Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

LTSP i serveis dhcp i nfs  Final

  • A la configuració de ltsp, i a mostra l'estat de tots el serveis em queda que tant dhcp com nfs estàn instalats, activats, però no estan funcionant.
    ¿Com es posen en marxa, i /o es paren o desactiven? No ho he trobat per enlloc.
    Si clico a Administració del sistema>serveis de xarxa> servei de dhcp pensa una estona i no fa res. Lo mateix pasa amb el servei de NFS
    (Tinc a casa una instalació de proves amb un servidor d'aula i dos autonoms, i voldria desactivar el servei de dchp del servidor d'aula i probar el ltsp)
  • Es posen en marxa i/o es paren amb els paràmetres: start i stop, altres paràmetres són: status, restart, etc.
    Com a root has de fer:
        /etc/init.d/dhcpd start
        /etc/init.d/dhcpd stop
        /etc/init.d/nfsserver start
        /etc/init.d/nfsserver stop
  • Gràcies. El servei nfs ja funciona, però no el dhcp.
    "startig DHCP server ... canot... DHCPD_INTERFACE in /etc/sysconfig/dhcpd is empty!"
    Què em falta, o què no em funciona?
    Investigo a l'altre ordinador... falta l'adressa mac de la tarja de xarxa. Li poso i diu que funciona. Veurem ara que fà el terminal lleuger.
  • Si la interficie de xarxa per on es connecten els TS és la eth0, llavors, al DHCPD_INTERFACE hi has de posar justament aquest mateix valor, és a dir:

    DHCPD_INTERFACE="eth0"  dins del fitxer /etc/sysconfig/dhcpd
  • Gràcies altra vegada. Segueixen els problemes. Els serveis dhcp i nfs no s'inicien automaticament al engegar el servidor. Manualment cap problema, però a traves del Yast2 no hi ha resposta. ¿Que puc fer-hi?
    ... i abusat una mica més, el ratolí no funciona. Es un Genius USB amb adaptador a PS/2.¿Pot ésser un problema de maquinari?. Ho he solucionat, un cop llegit el fitxer /opt/ltps/i386/etc/lts.conf.readme amb un ratolí sèrie de l'any de la picor.
  • Per fer que l'engegada sigui permanent, per exemple, en el nivell d'execució 5, fes el següent com a root:
    cd /etc/init.d/rc5.d; ln -s ../dhcpd S17dhcpd; ln -s ../nfsserver S17nfsserver
    També és convenient posar les aturades automàtiques fent:
    ln -s ../dhcpd K05dhcpd; ln -s ../nfsserver K05nfsserver
    el 05, 17, etc. els pots canviar per un altre, solament volen dir l'ordre dins la seqüència d'accions d'engegada o aturada dins el nivell d'execució corresponent. Si vols que també siguin operatius en altres nivells d'execució, p.e. el nivell 3, has de repetir el mateix, però dins el directori rc3.d.
    Tot i això, es estrany que això no ho tinguis implementat des de la configuració estandar com a servidor, assegura't, abans de fer això, que no existeixin aquestes engegades, podria ser que ja ho tinguessis fet i per alguna raó no es puguessin engegar automàticament per errors. Mira que et diu el /var/log/messages sobre l'engegada d'aquests serveis.
  • Gràcies. Ja funciona. El problema era que faltava baixar els paquets yast2-dhcp-server i yast2-nfs-server.
    He intentat repetir-ho a l'escola i el que ha fallat ha estat el servei tftp, que està instalat, habilitat, pero no executantse (installed, enable, not runing) i no se com fer-ho.

    Igualment  no acabo de entendre a pesar de haver llegit varies vegades el fitxer lts.conf.readme, com dir en el fitxer lts.conf que tinc dos tipus d'ordinador, uns amb ratolí "microsoft" i uns altres amb ratolí "ps/2".
    ¿Còm els identifica?
  • Per engegar el tftp: Yast/Serveis de xarxa/inetd, entre molts serveis de xarxa (gairebé tots aturats) trobaras el tftp, llavors l'engegues permanentment mitjançant el botó Edita.
    Per al cas dels ratolins, afegeixes dos seccions a lts.conf, entre corxetes la mac de la màquina, la del ps2 no caldria ja que es la opció per defecte!:
    [02:40:34:56:98:23]
    #ordinador amb ratolí microsoft al com1
    X_MOUSE_DEVICE = /dev/ttyS0
    X_MOUSE_PROTOCOL = Microsoft
    [02:30:98:56:24:20]
    #ordinador amb ratolí ps2
    X_MOUSE_DEVICE = /dev/psaux
    X_MOUSE_PROTOCOL IMPS/2

    Salut
  • Gràcies. El servei tftp ja funciona. Fent ltspconfig i mostrant la configuració tot es veu OK, Pero segueix igual. No troba el fitxer a carregar:
    Loading 192.168.0.201:/tftpboot/lts/wmlinuz-2.6.16.1-ltsp-2. Error 1 (File not found)
    Comprobat /tftpboot/lts/wmlinuz-2.6.16.1-ltsp-2 , el fitxer existeix.
    No sè que pot estar pasant
    Sols em queda reinstalar la linkat, doncs al curs ho he fet i funciona, i a casa també ha funcionat
  • Prova a eliminar el text tftpboot en el fitxer dhcpd.conf, es a dir, que quedi així, en els dos casos dins el if :
          /lts/wmlinuz-2.6.16.1-ltsp-2
  • Hola,

    El problema que comenta en Josep:

    Loading 192.168.0.201:/tftpboot/lts/wmlinuz-2.6.16.1-ltsp-2. Error 1 (File not found)

    És perquè el servei tftp està configurat amb el paràmetre -s

    La solució consisteix en:

    o bé es treu el paràmetre -s o bé se li dóna com a via d'accés al la imatge de linux:

          /lts/wmlinuz-2.6.16.1-ltsp-2

    Sort i endavant amb LTSP :-)

    Joan de Gracia


  • Hola
    Aprofito el fil per exposar un altre dubte. Quan tens la màquina Ltsp i els usuaris donats d'alta al sistema des d'on es poden modificar els permisos d'aquests usuaris.
    M'explico jo he vist treballar Thin Clients sota Linux on els usuaris validats tenen uns menús "capats": no accedeixen al terminal, ni al Yast , únicament tenen un escriptori tipus Oficina...

    Segon dubte: és possible que un Thin Client es validi contra un LTSP que alhora validi els usuaris contra un domini? Així tindria centralitzat tots els usuaris i no hauria de donar d'alta usuaris a cada LTSP servidor.

    gràcies.

  • Hola Manel,

    Quote

    és possible que un Thin Client es validi contra un LTSP que alhora validi els usuaris contra un domini?


    Si els usuaris els tens donats d'alta en un servidor Linkat, pots instal·lar el servei LTSP a una estació "client linkat"

    Si els usuaris que estan davant de l'estació client es podien  validar contra el servidor, també ho podran fer els que estiguin davant dels terminals lleugers.

    Salut,
    Lluís.

  • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.