Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Què fem? Tirem la tovallola?  Final

Vés a la pàgina 1 - 2 - 3 [+1]:

  • Hola a tothom.

    Sí, sembla molt radical i sap molt greu, però el cert és que no ens queden gaires alternatives. Fa dos anys que estem intentant treballar amb Linkat i no hi ha manera que les coses rutllin com cal. Al principi vem començar amb molta il·lusió, però al final et preguntes si realment ha valgut la pena intentar-ho.

    Primer de tot voldria aclarir que no sóc ni tècnic oficial ni coordinador d'informàtica, sinó un simple tècnic contractat per l'AMPA del CEIP de Moià per suplir les mancances de suport del departament.

    Vem instal·lar un sistema servidor - clients amb Linkat 3.0, ja que ens va semblar l'estructura més correcta tenint en compte que la xarxa del centre funcionava prou bé. El centre té uns setanta ordinadors, la mateixa quantitat que abans funcionaven amb Windows sense cap problema.

    El servidor és una màquina prou potent, un HP amb doble processador XEON, 1,5 TB de disc dur i 4 GB de RAM. Al principi ens va donar molts problemes, però finalment el vem poder fer funcionar.

    Què faríeu vosaltres si de tant en tant no poguéssiu entrar ni tan sols al sistema? Doncs sí, això passa de tant en tant. Entres el nom d'usuari i contrasenya i es pot quedar 5 minuts pensant abans d'entrar. Quan tens l'aula d'informàtica plena de nens això fa molta gràcia.

    Què faríeu si no poguéssiu obrir l'OpenOffice ni el Firefox? Oi que són els 2 programes que segurament utilitzeu més sovint? Quantes feines podríeu fer sense el processador de textos i el navegador? Doncs això passa dia sí, dia també. Solució del tècnic de T-Systems: reiniciar el servidor (com si no el paréssim cada nit i l'engegéssim cada matí). Post: http://linkat.x…pic&topic=2967

    Què faríeu si, quan heu aconseguit obrir l'OpenOffice (de vegades passa), no poguéssiu imprimir a l'impressora en color? Doncs també passa (curiosament només passa a la versió Linux, la versió Windows funciona perfectament). Post: http://linkat.x…pic&topic=2974

    Per tot plegat, la gent n'està fins al gorro, de Linkat. Sort que vem deixar els ordinadors de l'aula d'informàtica amb sistema dual, perquè sinó farien unes classes d'informàtica ben galdoses.

    Fa 2 anys, l'escola funcionava bé amb Windows. Vem fer el canvi perquè se'ns va dir que Linkat era molt senzill de configurar, que tenia avantatges sobre Windows, que el servei tècnic a la llarga seria millor i perquè crèiem en el programari lliure. Ara estem ben emmerdats. La cara de tontos que se'ns ha quedat!

    Molta sort.
    Carles.
  • Hola Carles,


    Pel que veig, el problema el tens amb la configuració o bé dels clients o bé del servidor. M'explico, el model d'aula funciona bé quan el servidor de noms que introdueixes als clients és el mateix servidor Linkat. Pensa que el nom del servidor (que serà segurament servidor.intracentre) l'han de poder resoldre bé els clients d'aula. D'altra banda, el que t'està dient la lentitud a l'hora d'entrar amb els clients d'aula és que hi ha un problema amb la connexió. Una pregunta, el servidor és Linkat 2 o Linkat 3? I una altra pregunta, tothom entra amb un usuaris diferent o tothom entra amb el mateix usuari? Això és molt important ja que segurament el problema ve per aquí.


    Joan de Gracia
  • Hola, Joan

    Tothom entra amb usuaris diferents.
    El servidor de noms de tots els clients és el servidor. Es comprova fàcilment fent:
    nslookup servidor.intracentre
    El resultat és 192.168.0.254, que és la IP fixa del nostre servidor.
    El servidor és amb la versió Linkat 3.0.

    Carles
  • Hola Carles,


    Una altra pregunta, la resolució inversa fent nslookup 192.168.0.254 proporciona el nom de servidor.intracentre?

    Una altra cosa, el servidor de centre on el tens connectat? Vull dir si el tens connectat al R0SC0 (suposant que el centre tingui Heura). T'ho dic perquè vaig poder comprovar en un centre que el servidor connectat directament a un switch secundari donava problemes de velocitat i en canvi connectat directament als ports reservats per a servidors del R0SC0 el rendiment millorava moltíssim.

