Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

PMF

Pregunta

Els centres Linkat han d'actualitzar tots els clients a la versió 3.0?

Resposta

És convenient que tots els ordinadors configurats en la modalitat "client Linkat" comparteixin la mateixa versió de programari, ja que fer córrer alternativament versions noves i antigues d'un mateix programa sobre les dades dels usuaris pot tenir resultats imprevistos.

Per posar un exemple, imagineu la situació següent: teniu els vostres preferits i l'historial del navegador guardats pel Firefox 2.5 de la Linkat 2.1 al vostre espai personal de dades. Arriben ordinadors amb Linkat 3.0 i els configureu com a clients. Inicieu una sessió en un d'aquests ordinadors, que porta el Firefox 3.5. Aquest detecta que les vostres dades personals estan en un format antic, i les actualitza al nou. Fins aquí cap problema, però... què passarà si un altre dia inicieu sessió en un ordinador del centre que encara tingui la Linkat 2.1? doncs que el Firefox antic (el 2.5) es trobarà amb les vostres dades personals en un format que no entén, i pot acabar espatllant-ho tot. El mateix pot passar amb altres programes.

Es recomana doncs migrar TOTS els clients dels centres Linkat a la versió 3.0. Com que aquesta operació requereix un cert temps, que segurament s'haurà de planificar dins de les hores del servei tècnic d'assistència in-situ, us aconsellem una solució provisional: mantenir de moment els nous equips en la modalitat d'ordinador autònom, configurant-los per accedir a les unitats compartides del servidor. Aquests equips tindran la particularitat que, a diferència dels altres, hauran d'iniciar la sessió sempre amb un usuari genèric (per exemple, "argo"), però seran plenament operatius i estaran integrats en la xarxa.