobaria a la mateixa xarxa que secretaria. Es podria separar físicament les dos xarxes per exemple.
    Igualment el servidor de centre comparteix totes les unitats per les diferents targetes de xarxa, per tant des d'una aula es podria connectar a la unitat G si l'usuari i contrasenya és correcte.

    Potser t'interessa la nova versió Linkat lleugera per a màquines antigues basada en Lubuntu (La versió més lleugera d'Ubuntu).
    Linkat lleugera

    I el nou perfil blau que és molt semblant a un WinXP.
    Perfil blau de la Linkat

    Salut.

    Projecte Linkat
  • pablo.vigo

    Hola Sergi,

    Veig que se t'ha girat feina ;) a veure si podem ajudar-te a aconseguir el teu objectiu.

    El servidor Linkat pot sustituir completament l'actual servidor Windows 2003:
    - Servidor de dades.
    - Servidor de fitxers amb les unitats S, T, P, M (Multimèdia) i G (Gestió per secretaria o direcció).
    - Antivirus.
    Servidor de centre

    Els clients es poden connectar a les unitats de xarxa tal com ho teniu ara mateix.
    Connexio Unitats de Xarxa

    El problema que comentes de que tots els alumnes poden veure les dades de la resta d'alumnes és un inconvenient que es pot solucionar amb la configuració dels clients de centre, però això comporta que cada usuari del centre necessita un nom d'usuari i una contrasenya per iniciar sessió. Per escoles de primaria no es recomana.
    Client de centre Linkat 14.04

    El tema del LTSP no ho veig clar, el servidor LTSP hauria de ser una màquina independent, no és bona idea fer-ho al servidor de centre.

    Comentes que les xarxes de secretaria i alumnat es separen per rang d'IP, però entenc que tots els ordinadors es connectes al mateix switch, per tant si es modifica la IP d'un PC de l'aula, es trobaria a la mateixa xarxa que secretaria. Es podria separar físicament les dos xarxes per exemple.
    Igualment el servidor de centre comparteix totes les unitats per les diferents targetes de xarxa, per tant des d'una aula es podria connectar a la unitat G si l'usuari i contrasenya és correcte.

    Potser t'interessa la nova versió Linkat lleugera per a màquines antigues basada en Lubuntu (La versió més lleugera d'Ubuntu).
    Linkat lleugera

    I el nou perfil blau que és molt semblant a un WinXP.
    Perfil blau de la Linkat

    Salut.

    Moltes gràcies pablo.vigo per aclarir-me els dubtes.

    Aquest cap de setmana intentare baixar les distribuicions (linkat lleugera) i el prefil blau i les probaré en màquines virtuals (virtualbox) al meu equip.

    Les màqunes més velles, les que inicialment volia posar com a thin clients amb un servidor LTSP, disposen de 216 o 260 Mb de RAM. Amb la linkat lleugera i un perfil predeterminat d'usuari funcionarán? Aquestes màquines estan pensades com a "autoservei", per a ubicar-les a un raconet del vestíbul per a consultes a internet i molt ocasionalment per a l'edició d'algun document word, exdel o presentació però sense accés a les unitats de xarxa del servidor, només accés a internet.

    El tema de separar les xarxes, docent i direcció es per seguretat, si pogués disposar d'un swicht configurable i assignar-li IP del rang 192.168.1.x . Llavors en aquest switch es punxarien els equips de direcció. Atés que el servidor tindria activades les dos interfícies de xarxa, 192.168.0.x (xarxa docent) i 192.168.1.x per la xarxa de gestió. Entenc que d'aquesta forma les màquines de la xarxa docent no veurien l'altra xarxa i encara que algun usuari "espavilat" canvies la IP d'un equip per la de rang 192.168.1.x si no el punt de xarxa no esta connectat al switch amb IP del rang 192.168.1.x no arribaria a la xarxa de direcció. ¿És així, no?

    El centre només disposa d'una linia ADSL i al router hi ha activades les dos intercies 192.168.1.1 i 192.168.0.1 .

    Per últim, els client d'aula entenc que per treballar, no necessiten més que estiguin connectats a xarxa i per accedir a les unitats compartides, S, T i P que el servidor de centre estigui activat no?