    Una altra cosa, si instal·les l'aplicació iftop (zypper install iftop) pots saber quin és l'ample de banda que està consumint l'ethernet del servidor:

    així doncs, si executes: iftop -i eth0

    podràs mesurar l'ample de banda que es gasta.



    Joan
  • Si no recordo malament, i en tot cas ho comprovaré, fent nslookup 192.168.0.254 surt, efectivament, servidor.intracentre.

    Demanaré al coordinador on està connectat al servidor, a veure si ho pot mirar demà (jo fins dijous no hi torno).

    Gràcies
    Carles



    editat per: carles_cc, 10/Març/2011 - 22:43
  • Hola.

    Ja sé que les respostes del tipus "a nosaltres ens va de conya" no serveixen de gaire quan no et funcionen les coses.

    M'atreveixo a escriure un post en aquest fil a risc de cagar-la. Penso que si algú està pensant en una solució Linkat per al seu centre i llegeix aquest post es farà enrere.

    Al nostre centre migrar de Windows a Linkat va ser un alliberament. La xarxa (80 sobretaules i 50 portàtils) ara és fiable i ràpida. Problemes de virus eliminats (abans no donava a l'abast amb el Panda, el 75% del meu temps eren baralles amb els virus), control total sobre el programari (es pot trobar programari lliure a Linux per fer de tot i sense problemes).

    Fem servir també l'estructura Servidor - clients Linkat 3. L'alumnat entra al sistema amb l'usuari argo i cada mestre té un usuari propi.
    Tenim l'Heura acabat, com diu el Joan, el servidor ha d'estar connectat a la xarxa al punt de xarxa específic per al servidor. Si teniu l'Heura ha d'estar etiquetat com a "Servidor" possiblement en blau.

    Veig que sou un CEIP, tot l'alumnat té usuari propi? El nostre alumnat entra amb l'usuari genèric "argo" i desa els documents a la carpeta de la seva classe a la T: Els de cicle superior també tenen el seu llapis de memòria propi. Crec que aquest sistema és més ràpid i senzill de mantenir.

    Pel que expliques el problema deu ser de connexió amb el servidor. Quan triga tant de temps a entrar al sistema és que el client no es pot validar correctament amb el servidor.

    Joan, si fan servir un usuari per a cada alumne, no pot ser degut també a un problema amb LDAP?

    Sobre la impressora, com està configurada? És de xarxa? Està connectada al servidor?

    A veure si entre tots et podem ajudar.

    Sort.
    Àngel Macías
    Coordinador TIC
    ESC Barrufet
  • Hola Àngel i moltes gràcies per la teva intervenció.

    El cas que planteja en Carles s'ha de resoldre i és degut a algun problema que no acabo de veure. Tenint en compte que el servidor és Linkat 3, que les DNS són les correctes només em resta pensar que els usuaris potser no es troben dins del grup secundari: "users". Aquest és un requisit del model d'aula i que podria fer que tot el model fallés.

    Conec molt bé el teu cas Àngel i podria explicar-ne d'altres que he viscut directament i que l'aposta per Linkat ha estat determinant per reduir al màxim els problemes informàtics del centre. L'aposta per un model basat en Linkat GNU/Linux redueix i molt els problemes de virus informàtics, etc. La reutilització de maquinari antic així com la nova aposta pel servidor de comunicacions fa que Linkat GNU/Linux sigui una aposta estratègica per als centres.


    Ara bé, si hi ha una configuració incorrecta o bé hi ha algun problema que no es resol, de poc serveixen els casos d'èxit. Hem de posar fil a l'agulla per tal de veure on és el problema.


    D'altra banda, en Carles ens deia també que tenia problemes amb l'openoffice i el driver de les fotocopiadores. En aquest cas el problema ben bé rau en el propi driver ja que segurament és un PPD modificat i això interfereix amb l'openoffice. Sé que no és una solució però des de l'openoffice pots generar un PDF que segurament podràs imprimir amb els codis de la fotocopiadora.

    Si volem treballar amb GNU/Linux hem de filar prim amb el hardware que comprem ja que no tot el hardware és compatible amb GNU/Linux.


    Bé, a veure Carles si som capaços de diagnosticar l'origen del problema amb el model d'aula Linkat.



