Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Full de ruta per crear un bon model d'aula  Final

 • Hola,

  aquest anys m'han encarregat la coordinació d'informàtica de l'escola, tot i que l'any passat ja havia fet alguna cosa. Ara que ja he començat a investigar una mica amb la Linkat, m'agradaria disposar d'un full de ruta per poder optimitzar al màxim els recursos que tenim, ja que ara mateix hi ha molta cosa feta, però poc optimitzada.

  A l'escola tenim uns 30 ordinadors (gairebé tots amb Linkat 11.4, uns quants amb Linkat 4 o 3 i algun encara amb Windows). El servidor també és Linkat, però tot i compartir les unitats amb els altres ordinadors, no està configurat com a servidor, i els ordinadors funcionen com a autònoms.

  No m'importa començar a muntar-ho tot des de zero, de fet, crec que es necessita una bona neteja i ordenar-ho tot de nou. Quins passos he de seguir per aconseguir-ho?

  1- Tenir el servidor plenament operatiu (unitats, usuaris, impressió, congelació, control sobre els clients...).
  2- Configurar els ordinadors Linkat autònoms com a clients.
  3- Conviure amb els pocs Windows que encara tenim.

  Salut.
 • Hola,

  Si vols fer servir màquines clients, necessites que tots els alumnes tinguin un usuari i una contrasenya i donar-los d'alta al servidor. Si creus que aquesta operació és complicada perquè els alumnes no són prou grans per tenir contrasenyes, potser caldria fer servir usuaris genèrics i per tant el model client-servidor no és tan necessari.

  Tots els ordinadors, o la gran majoria, són iguals? Són de la mateixa marca i model? Si és així, potser t'aniria bé fer la instal·lació d'una Linkat Edu 11.4 com a client a un d'ells i després clonar la resta d'ordinadors, així de pas també tindràs una copia de seguretat dels clients, si alguna vegada algun client deixa de funcionar, planxes la maqueta i en molt poc temps ja el tens reparat.

  Si vols començar a instaurar el model servidor-client, et recomano que comencis amb una sola màquina client i facis proves contra el servidor amb els diferents usuaris (alumnes, professorat i administradors) i després aplicar-lo a tota l'escola.

  El servidor no crec que sigui necessari tornar-ho a instal·lar, acostumen a donar molt bon rendiment i és igual que sigui Linkat 3 o 4, donen els mateixos serveis.

  Si necessites suport, ja saps que en aquest fòrum t'ajudarem.

  Salut.

  Projecte Linkat
 • Quote

  Si vols fer servir màquines clients, necessites que tots els alumnes tinguin un usuari i una contrasenya i donar-los d'alta al servidor.


  Havia llegit que podies tenir usuaris amb entrada local sense autentificar-se amb el servidor. Seria possible?

  Quote

  Tots els ordinadors, o la gran majoria, són iguals?


  Hi ha de tot, però tinc remeses d'ordinadors igual.

  Quote

  Si vols començar a instaurar el model servidor-client, et recomano que comencis amb una sola màquina client


  Com passo de Linkat Edu 11.4 autònom a client? Ara mateix tots són autònoms.

  Quote

  El servidor no crec que sigui necessari tornar-ho a instal·lar


  Igualment crec que ho reinstal·laré, ja que la persona que ens ho va fer ho va deixar d'una manera força barroera, i tampoc és que sigui una cosa molt feixuga. I a més així aprenc a fer-ho! Quina de les guies he de fer servir per instal·lar Linkat 4 com a servidor? He llegit que l'11.4 no és recomana, no?

  Gràcies per l'ajuda, salut!
 • Hola,

  Sí que es poden tenir usuaris locals, però cal crear un enllaç cap a la unitat T.

  El paquet que necessites per començar a fer clients és linkatedu114-client_configuration. Instal·la el paquet, entra al sistema amb l'usuari root i fes doble clic a la icona que trobaràs al escriptori que posa Client configuration. Així començarà el configurador.

