Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Funcionaba, però ja no va.  Final

 • Vaig instal.lar el servidor de comunicacions. També el servidor de centre i terminals en una mateixa màquina (tot sense ajuda externa). Vaig passar a Linkat 4, per nova instal·lació, 9 ordinadors (alguns amb windows virtualitzat ja que el programa de cad Icad no funciona amb el wine), i en vaig clonar 17 més. El 15 d'agost tot funcionava. Vaig estar a punt de fer-ho sortir al forum de Cassos d'èxit. No ho vaig fer ja que em faltava comprobar el funcionament del filtratge de continguts, i també faltava instal·lar el moodle al servidor.
  Aqui van començar el problemes: Primer no podia accedir al phpMyAdmin. Quan ho vaig aconseguir no podia entrar a mySql. Arriba el dia 1 i els clients no obtenen l'escriptori (El nautilus no pot crear les carpetes /home/usuari/Desktop i /home/usuari/Desktop/.nautilus). Al servidor tots funcionen. El servidor no navega, però si pot fer un ping a l'exterior, i per tant no pot conectar-se a una font de programari (no hi ha paquets a la gestió de programari). A un dels ordinadors desinstal·lo el client de centre i el torno a instal·lar: no troba el nom del servidor. Ultim recurs: reiniciar el servidor. Es penja en l'arrencada. ho provo a prova de fallades i també (Ho fa a l'arribar a "starting D-Bus deemon"). Serà l'ordinador? Li conecto el disc del servidor Linkat 3 (quan actualitzo ho faig en un disc nou) i arrenca perfectament.
  Tornar a instal·lar-ho tot es un pal. M'en recordo de les opcions del DVD:
  Repara el sistema instal-lat
  Recuperació del sistema
  CAP DE LES DUES FUNCIONA. Surt el mateix que a nova instal·lació (ho he seguit fins que m'ha dit que formatejava el disc)
  Alguna solució (puc accedir al disc des de la Linkat3 o del DVD de la Linkat 4 Live, o millor no perdre el temps i reinstal·lar-ho tot de nou?

  (A l'equip Linkat: tingueu en compte les opcions del DVD que no funcionen)
 • Hola Josep,


  Has comprovat si tens prou espai al disc dur?


  Executa la instrucció: df -h


  i mira si hi ha cap partició que estigui ocupada al 100%


  :-)


  Joan de Gracia
 • Ja ho vaig mirar. Es penja a : Startung D-Bus daemon, i el disc dur te lloc de sobres. Memòria 8GB. Disc dur 500 GB.
  Es contesto aproximadament i de memòria, ja que es penja al arrencar: Particions:
  /boot 2GB
  /swap 8GB
  / 80GB
  /home 200GB (170 usuaris, ara en hi tic 50 de genèrics, hi falten 120 alumnes)
  /srv 100GB (em falta posar-hi el moodle)
  /copiaseg 100GB (aquí hi tinc ordinadors clonats)
  la partició més ocupada estava al 26%. Molt malament tindria que anar la cosa que s'he mi haguesin colat 60 GB d'estranquis en menys de mitja hora. :-)
 • Hola Josep,  Fem una cosa, arrenca el servidor amb una distribució live i comprova l'espai lliure "real" que tens ara.

  Executa la instrucció: df -h

  i ens passes el resultat.  :-)


  Joan
 • Directory: /home/tuxlivecd/Escriptori
  dl set 5 11:20:39 CEST 2011
  tuxlivecd@linux:~/Escriptori> df -h
  S. fitxers Mida En ús Lliure %Ús Muntat a
  /dev/loop0 8,8G 6,4G 2,4G 74% /
  udev 1,8G 380K 1,8G 1% /dev
  /dev/sda2 64G 11G 51G 18% /aux1
  /dev/sda5 196G 26G 160G 14% /aux2
  /dev/sda6 99G 25G 69G 27% /aux3
  /dev/sda7 99G 8,3G 86G 9% /aux4
  tuxlivecd@linux:~/Escriptori>
  sda2 = / - sda5 = /home - sda6 = /copiaseg - sda7 = /srv
 • Hola,

  Primer de tot comentar-te que no és bona idea instal·lar el servidor de comunicacions, el servidor de terminals i el servidor d'aula a un mateix ordinador.

  El primer problema que veig és la connectivitat del servidor, no cal que intentis reparar res si el servidor no poc navegar correctament, és el primer que has de corregir i segurament s'arreglaran altres problemes resolent aquest.

  Veig que ara el servidor no arrenca, podries comentar quin error el surt?

  Salut.

