Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Alta massiva d'usuaris  Final

 • Després del curs que vam fer el mes de juliol amb l'AEIC, vam decidir-nos a canviar els servidors de l'institut a Linkat. Ja ho tenim gairebé tot a punt, però ens hem encallat en un detall important: l'alta massiva dels usuaris alumnes. Els usuaris es creen correctament a l'LDAP, però no en el samba. Quan intentem donar-los d'alta ens dóna l'error:

  servidor:~ # cd /home/direccio/informatica/ldap
  servidor:/home/direccio/informatica/ldap # ldapadd -x -D "cn=Administrator,dc=intracentre" -f alumnes1.ldif -W
  Enter LDAP Password:
  adding new entry "uid=aablard,ou=people,dc=intracentre"

  adding new entry "uid=laguirre,ou=people,dc=intracentre"

  adding new entry "uid=lahaddad,ou=people,dc=intracentre"


  fins aquí tot bé. Ara ve quan la cosa falla:

  servidor:/home/direccio/informatica/ldap # ./alta_smb.sh alumnes1.txt
  ldapsam_add_sam_account: SID 'S-1-5-21-3129892178-224192681-2078641674-5004' already in the base, with samba attributes
  Failed to add entry for user aablard.
  Failed to modify password entry for user aablard
  ldapsam_add_sam_account: SID 'S-1-5-21-3129892178-224192681-2078641674-5006' already in the base, with samba attributes
  Failed to add entry for user laguirre.
  Failed to modify password entry for user laguirre


  i així amb tots els usuaris. Si els donem d'alta manualment, funcionen bé, només ens trobem l'errada en l'alta massiva. Si hem de picar les contrasenyes a mà ja ho farem, però tenim 450 usuaris i fa una mandra...

  Alguna idea de perquè tenim aquest error?

  Gràcies

  Narcís Masmartí
  IES El Pedró
 • Hola Narcís,

  Pel que sembla l'error el tens perquè aquests usuaris ja estan donats d'alta com a usuaris Samba.

  Si vols, des del Yast, pots mirar de treure'ls com a usuari de Samba. L'script el que fa és fer que aquests usuaris siguin usuaris de Samba i els assigna la mateixa contrasenya que tenen per a Linux.

  JdG
 • Gràcies per la resposta en dia festiu, Joan.

  El que no entenc, però, és com és que els usuaris estiguin donats d'alta com a usuaris samba, si l'únic que he fet és afegir-los al servidor ldap amb ldapadd. Em sembla que he seguit els passos que indica el manual del D83 i no sé on és l'error.

  Pel que veig, el problema pot venir de que, quan creo usuaris de forma massiva, no s'activa l'opció que surt al YAST "Gestiona els paràmetres del compte samba". Com puc fer que s'activi aquesta opció sense haver de crear els comptes manualment?

  Narcís Masmartí
 • Hola Narcís,

  A veure, segurament modificant l'script en PERL es podria arribar a fer l'alta massiva en LDAP i en SAMBA de forma conjunta.

  L'aproximació feta en el D83 es basa en donar d'alta primer als usuaris dins de LDAP (script PERL) i, un cop posat en marxa el servidor SAMBA, executes l'script alta_smb.sh

  Aquest darrer script fa la funció d'activar l'opció "Gestiona els paràmetres del compte samba" del YasT.


  Joan de Gracia
 • Doncs a nosaltres l'script alta_smb ens dóna l'error que indicava al post anterior. No sé que haurem fet malament en la instal·lació del servidor. Haurem de picar les contrasenyes a mà.

  Gràcies de totes maneres.

  Narcís Masmartí
 • Hola Narcís,

  L'error el dóna perquè aquests usuaris ja estan donats d'alta a la base de dades LDAP com a usuaris SAMBA. Tens dues opcions, o el treus del fitxer de text, és a dir que NO els dónes d'alta o bé des del YasT desactives la casella conforme són usuaris de Samba.


  Joan
 • Ja tenim els usuaris donats d'alta i funcionant al samba, però el procediment ha estat ben extrany: Ja estava resignat a haver de posar les contrasenyes al YAST per tots els usuaris (no se'ls activava la casella "Gestiona els paràmetres del compte samba" i quan l'actives a mà has de tornar a entrar la contrasenya), però he fet un darrer intent: he donat d'alta tots els usuaris a LDAP (450) mitjançant un fitxer ldif, i he executat l'script alta_smb.sh amb l'arxiu de tots els usuaris. M'esparava que anés donant errors pels 450 usuaris, però, sorpresa!, només ha donat error amb els 20 primers i els altres els ha afegit correctament al samba. No entenc el perquè. Els primers usuaris eren iguals que la resta i no havien estat donats mai d'alta.

  En fi, hem modificat les contrasenyes dels 20 primers (un quart d'hora) i feina feta. El curs vinent ja m'hi tornaré a trencar el cap per veure on és el problema.

  Misteris de la informàtica.

  Narcís Masmartí
 • Hola,

  Bé el procediment descrit al D83 era primer donar-los d'alta a la base de dades LDAP (via script PERL i la comanda ldapadd) i després via script bash per fer l'alta en samba.

  Me n'alegro que hagis pogut fer l'alta massiva de forma satisfactòria.


  Joan de Gracia
 • En responc a mi mateix i tanco el tema. Finalment he vist perquè l'script d'alta massiva d'usuaris al samba em donava l'error en alguns alumnes: Quan s'afegeixen màquines al domini, es donen d'alta automàticament a samba i se'ls assigna un UID (agafa el següent al més gran assignat). Aquests usuaris no es veuen des de l'administració d'usuaris del YAST, però si que es poden veure amb el webmin. Aleshores quan jo intentava crear un usuari amb un UID que em pensava que estava lliure, em donava un error dient que ja existia.

  Misteri resolt.

  Narcís Masmartí
 • Me n'alegro molt que al final s'hagi resolt. T'ho comento perquè sempre estem a temps de modificar l'script.

  :-)

  Joan de Gracia
 • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.