    Joan de Gracia


    P.S: Moltes gràcies de nou Àngel per la teva intervenció
  • Hola

    Aquest dissabte me'l vaig passar fent proves a l'escola (10 hores comptant la de dinar). Us faig un resum i un recompte de les incidències. Crec que vaig obrir més d'un centenar de sessions.

    El problema més greu que cal solucionar és que en un moment donat, i sense saber perquè, els ordinadors no carreguen ni el firefox (FF a partir d'ara) ni l'openoffice (OO). A més, quan li passa a un li passa a tots els altres.

    L'aula d'informàtica consta de 14 ordinadors de diferents característiques (APD, Comelta i NEC). Tots tenen arrencada dual excepte un, que només té Linkat. A part de l'aula, l'escola deu tenir una vuitantena d'ordinadors.

    Tots els ordinadors són clients excepte els portàtils, que són autònoms.

    El servidor està connectat a ROSCO pel canal 3 (tots els canals diria que són iguals, i l'1 està ocupat).

    Vaig trobar un problema a la xarxa, i és que un ordinador que no era el servidor tenia activat el servei DHCP. Crec que hi havíem estat fent proves com a LTS, i ens vem deixar el servei activat. Ara jo no l'hi té, però el problema amb FF i OO es va reproduir posteriorment.

    Tots els ordinadors tenen IP automàtica excepte un, que té un escàner connectat i el comparteix amb els altres.

    En fi, us resumeixo el que va passar:
    - nslookup 192.168.0.254 dóna com a resultat servidor.intracentre.
    - iftop a servidor no va donar en cap moment trànsit anormal.
    - Tots els ordinadors van entrar sempre correctament amb el seu usuari. En aquest sentit no vaig tenir ni un problema.
    - Cap dels ordinadors entra amb usuari autònom, ni argo ni alumn-01. Ho trobo particularment estrany. En canvi sí que hi entren des de consola. Tampoc no permeten crear un usuari local nou (diu que no es pot escriure a /home).
    - Quan un ordinador no carrega FF o OO, cap més ho fa. I si un d'ells ja el tenia carregat anteriorment, no és capaç de navegar per internet ni de tancar el programa normalment.
    - Després de reiniciar el servidor tot torna a la normalitat. Tot i així, no sempre és necessari fer-ho.
    - Vaig fer proves amb un servidor virtual que tinc instal·lat al portàtil. Amb el servidor virtual no vaig tenir mai cap problema. No descarto del tot que sigui casualitat, però no ho crec.
    - Quan es presenta el problema que no es carrega FF, el servidor no presenta activitat anormal, ni de recursos ni de xarxa.
    - El problema es pot començar a produir tant amb molts ordinadors engegats com amb un de sol.
    - Quan passa el problema, el servidor pot obrir FF i entrar tranquil·lament a internet. De fet, és l'únic ordinador que pot fer-ho.
    - Altres programes, com GIMP o Inkscape, sí que es carreguen quan FF i OO no ho fan.

    Durant molta estona vaig pensar que hauria solucionat el problema desactivant el servei DHCP que he comentat abans, ja que vaig reiniciar 4 cops tots els ordinadors de l'aula i cada vegada van carregar OO i FF sense problemes. Però quan ja estaven tots apagats (excepte el servidor) i anava a marxar se'm va acudir obrir un ordinador d'una altra aula i... PAM! No em va carregar FF!

    No li trobo cap lògica. Pot ser que, en certs moments, passi alguna cosa dins el servidor, sense que intervingui cap altre equip, que provoqui aquest problema.

    Vaig registrar tots els passos que vaig fer en un arxiu de més de 300 entrades. Si us fa gràcia llegir-lo m'ho dieu i us l'envio.

    Fins aviat
    Carles
  • Hola Carles,


    Una darrera pregunta, cada usuari del servidor LDAP pertany al grup secundari users? T'ho comento ja que si es vol que el model d'aula funcioni correctament cal que tots els usuaris pertanyin al grup secundari users (grup definit dins del LDAP del servidor).

    Així, si tens a un usuari donat d'alta dins del servei LDAP del servidor Linkat, cal que aquest usuari estigui dins d'un grup principal (com ara alumnat, professorat, etc) i a més a més que pertanyi al grup secundari users.