  Projecte Linkat
 • Des de la Linkat-1 que tinc el servidor de centre i el de terminals en la mateixa màquina sense problemes. El servidor de comunicacions es una màquina diferent.
  A la configuració de xarxa tot semblava correcte. Podia fer pings a internet, però no navegar. Error d'arrencada no en dona cap. Es queda a (apretant F2) (he esperat 10 minuts)
  "Starting D-Bus daemon"
 • Hola,

  Pensava que tenies també el servidor de comunicacions amb els altres servidors.

  Alguna cosa està malament si no es pot navegar, comprova el DNS i la gateway.

  L'ordinador quan arrenca es queda amb la pantalla en negre, no? Sembla que tinguis problemes amb la targeta gràfica, vas instal·lar algun controlador de ATI o NVIDIA abans de reiniciar? Quina gràfica tens?

  Salut.

  Projecte Linkat
 • Sembla que no he tingut prou paciencia, però la cosa no es normal. Com que m'han reduït l'aula d'informàtica de 36 a 24 m2, ara, el servidor de comunicacions, el de terminals i el del professor han de compartir pantalla (switch VGA de 4 ports), el servidor ha quedat engegat i al cap de una hora podia fer login. He reiniciat el servidor i a l'arrivar a "Starting D-Bus daemon" ha estat aturat 13 minuts. En tres minuts més surt la pantalla de login. Mai trigava tant. Crec que això no és normal i pot indicar algun problema.

  Segona questió: Memoria ram. La he ampliada de 4 a 8 GB. La bios la reconeix, però la linkat (ordre mem per cònsola) sols en dona (de memòria, no estic a l'escola) 3,7 GB (el mateix que abans de l'ampliació). Es normal aixó? La linkat sols pot gestionar 4 GB de ram?

  Tercera questió: No navega, peró la xarxa funciona correctament. Els usuaris locals dels clients, a través de Ordinador > Sistema de fitxers > xarxa tenen accés (previa identificació) als fitxers del servidor. Configuració de xarxa amb l'ifup. Dues tarjes de xarxa, la eth0 amb IP fixa 192.168.1.1 (la xarxa de la zona educativa es 192.168.1.xx) . L'altre, eth1 sense cable conectant i sense configurar. Comprobat per cònsola amb "ifconfig -a". Nom de l'ordinador "servidor" i de domini "intracentre". DNS 213.176.161.16 i 192.168.1.1 (servidor de comunicacions). Porta de sortida 192.168.1.1. La resta d'ordinadors de l'aula naveguen amb les mateixes dades (DNS 192.168.1.240 i 192.168.1.1). Puc fer ping al servidor de comunicacions (192.168.1.1), al router (192.168.0.1) i al servidor DNS de l'xtec (213.176.161.16). També puc accedir al webmin del servidor de comunicacions, PERO NO NAVEGA.  editat per: jparramo, 05/Setembre/2011 - 16:24
 • Hola,

  La veritat és que 13 minuts és molt temps per carregar la pantalla de login, no sé que pot estar fent tanta estona. Caldria mirar els logs del sistema a /var/log/messages, però segurament s'arregla quan es solucioni el problema de connectivitat que comentes després.

  El problema de la memòria és perquè el kernel que tens instal·lat no és el més adient, seguramnet tens instal·lat el kernel-default i per poder treballar amb els 8Gb et cal el kernel-pae o kernel-desktop. Com que estem parlant d'un servidor, el kernel-pae és la millor opció. Fes la instal·lació del paquet kernel-pae des del Yast / Gestor de programari. Automàticament tindràs una nova entrada al GRUB, després de comprovar que pots arrencar amb aquest nou kernel, pots desinstal·lar l'antic.

  Si pots fer ping a 213.176.161.16 i et respon, però no navega vol dir que tens problemes amb la DNS. Comprova que al fitxer /etc/resolv.conf tinguis només la DNS del departament 213.176.161.16 i comprova que pots navegar.
  Els clients poden navegar? Si no poden tens un problema amb el servidor de noms del servidor d'aula.

  Salut.

