Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Afinament i monitoratge d'squid  Final

  • Hola companys, en el nostre centre tenim un servidor Linkat 3 que conté les pàgines web del centre, el moodle i l'Aplicatiu Tutoria per a les faltes de l'alumnat. També temin configurat l'squid per a la xarxa docent, que en moments puntuals pot tenir fins a 100 ordinadors connectats sortint tots pel router xeba, si el Déu fortinet ho permet.

    El cert és que sovint tenim col·lapses en els que la navegació es fa impossible. És possible que coincideixi amb el col·lapse de l'1x1 i sigui el fortinet que no sàpiga cap on encaminar qui. No obstant això, l'squid sembla que funciona ja que emmagatzema les pàgines que es van visitant. D'una banda m'agradaria poder instal·lar algun aplicatiu per a fer la gestió de les estadístiques de l'squid, webalizer o altres. Tenim un arxiu on posem les pàgines que no volem que es visitin i funciona, però anar mirant els logs per a veure les pàgines visitades és una mica llauna.

    L'espai de disc per l'squid és de 100Gb i també 2Gb de ram. Si hi ha algú que hi tingui la mà trencada ens faria un favor per a deixar-lo el més afinat possible.

    Un altre tema que ens aniria bé és poder fer caché de video.

    Entenc que l'squid que porta la Linkat 3 és el 2, però ara no estem per fer canvis, a meitat de curs és inviable. Estaria bé que la versió Linkat4 estigués abans d'acabar el curs, per a poder fer proves en altres màquines i refer el servidor, si cal, a l'estiu. Actualment seria partidari de no tocar gaire cosa, ja ens està costant força tenir aquest en marxa.

    Moltes gràcies a tots/es i Bon Any Nou!

    Jaume Benet
  • Hola Jaume,

    Com a aplicatiu per obtenir estadístiques de l'squid tens el calamaris o el mateix webalizer. Segurament la lentitud pel que fa la navegació no sigui deguda al col·lapse del Fortigate (pensa que és una molt bona màquina) sinó a un problema d'integració entre el Fortigate i el mateix servidor Linkat. El problema en qüestió és que el Fortigate prioritza ports i un dels ports prioritzats és el 53 que és el responsable de resoldre noms. O sigui, que la lentitud que esteu tenint en determinats moments és degut a la resolució de noms. El servidor Linkat, a banda de tenir el servei proxy cache en marxa, té un servidor de noms i aquest servidor de noms s'ha de tunnejar per tal que el Fortigate no interfereixi.

    Així doncs la primera cosa que s'ha de fer és modificar el fitxer:

    /etc/named.conf

    i descomentar (treure el símbol #) de les línies següents:


    query-source address * port 53;
    transfer-source * port 53;
    notify-source * port 53;


    si fas això i després reinicies el servei (amb la instrucció: rcnamed restart) ja tindràs el problema resolt.

    Pel que fa el proxy, i si el vols afinar cal que tinguis present les regles següents:

    - Per cada Giga d'espai en disc, squid requereix de 10 Mb de memòria RAM. Així doncs si tens un ordinador amb 2 Gb de RAM, jo deixaria 1 Gb per al sistema operatiu i el Giga restant el farem servir per a l'squid de la forma següent:

    512 Mb de RAM per al paràmetre cache_mem:

    cache_mem 512 MB

    que és la memòria de treball de l'squid. Compte que NO és la memòria màxima que fa servir l'squid sinó la memòria RAM de treball.

    A partir d'aquí, s'ha de tenir en compte la relació 10 Mb de RAM per cada Giga de cache tenint en compte que les mides de cache en disc recomanades són d'uns 20 - 30 i que no es recomana més.

    Així doncs si vols tenir una cache per a l'squid d'uns 20 Gb et caldran uns 200 Mb de memòria addicional.

    Per tant tenim:

    512 Mb de RAM de memòria de treball + 200 Mb per tenir en memòria la taula de fitxers que t'he comentat i uns 20 Mb addicionals. Així doncs l'squid ocuparà aproximadament uns 732 Mb de memòria RAM en total.

    Un altre aspecte important que s'ha de tenir en compte és que el directori on es desen els objectes de la cache (el paràmetre cache_dir ho controla) sigui una partició independent amb un seguit de requisits.

    El paràmetre cache_dir que hauries de tenir per al teu cas seria aquest:

    cache_dir aufs /var/cache/squid 20480 16 256

    (20480 és la mida en Mb o sigui 20 Gb, i aufs és el sistema de fitxers que utilitza squid. La resta són els directoris de 1r i 2n nivell).