    No es necessari un servidor d'aula per a treballar amb equips clients ja sigui a la sala de mestres o en un equip de les aules d'informàtica. És així?

    Aniré preguntant tots els dubtes que em vagin sortint. Abans de posar en marxa de forma real ho intentaré implementar tot en màquines virtuals per fer una bona defensa del projecte.

    Moltes gràcies.

    Salutacions
  • Hola,

    Prova a instal·lar la Linkat lleugera en aquestes màquines velles, funcionarà amb 256Mb, però és recomana un mínim de 512MB de RAM per anar millor.

    Lo de les xarxes necessitaries un swtch configurable per evitar que passin a l'altre rang o posar un altre router per separar les xarxes.

    El client de centre necessita un servidor de centre per validar els usuaris, accedir a les unitats P, S i T i accedir al directori personal de l'usuari (/home/usuari) on pot desar la seva informació sense que cap altra usuari pugui accedir.

    La Linkat autònoma no necessita cap altre element per funcionar, però es poden connectar a les unitats compartides de xarxa mitjançant el programa linkat-muntador-unitats

    Ho sento, abans havia parlat de l'autònom com si fos un client.

    - Linkat autònoma: Instal·lació normal.
    - Servidor de centre: Servidor de dades i validació d'usuaris.
    - Client de centre: Ordinador que es valida contra un servidor de centre i munta les unitats de xarxa i /home de l'usuari.

    Quote

    No es necessari un servidor d'aula per a treballar amb equips clients ja sigui a la sala de mestres o en un equip de les aules d'informàtica. És així?

    El servidor de centre és necessari per disposar de les unitats de xarxa P, S i T.
    La Linkat autònoma no necessita de cap servidor per funciona, el client de centre sempre necessitarà el servidor de centre.

    Espero haver-te aclarit dubtes, tu ves preguntant sense por ;)

    Salut.

    Projecte Linkat
  • Bon dia,

    torno a la càrrega en la migració del centre a Linkat després d'actualitzar el pla de backup en l'entorn windows per si hagués de tornar enrrere; he actualitzat les imatges ghost dels equips clients i he realitzat un backup complert de la partició D:\ del servidor on hi ha les carpetes T,P, S i Gestió així com una imatge Ghost de la partició C:\ del servidor. Per tant tinc totes les imatges ghost al dia.

    Ara plantejo la següent proposta i dubtes que em sorgeixen en la implantació Linkat. A veure si ho veieu coherent o es pot fer d'un altra forma més sencilla ja que un cop realitzada la implementació qui ho haurà de mantenir serà el coordinador del centre. Exposo la situació:

    1. El centre disposa d'un servidor de les següents característiques: http://www.cnet…-series/specs/ per tant faré la instal·lació de la Linkat 14.04 en 32 bits ja que dubto que suporti la de 64 bits, si m'equivoco corregiu-me. Els usuaris de xarxa que crearia al servidor serien usuaris generis (super, prof, alum i gestió) a més d'un usuari local administrador.

    2. Per als PC del centre (PCs aula informàtica, sala de professors i PC de secretaria i direcció) son equips dual core amb 1 GB de RAM i 80 GB a 100 GB de disc dur, havia pensat en instal·lar el model client de centre perquè els usuaris es validin contra el servidor. El partionament del disc dur seria el següent (s'accepten suggerències):
    2 a 4 GB per a swap
    30 GB per a /
    46 a 50 GB per a /home

    El dubte amb aquest model de particionament es a l'hora d'instal·lar Trivial Freezer es pot congelar l'equip o la configuració d'escriptoris dels tres usuaris: super, prof i alum si el directori /home es carrega des del servidor?
    Quina configuració de Trivial Freeze hauria de configurar? Que es preferible congelar la partició /home o tot l'equip si els usuaris guarden tota la seva informació a les carpetes T i P del servidor?

    3. Respecte als usuaris. Si el servidor de centre s'han creat usuaris genèrics, super, prof i alum, i als equips clients es volen logar amb l'usuari alum a tots els PC es pot simultàniament? o necessito crear tants usuaris alum com PC hi hagi a les aules per iniciar sessió a diferents equips?