  Projecte Linkat
 • Els clients es validen, pero no obtenen l'escriptori. Els seus usuaris locals no navegaven perquè el servidor no anava bé. Ho vaig solucionar afegint com a DNS la sortida del servidor de comunicacions, i ja naveguen. Fitxer /etc/resolv.conf correcte. Mes d'un quart d'hora pèr arrencar. Dimiteixo. Disc dur nou i sant tornem-hi.
  Ja el tinc reinstal·lat amb el kernel-pae, amb els 8 GB de ram i navegant. Faig còpia de seguretat de les particions /boot, /, i /srv a /copiaseg (es una altre partició) amb el clonezilla. Però resulta que desprès d'aixo no arrenca (pantalla negre amb un guionet a dalt a l'esquerra) i no es queixa. Tornem-hi
  Ja el tinc re-reinstal·lat altre cop amb el kernel-pae, i tot funcionant. Ara em queden tres dubtes:
  1.- El 50 usuaris ldap que hi tenia, els penso restaurar a partir de la còpia de seguretat copia_ldap.ldif. Però abans copio els corresponents /home/usuari (conservo el disc de la instal·lació anterior)? o ja es crearàn de nou al tornar a entrar (alguns tenen windows amb programari virtualitzat amb VBox)
  2.- Què intento instal·lar primer, el LTSP 4.2 (el terminals tenen 64 MB de ram)? o el moodle?
  3.- Instalar moodle. Si ja hi ha una base de dades (la creada per el jclic), quin és l'usuari i contreassenya per accedir a les bases de dades? . Cal instasl·lar el phpMyAdmin, o puc crear la base de dades del moodle per cònsola? En cas afirmatiu, amb quina comanda?
  Gràcies per les vostres ràpides respostes. (Sinó com ho feriem el que no en sabem massa?)
 • Hola,

  Et podries plantejar la idea de virtualitzar els servidors i així si et "peta" una màquina no s'enfonsa tot.

  1. Copia tots els /home dels usuaris al disc dur nou, però respectant els permisos i propietaris dels directoris. Així mantindràs totes les dades dels usuaris.

  2. Doncs comença pel que més t'agradi, fan servir serveis diferents i en cap moment s'han d'interferir.

  3. No cal el phpMyAdmin per crear base de dades. Una vegada instal·lat el mysql cal assignar una contrasenya a l'usuari root amb la comanda:

  Code

  /usr/bin/mysqladmin -u root password 'new-password'


  Per entrar al mysql cal executar la comanda, et demanrà la contrasenya que has escrit abans:

  Code

  mysql -u root -p


  Per crear un nou usuari dins del mysql cal executar:

  Code

  create USER 'moodleuser'@'localhost' IDENTIFIED by 'Contrasenya';


  Code

  grant ALL privileges ON *.* TO 'moodleuser'@'localhost'
           WITH grant option;


  Ara cal crear la base de dades amb l'usuari del moodle que has creat, surt del mysql amb la comanda quit; i torna a entrar amb la comanda mysql -u moodleuser -p, hauràs de posar la contrasenya d'aquest usuari.

  Per crear una nova base de dades cal fer:

  Code

  create database moodledb;


  A veure que tal.

  Més informació de MYSQL
  http://dev.mysq…efman/5.6/en/
  Salut.

  Projecte Linkat
 • Quote

  Et podries plantejar la idea de virtualitzar els servidors i així si et "peta" una màquina no s'enfonsa tot.

  Ho em barrufa la idea. Les màquines de l'aula 1 son P4 256K de ram i 40GB de disc dur, o inferiors com a terminals. La segona aula son celerons de 168 euros + iva. La única màquina potent es el servidor. Un Acer Altos MK2, 8Gb ram, processador dual core duo. Per aixó hi tinc el LTSP4.2. La meva estrategia es tenir imatges fetes amb el clonezilla, (normalment al directori /copiaseg del servidor que es una partició), per si peta alguna màquina, i les del servidor al directori /home-local de l'ordinador del professor, i al /home(partició) del servidor de Linkat3 que es el segon disc dur del servidor).
  Ara ja tinc el servidor funcionant. He recuperat els usuaris, he copiat els home d'usuari. Ho he provat en un client i funciona. Suposo que també funcionarà en els altres. He instaslat el LTSP 4.2. amb el ltspadmin amb diu que tots el srveis etan Ok i funcionant. He copiat rls fitxers /etc/dhcpd i /opt/ltsp/i386/etc/lts.conf del anterior. Se suposa que seguira funcionant (no m'ha donat temps de provar-ho).
  Ara sols em falta el moodle. La pregunta ès: El poso al servidor, o l'instal·lo a l'ordinador del professor: 1Gb ram, P4a 3Ghz, 159Gb de disc dur?(màxim d'usuaris simultanis del moodle =19)  editat per: jparramo, 08/Setembre/2011 - 23:35
 • Bona feina! Et felicito.

  Crec que pel tema del Moodle és millor que miris els comentaris d'altres usuaris, pel que sembla és molt recomanable que estigui en una altra màquina:
  http://linkat.x…art=0#pid13257

  Projecte Linkat
 • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.