Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Congelació d'escriptoris i accés a disc personal a un servidor  Final

  • Bé, després de trastejar una mica (és una forma de parlar) he comprovat que dos de les coses que havia treballat en Debian per a un ordinador autonom en xarxa funcionen perfectament a la Linkat, i que podrien ser d'interés com a altres recursos per comentar al curs:

    1) Accés a una unitat en xarxa amb identificació del usuari ("Disc personal")
    A l'escriprori fem amb el botó dret "Crea una nova llançadora"), posem
    Nom: Disc personal
    Tipus: Enllaç
    URL: smb://server/privat
    I escollim una icona adient.

    A la URL hem de posar el recurs Samba/Windows al que tindran accés personalitzat  els usuaris. Si veiem que ens dona problemes probem amb
    URL: smb://192.168.0.2/privat
    és a dir, posem la IP del servidor en lloc del seu nom NetBios (es pot arreglat amb el hosts de la màquina o el DNS local ...)

    Quan l'usuari cliqui a la icona de l'escriptori se li demana usuari i contrasenya i tindrà accés a la carpeta compartida al servidor. Molt interessant si, com és el meu cas, és el que estan acostumats els usuaris des de HasenFroch.

    2) Congelació de l'escriptori de l'usuari
    Això ho vaig publicar per a Debian Srage fa temps a http://www.gnui…l/?q=node/322
    Suposem un usuari local (li direm "vianet", és un clàsic al meu centre) que tindrà el seu home congelat. Naturalment, primer personalitzem l'escriptori: menus, accessos (com el del truc anterior) applets (per sortir, per pendre una instantània ...) logejant com l'usuari.
    Com a root fem
    tar -zcPf /home/vianet.tgz  /home/vianet
    i modifiquem /etc/opt/gnome/gdm/PostLogin/Default deixant-lo així:

    #!/bin/bash
    if [ "$USER" = "vianet" ]; then
      rm -R /home/vianet
      tar -zxPf /home/vianet.tgz
      fi
    exec /etc/X11/xdm/Xstartup

    Cada vegada que es loguegi l'usuari tornarà a tenir el perfil congelat

    Amb aquest dos apanyos reprodueixo en Linkat el que es troben els meus alumnes amb Windows amb el DeepFreeze (TM), però a un cost i estabilitat i facilitat de manteniment mooolt més raonable.

    Saluts,
    Jordi Orts
  • He comprovat que smb://192.168.0.2/personal funciona des de les màquines virtuals VMware amb NAT  que tinc instal·lades i congelades amb DeepFreeze. És una forma de que els meus alumnes del curs puguin desar coses (arxius de configuració, captures ...)

    Per altra banda, si voleu evitar a les màquines virtuals que les consoles de text quedin rares (petites i per cuadruplicat), heu d'eliminar al /boot/grub/menu.lst el paràmetre de boot

    vga=0x332

    o canviar-lo per

    vga=0x317

    es perd el splash d'engegada, però treballareu amb consoles de text normals

    Jordi Orts
  • Hola Jordi,

    mirant el script que has plantejat per "congelar" em sorprenen dues coses:

    1.- Que esborres tot el directori de l'usuari (la qual cosa suposo no és la intenció inicial, no?). No seria millor esborrar únicament la configuració de finestres de gnome?
    2.- Que si es fa un canvi de gdm a kdm això deixarà de funcionar.

    O. Castell
  • Hola,

    De fet per protegir l'escriptori es podria esborrar els directoris de configuració e gnome (.gnome, .gnome2, .gconf, etc), el de configuració del KDE (.kde). Sense haver d'esborrar tot el directori personal. Ara bé, donat que el tema (aspecte visual) de la Linkat NO és el que ve per defecte amb gnome et pots trobar que l'escriptori de l'usuari estigui "blindat" però amb un aspecte visual molt pobre.

    Ara bé, si una persona treballa amb KDE caldria veure quin mecanisme hi ha per executar un script similar, via configuració del kdm, o de pam.d


    Joan de Gracia
  • Benvolgut Oscar,
    tal vegada el terme congelació d'escriptori no sigui el més adient, hauríem de parlar de congelació d'usuari: realment no queda cap rastre del que ha fet l'usuari. És una funcionalitat semblant a la que tant èxit ha tingut el DeepFreeze (marca registrada) a l'entorn Hausenfroch.
    Podem com a root instal·lar i actualitzar programes. Podem loguejar-nos com l'usuari, modificar l'escriptori, els arxius al home, els preferits ... logoutar-nos i tornar a generar la copia tgz ... Tot amb programari lliure.
    Naturalment l'usuari necessitarà un lloc per desar la seva feina. Llapis USB? Servidor de fitxers (disc personal)? Afegits al gmail? Pot ser un tipus d'usuari local molt interessant per a usuaris aliens al centre (alumnes del CAP, assistents a cursos ...)
  • O.K.

    ja imaginava jo que era això ;-).

    De totes formes, la meva opinió sobre aquest tema: si es crea un bon entorn client-servidor, i s'exporten les zones d'usuari del servidor als clients, de manera que la zona de l'usuari sigui "única" en tota la xarxa per un usuari, el manteniment de les zones d'usuari es redueix força i els guanys per els usuaris són molt grans. Si ho pots agregar amb un OpenWebmail (amb webdisk), amb transferència de fitxers via SSH i altres serveis ... la concpeció canvia radicaklment: passes de pensar en un control-manteniment dels usuaris a una oferta amplia de serveis i possibilitats per l'entorn del centre, on la zona de l'usuari es conberteix en el seu compte privat d'informació.

    El cert és que no cal imitar el que es fa en windows per tenir un entorn d'escriptori i de xarxa molt potent. De totes formes, filosofia a banda, la idea és bona.

    O. Castell

     
  • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.