    Pel que veig, que ni el Firefox ni l'openoffice no funcionin tot apunta que s'estiguin obrint amb el mateix usuari (tot i que em vares dir que cada terminal s'obre amb un usuari diferent). L'altra cosa que veig és que podria passar que es perdés la comunicació amb el servidor per algun motiu donat. Se m'acut que, quan et torni a fallar el model d'aula, facis Control + Alt + F1 per iniciar una sessió de text i entra amb un usuari del servidor. T'ho dic perquè és possible que estiguis tenint desconnexions amb el servidor del centre. De vegades pot passar que el driver de la placa de xarxa del servidor funcioni "a mitges", és a dir, amb un driver d'un model inferior i que de tant en tant es perdi la connectivitat. En aquest punt podries mirar de fer un ping des del servidor a la IP 192.168.0.1 del router XEBA.

    En resum:

    1- Comprova que tots els usuaris pertanyen al grup secundari users (o si estan al grup primari users ja estaria bé)

    2- Comprova que no es tracti d'un error amb el driver de la placa de xarxa del servidor Linkat. Tan bon punt falli la connexió, fes un ping des del servidor a una IP interna (p.e. 192.168.0.1)


    :-)



    Joan de Gracia
  • Hola, Joan

    Tots els usuaris que utilitzen els alumnes estan dins del grup Alumnat,users. De fet, quan creo un usuari nou el LDAP té com a grup predeterminat users, i ja l'hi assigna automàticament. No obstant, també he de dir que quan edito l'usuari i entro a la pestanya detalls, el grup users està desmarcat.

    Quan tinc el problema d'entrada a Firefox, des de qualsevol ordinador puc loguejar amb un usuari del servidor, tant des de la interfície gràfica com des de la consola. Per tant, la connexió amb el servidor no està perduda.

    Quan un dels ordinadors no entrava a Firefox, l'hi vaig obrir la consola i vaig fer un ping a google.com, amb resultats correctes. Per tant, no només tenia connexió al router sinó que a més a més agafava les dades correctament del DNS. Com que en aquell moment només hi havia aquest ordinador i el servidor engegats, l'únic que podia servir DNS era el servidor. Per tant, entenc que la connexió entre client i servidor havia de ser bona.

    Voldria remarcar que, sense cap mena de dubte, quan vaig fer les proves cada ordinador estava connectat al servidor amb un usuari LDAP diferent. En això vaig ser molt metòdic, i a més estava sol a l'escola, no pot ser que cap altre ordinador interferís en les proves. També que hi ha moments en que, aquests mateixos usuaris loguejats en els mateixos ordinadors que de vegades fallen, en altres moments funcionen perfectament.

    Estem pensant en la possibilitat d'utilitzar durant un temps un servidor de prova. Potser utilitzarem un dels ordinadors APD negres de la dotació de fa 2 anys.

    Salut
    Carles
  • carles_cc

    Hola, Joan

    Tots els usuaris que utilitzen els alumnes estan dins del grup Alumnat,users. De fet, quan creo un usuari nou el LDAP té com a grup predeterminat users, i ja l'hi assigna automàticament. No obstant, també he de dir que quan edito l'usuari i entro a la pestanya detalls, el grup users està desmarcat.

    Quan tinc el problema d'entrada a Firefox, des de qualsevol ordinador puc loguejar amb un usuari del servidor, tant des de la interfície gràfica com des de la consola. Per tant, la connexió amb el servidor no està perduda.

    Quan un dels ordinadors no entrava a Firefox, l'hi vaig obrir la consola i vaig fer un ping a google.com, amb resultats correctes. Per tant, no només tenia connexió al router sinó que a més a més agafava les dades correctament del DNS. Com que en aquell moment només hi havia aquest ordinador i el servidor engegats, l'únic que podia servir DNS era el servidor. Per tant, entenc que la connexió entre client i servidor havia de ser bona.

    Voldria remarcar que, sense cap mena de dubte, quan vaig fer les proves cada ordinador estava connectat al servidor amb un usuari LDAP diferent. En això vaig ser molt metòdic, i a més estava sol a l'escola, no pot ser que cap altre ordinador interferís en les proves. També que hi ha moments en que, aquests mateixos usuaris loguejats en els mateixos ordinadors que de vegades fallen, en altres moments funcionen perfectament.

    Estem pensant en la possibilitat d'utilitzar durant un temps un servidor de prova. Potser utilitzarem un dels ordinadors APD negres de la dotació de fa 2 anys.