    Bé, quins requisits ha de tenir aquesta partició:

    1- El sistema de fitxers ha de ser ext2 o bé xfs
    2- La partició ha d'estar muntada amb l'atribut noatime. Pensa que cada vegada que accedeixes a un fitxer queda gravada la data d'accés. Amb aquest atribut el sistema operatiu no dedica recursos i s'accelera força la velocitat de l'squid.

    Utilitza la versió 3 del paquet squid. La versió que s'instal·la és la 2.7 estable i té un comportament molt bo. Els programadors varen reescriure de zero la versió 3 d'squid i diuen que millora tot i que tinc muntatges fets amb la 2.7 i la 3 i no he aconseguit veure diferències significatives.

    Un altre aspecte a tenir en compte és el nombre de fitxers que squid pot obrir. De forma predeterminada, i t'ho dic de memòria, es poden obrir 4096 fitxers i aquest límit s'ha d'incrementar per tal de no limitar les prestacions d'squid. Així doncs, edita el fitxer:

    /etc/init.d/squid

    i cap a la línia 147 modifica el paràmetre: ulimit i posa la línia següent:

    ulimit -n 16386

    (per tenir un màxim de 16000 i escaig fitxers oberts alhora).


    I finalment el tema de la cache de vídeo. Bé aquest és un tema que es pot veure des d'un altre punt de vista. Més que desar el vídeo en disc es pot limitar el consum d'ample de banda mentre es visualitza el vídeo. Aquesta limitació es pot dur a terme i dóna bons resultats aplicant la política de delaypools que té squid.

    Com podem crear un delaypools per limitar el consum d'ample de banda de youtube, vimeo, google video, etc.? S'ha d'editar el fitxer /etc/squid/squid.conf i afegir:

    1- Crea l'acl següent:

    acl restringir url_regex -i "/etc/squid/acl/delaypoolsSi.acl"

    (restringir serà el nom de la nostra acl)

    2- I afegeix les línies següents:

    delay_pools 1

    delay_class 1 2

    delay_access 1 allow restringir

    delay_parameters 1 262144/1048576 -1/-1


    3- El contingut del fitxer /etc/squid/acl/delaypoolsSi.acl és el següent:

    .youtube.com
    video.google.com
    .vimeo.com



    Com podràs veure, aquest fitxer conté tots aquells llocs web que vulguis limitar el consum d'ample de banda.


    Els valors 262144/1048576 volen dir el següent (expressats en bytes):

    262144 (velocitat en bytes per segon o l'equivalent a 2 Mbps de limitació d'amplada de banda. Pensa que la teva ADSL pot tenir 2, 4 6 o 8 Mbps).

    1048576 (és a dir 1 Mbyte). Aquest és un valor límit a partir del qual s'aplica la restricció a 2 Mbps de consum d'ample de banda. Fins al 1r Mega no hi ha cap limitació.

    Si tots els ordinadors del centre els fas passar per proxy, llavors aquesta limitació implica que tens controlat el consum d'ample de banda i si tens una ADSL de 4 Mbps, com a molt l'accés a youtube consumirà un màxim de 2 Mbps (compte, valor màxim o límit) deixant la resta per a d'altres usos.


    Espero que et resulti útil aquesta recepta / curset accelerat sobre proxies.

    :-)



    Joan de Gracia

    Projecte Linkat
  • Hola Joan,

    Moltes gràcies pel mini tutorial, demà m'hi poso des del centre, avui ha estat horrible. Un altre cop s'ha col·lapsat internet. tenim algun problema al rack i de tant en tant es pengen alguns dels switchs, llavors no es pot fer ni ping al servidor ni al fortinet ni a res, en canvi en altres moment si funciona. Demà descablejaré tot el rack i el tornarem a cablar de nou intentant posar una mica d'ordre.

    Pel que fa referència a les dades de ram i disc, els 2Gb són dedicats a l'squid, el servidor en te 8Gb en total, i els 100Gb són del punt de muntatge /cache, independent i exclusiu per l'squid. Faré els canvis que em recomanes i també et passaré l'squid. conf (sense línies comentades #) per a que li puguis donar un cop d'ull. El puc enganxar en el fòrum o enviar-te'l al teu correu.


    Moltes gràcies per l'ajuda, encara ens queden alguns serveis per activar en aquest servidor, però poc a poc i amb pas ferm. A veure si ens en sortim.

    Jaume
  • Hola Jaume,

    Doncs adjunta'm el fitxer de l'squid per donar-li un cop d'ull. Sobre la memòria assignada a l'squid també cal recordar que els processos de sistemes operatius de 32 bits no gestionen més de 2 Gb. D'altra banda, quantes màquines es connecten al proxy? Ho dic perquè no sigui cas que el nombre de connexions sigui el responsable que l'squid se saturi.

    Bé, ja diràs alguna cosa :-)


    Joan de Gracia

    Projecte Linkat
  • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.