    4. Per als equips portàtils he decidit instal·lar la Linkat autònoma perquè puguin funcionar amb independència del servidor (si surten del centre) amb l'script de les carpetes de xarxa T,P, S. Respecte al seu particionament el faria semblant al dels equips d'escriptori:

    2 a 4 GB per a swap
    30 GB per a /
    46 a 50 GB per a /home

    En aquest cas que seria recomanable congelar amb Trivial Freeze?

    Bé espero haver-me explicat. A mesura que vagin sortint més dubtes els aniré exposant.

    P.D.: se m'oblidava. Als equips client si s'ha pensat en congelar escriptoris, és necessari que tinguin antivirus instal·lat? En cas afirmatiu, la Linkat incorpora antivirus? i al servidor si que contemplaria la instal·lació d'antivirus.

    Moltes gràcies.



    Editat per sverdaguer el 02/Maig/2016 - 15:23.
  • Hola,

    1. El punt 1 és correcte, instal·la la versió de 32bits i crea els usuaris genèrics.
    2. El client de centre és un model per tenir un usuari per cada alumne del centre, per tant no pots fer servir usuaris genèrics. Si són nens petits aquest model no és recomanable, estaria pensat per alumnes més grans que recordin la seva contrasenya.
    3. O fas servir usuaris genèrics amb una instal·lació autònoma amb connexió d'unitats de xarxa o un model de client de centre amb usuaris específics per a cada alumne.
    4. Correcte. Vigila que si fas servir el Trivial Freezer amb congelació total no es podrà guardar res a dins de l'ordinador, sempre caldrà fer servir o les unitats de xarxa o un USB per guardar les feines.

    El servidor ja disposa d'antivirus per defecte. Els clients el pots instal·lar amb l'ordre següent:

    Code

    sudo apt-get install clamtk


    Salut.

    Projecte Linkat
  • pablo.vigo

    Hola,

    1. El punt 1 és correcte, instal·la la versió de 32bits i crea els usuaris genèrics.
    2. El client de centre és un model per tenir un usuari per cada alumne del centre, per tant no pots fer servir usuaris genèrics. Si són nens petits aquest model no és recomanable, estaria pensat per alumnes més grans que recordin la seva contrasenya.
    3. O fas servir usuaris genèrics amb una instal·lació autònoma amb connexió d'unitats de xarxa o un model de client de centre amb usuaris específics per a cada alumne.
    4. Correcte. Vigila que si fas servir el Trivial Freezer amb congelació total no es podrà guardar res a dins de l'ordinador, sempre caldrà fer servir o les unitats de xarxa o un USB per guardar les feines.

    El servidor ja disposa d'antivirus per defecte. Els clients el pots instal·lar amb l'ordre següent:

    Code

    sudo apt-get install clamtk


    Salut.


    Moltes gràcies Pablo pels aclariments.

    Respecte al punt 2. L'opció d'instal·lar el client de centre ho preferia per així poder controlar els equips de l'alula des del servidor, sobretot a l'hora de congelar, descongelar els PC (si es posible).

    Entenc que si opto per instal·lar el client de centre a les màquines hauria de crear tants usuaris a LDAP com PC hi hagi no? per exemple si hi ha 15 pc per aula hauria de crear alum-01, alum-02..., alum-15 amb una contrasenya per a cada usuari, sense opció autologon. Al centre són contraris a crear un usuari per a cada alumne ja que cada any haurien d'estar donant d'alta nous usuaris...

    Entenc que amb el client de centre puc congelar tot els disc dur perquè es guardi una configuració genèrica d'escriptori per al perfil d'usuari del grup d'alumnes i professors?

    O es millor utilitzar la instal·lació de client autònom i mapejar les unitats de xarxa?

    En aquest punt tinc una mica de confusió. Els alumnes són adults però estan molt acostumats a treballar amb usuaris genèrics amb tot el PC congelar i només guarden els seus documents a la T o P depenent si es un professor o un usuari. Tant en instal·lació de client de centre com en instal·lació autònoma de centre es pot canviar el /home al servidor, es recomanable? Insisteixo que a la màquina local no han de guardar dades i ho han de guardar tot a la P i T.