    Salut
    Carles

    Hola,

    Em centraré en el tema del Firefox.
    Em dona la sensació que s'està confonent programa amb connectivitat. Vull dir que quan parles de que "un dels ordinadors no entrava a Firefox" i "vaig fer un ping a google.com, amb resultats correctes" desconec si s'està parlant de que tens un problema d'entrada a l'aplicació (no s'obre o dona alguna errada) o si el navegador s'obre, poses qualsevol adreça i no funciona. Aquest petit detall pot determinar el diagnostic de l'arrel del problema concretament amb el navegador i potser extensible al problema en general.

    Enviat des de el meu GNU/Linux.
  • El navegador no s'obre. Quan premo la icona, està uns segons rodant el rellotget i després torna a la fletxa normal, com si no hagués passat res.
    D'altra banda també vull destacar que, si un ordinador té carregat el FF en el moment en que un altre ordinador no carrega el FF, si refresco la pàgina o vull navegar per una altra pàgina amb aquest ordinador el FF es queda bloquejat.
    El cas de l'OpenOffice és similar. Carrega la pantalla taronja d'inici de càrrega, però la barra petita blava horitzontal que indica el nivell de càrrega del programa es queda bloquejada.
  • carles_cc

    El navegador no s'obre. Quan premo la icona, està uns segons rodant el rellotget i després torna a la fletxa normal, com si no hagués passat res.
    D'altra banda també vull destacar que, si un ordinador té carregat el FF en el moment en que un altre ordinador no carrega el FF, si refresco la pàgina o vull navegar per una altra pàgina amb aquest ordinador el FF es queda bloquejat.
    El cas de l'OpenOffice és similar. Carrega la pantalla taronja d'inici de càrrega, però la barra petita blava horitzontal que indica el nivell de càrrega del programa es queda bloquejada.
    Això vol dir que fas servir el mateix usuari a tots els ordinadors?
    Tingues en compte que es important no fer servir el mateix usuari de xarxa creat en el servidor Linkat ja que quan inicies la sessió amb un usuari d'aquests es generen fitxers de bloqueig de les aplicacions, entenc que per evitar que hi hagin divergències en el moment de fer canvis en tots ordinadors que tenen la mateixa sessió iniciada, i el Firefox es un d'ells. Famós fitxer .parentlock...

    Aleshores.
    - Determinem si s'està fent servir el mateix usuari de xarxa del servidor Linkat en tots els ordinadors
    - I jo, com des de un principi, encara que no ho he dit, això em sembla un problema de xarxa. Desconec si lògic o físic, ja que no hi soc allà per fer un diagnostic però com n'he vist tants problemes d'aquests tipus el nas ja coneix aquesta flaire.

    Enviat des de el meu GNU/Linux.
  • carles_cc

    El navegador no s'obre. Quan premo la icona, està uns segons rodant el rellotget i després torna a la fletxa normal, com si no hagués passat res.
    D'altra banda també vull destacar que, si un ordinador té carregat el FF en el moment en que un altre ordinador no carrega el FF, si refresco la pàgina o vull navegar per una altra pàgina amb aquest ordinador el FF es queda bloquejat.
    El cas de l'OpenOffice és similar. Carrega la pantalla taronja d'inici de càrrega, però la barra petita blava horitzontal que indica el nivell de càrrega del programa es queda bloquejada.
    Això vol dir que fas servir el mateix usuari a tots els ordinadors?
    Tingues en compte que es important no fer servir el mateix usuari de xarxa creat en el servidor Linkat ja que quan inicies la sessió amb un usuari d'aquests es generen fitxers de bloqueig de les aplicacions, entenc que per evitar que hi hagin divergències en el moment de fer canvis en tots ordinadors que tenen la mateixa sessió iniciada, i el Firefox es un d'ells. Famós fitxer .parentlock...

    Aleshores.
    - Determinem si s'està fent servir el mateix usuari de xarxa del servidor Linkat en tots els ordinadors
    - I jo, com des de un principi, encara que no ho he dit, això em sembla un problema de xarxa. Desconec si lògic o físic, ja que no hi soc allà per fer un diagnostic però com n'he vist tants problemes d'aquests tipus el nas ja coneix aquesta flaire.

    Enviat des de el meu GNU/Linux.
  • Cada ordinador entra amb un usuari diferent. Durant les proves que vaig fer no hi ha cap dubte en aquest sentit.
    La setmana passada vem instal·lar el linkat en mode servidor en un altre ordinador i vem fer el canvi de servidor. El deixarem un temps a veure si funciona millor.

Vés a la pàgina 1 - 2 - 3 [+1]:

  • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.