  Salut.

  Projecte Linkat
 • Gràcies. En breu rebràs notícies del meu èxit, espero...
 • Hola,

  he anat fent preguntes en altres apartats, però ara ho escric un altre cop aquí perquè la cosa no està funcionant gens ni mica...

  Us explico més o menys tot el que he fet i els problemes que tinc...

  Vaig instal·lar el servidor amb Linkat4 i li vaig aplicar la configuració de servidor. Posant-li com a nom argo1.intracentre i la IP 192.168.0.100. Vaig configurar el servidor LDAP amb un usuari de prova que funciona perfectament. Quan creo usuaris locals per cada ordinador Linkat 11.4 passats a servidor, alguns no podem veure les unitats compartides i d'altres no hi poden escriure, ho he fet a través del pam_mount. Els ordinadors amb Windows veuen la T, alguns la P (i són exactament d'igual configuració), però no hi poden escriure.

  Una ben grossa tinc muntada...
 • I ara no sé què ha passat que se m'ha esborrat tot el contigut de la T... Això és desesperant!
 • Hola,

  Tots els usuaris, independentment de si existeixen al servidor o no, tenen accés a les unitats T i S. Pel que fa l'accés a la unitat P, has de crear un usuari al servidor i ficar-lo dins del grup predeterminat Professorat i al grup secundari users. Pel que fa les estacions de treball, has de definir els mateixos usuaris (i contrasenyes) que els usuaris que has definit al servidor. Per posar-te un exemple, si fas servir l'usuari prof amb contrasenya 1234 (aquí has de posat la teva contrasenya d'usuari prof) a les estacions de treball (windows, linkat), al servidor has de definir el mateix usuari i amb la mateixa contrasenya. A més a més, cal procurar que estigui marcada l'opció: Pestanya Connectors ->Gestiona els paràmetres del compte del Samba quan dones d'alta l'usuari.

  En relació al contingut de la unitat T, val la pena que facis còpies de seguretat. Sé que les còpies de seguretat es planifiquen i que segurament no et protegeixen d'una pèrdua accidental de fitxers per la qual cosa et cal una solució més instantània. Així doncs, si perds fitxers de forma accidental, els podràs recuperar fàcilment si implementes la paperera de xarxa al servidor tal i com es descriu a:

  http://linkat.xtec.cat/portal_linkat/wikilinkat/index.php/Samba_Paperera_Reciclatge_Servidor_Centre


  Joan de Gracia  Editat per jgraci25 el 28/Gen/2013 - 16:12.
 • A veure, us explico el que he pogut fet:

  - Ara la majoria de clients Linkat es poden conectar en local (argo) o en LDAP (cada professor el seu) i poden veure la T i P, cadascú la que li toca. Als professors no els hi apareix la P a l'escriptori però es pot solucionar amb un enllaç directe de la carpeta de compartits. Als alumnes els hi apareix la T a l'escriptori.

  - Els ordinadors de secretaria no poden entrar a la xarxa intracentre i no es connecten amb les unitats. He seguit tots els passos, he creat un usuari LDAP super amb contrasenya 02coord com a Windows, l'he posat als grups corresponents, però des dels Windows ni es veu la P (la T i la S si amb la comanda unitatsxarxa) ni es connecten a la xarxa intracentre seguint les passes que expliques en una imatge animada que vau penjar.

  Espero la vostra resposta, i gràcies per l'ajuda.
 • Hola,

  Ja has fet els canvis necessaris al servidor Linkat per ser controlador de Domini samba (PDC)?
  http://apliedu.…l_5/practica_1

  Més informació:
  http://apliedu.…/modul_5/index

  Salut.

  Projecte Linkat
 • Ahhh, això no ho havia trobat, aix...

  Ara mateix ho provo, a veure si hi ha sort!
 • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.