    L'opció d'autologon no és important, l'usuari (sigui professor o alumne) posarà la contrasenya. La demanda més imperativa és l'opció de congelació o de mantenir la configuració inicial dels escriptoris dels usuaris alum i prof amb els accesos a les aplicacions que es determinin a l'inici. Si un usuari esborra per accident alguna icona o canvia la configuració reiniciant la màquina hi hagi la possibilitat de restablir-ho.

    Moltes gràcies per la gran ajuda que estic trobant i perdoneu que atabali tant amb els dubtes.

    Salutacions.
  • Hola,

    Un plaer poder-te ajudar ;)

    Fes servir el mateix model que teniu: usuaris genèrics, màquines autònomes amb connexió a les unitats P, S i T i totes les màquines congelades amb el Trivial Freezer.

    Si la màquina local no ha de guardar contingut no et preocupis de /home, no ho fareu servir per a res.

    Si no voleu un usuari per a cada alumne, no instal·lis el client de centre, fes servir Linkat autònoma a totes les màquines amb la connexió a les unitats de xarxa, totes les dades es trobaran al servidor a les unitats P, S i T.

    Congela les màquines autònomes amb Trivial Freezer i que facin servir les unitat P i T per guardar documents.

    L'únic problema és que els alumnes poden veure les dades de la resta d'alumnes, però només ho resoldràs si crees usuaris per a cada alumne i ja t'han dit que no pot ser.

    Salut.

    Projecte Linkat
  • pablo.vigo

    Hola,

    Un plaer poder-te ajudar ;)

    Fes servir el mateix model que teniu: usuaris genèrics, màquines autònomes amb connexió a les unitats P, S i T i totes les màquines congelades amb el Trivial Freezer.

    Si la màquina local no ha de guardar contingut no et preocupis de /home, no ho fareu servir per a res.

    Si no voleu un usuari per a cada alumne, no instal·lis el client de centre, fes servir Linkat autònoma a totes les màquines amb la connexió a les unitats de xarxa, totes les dades es trobaran al servidor a les unitats P, S i T.

    Congela les màquines autònomes amb Trivial Freezer i que facin servir les unitat P i T per guardar documents.

    L'únic problema és que els alumnes poden veure les dades de la resta d'alumnes, però només ho resoldràs si crees usuaris per a cada alumne i ja t'han dit que no pot ser.

    Salut.



    Moltes gràcies Pablo.

    Així ho faré, a les aules instal·laré la linkat autònoma als PC de les aules amb l'script d'unitats de xarxa.

    Als PC de la sala de mestres i secretaria (direcció) valoraré l'opció de instal·lar el client de centre, en cas que cada mestre tingui un usuari propi.

    Un nou dubte que em sorgeix sobre els equips de direcció, en el cas d'instal·lar el client de centre i, si els usuaris de direcció disposen d'un usuari propi per cadascú per validar-se contra el servidor de centre via LDAP, a més es vol congelar la màquina i alhora es vol configurar el client de correu Thunderbird per baixar el correu, val la pena moure el directori /home de les màquines locals al servidor i que en cada inici de sessió carregui el /home? En la meva opinió congelaria part del sistema per que no perdessin configuracions d'escriptori però alhora que el correu es descarregues a Thunderbird.

    Per útim l'script de muntatge d'unitats T, P, S i G a les maquines autònomes es pot modificar perquè als equips de les aules no es mapegi l'unitat G (gestió) si s'entra sessió alum i prof ? Entenc que si no te permisos d'accés encara que la vegin no hi podran accedir però si no la veun millor. Es possible editar l'scritp?

    Moltes gràcies per la gran ajuda que estic trobant!

    Salutacions.
  • Hola,

    Al model client de centre, el /home es troba al servidor. És bona idea que cada usuari de direcció tingui un usuari propi i les seves dades separades.

    Si congeles els equips dels clients de centre, el Thunderbird també es congela.

    Durant la configuració de les unitats de xarxa, et preguntarà quines unitats vols connectar, no cal modificar l'script.

    Salut.

    Projecte Linkat
  • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.