Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

rendiment ltsp4.2 en linkat3  Final

  • Hola,
    recenment hem passat de la versió 2.1 a la 3 en el servidor de terminals.
    El seu rendiment està per sota del que teniem amb la versió 2.1. En un primer moment ho vaig atribuir a la partició swap, però havent-la ampliat (6bg ) no funciona millor.

    L'aula la tinc configurada amb un pc core dos duo a 2.6 ghz, 4 gb de ram, 6gb de swap, dues tarjes de xarxa (una a 100 mb i una a 1gb) un switch conceptronic a 1gb i dona servei a 20 terminals.

    És normal aquesta baixada de renidment amb la linkat3? La versió de ltsp és 4.2, amb la 5 aniria més ràpid?

    merci

    eloi
  • Hola Eloi,

    Si estem parlant de la versió 4.2 de LTSP sobre Linkat 3, la resposta és que no hauria d'haver diferència pel que fa el rendiment. Ara bé, si estem parlant de la versió 5 de LTSP llavors sí que triga un xic més en carregar (de fet estem enviant al terminal lleuger uns 100 Mb de distribució opensuse perquè arrenqui el terminal).

    El que hauríem de mirar Eloi és el motiu pel qual et va tot més lent. Amb quines aplicacions has notat que va més lent?

    Joan
  • Hola,
    seguim amb lentitud. Et comento les proves que he fet per veure si són normals.

    Avui amb uns 17 terminals funcionant he mirat el programa "monitor del sistema gnome". En ell apareixien les dues cpu al 90% aprox, la utilitzant més de 3 gb de ram , i utilitzant poques megues de swap (tot i que hi apareixen les 6gb).

    També he fet la comanda "free" i amb resultats similars ram gairebé plena però swap sense fer servir pràcticament.

    Pel que he observat les sessions triguen molt a entrar i sortir, i l'openoffice triga a obrir-se i respondre (s'escriu i triga uns segions a aparèixer el text i això es veu accentuat al fer servir el frontwork).

    Amb altres programes com el lectors de pdf també triguen, però com els usuaris eren acabats de crear no puc descartar que s'estigués configurant ja que es feia servir per primera vegada en els usuaris.

    A veure si algú hi veu alguna cosa estranya

    merci

    eloi
  • Hola Eloi,

    Aquest ordinador és autònom o bé un client d'aula?

    Estaria bé que, en el moment que detectis que els ordinadors van lents, executessis la comanda: top per tal de saber quin o quins processos ocupen el 90% de la CPU de l'ordinador.

    També caldria veure el consum de CPU es produeix per l'execució d'aplicacions JAVA (com ara el JClic) o aplicacions més d'escriptori com ara l'openoffice, lectors de pdf, etc.

    En resum, executa la comanda: top i mira quins programes consumeixen més CPU.


    Joan de Gracia
  • Hola, Eloi.

    4 preguntes:

    - Quines targes de xarxa tenen els terminals? a 10 o a 100 Mbps?
    - Quina tarja xarxa del servidor ltsp fa de servidor dhcp, la de 100 o la de 1000 Mbps?
    - Aquests equips estan aïllats dels altres servidors dhcp (un router, per exemple)?
    - És possible que hi hagi algun hub o switch (a 10 Mbps) que pugui interferir amb el servidor ltsp?

    Fins ara.

    Joan Padró
  • Hola Joan,

    Amb el permís de l'Eloi, et dono la meva opinió,

    - Els terminals porten targetes de 100 Mb
    - La targeta del servidor que fa servir el DHCP és la mateixa que va connectada als terminals i per tant és la de 1000Mb
    - Els Routers serveixen per unir o separar xarxes, per tant t'aïllen de problemes amb altres servidor DHCP.

    Salut.

    Projecte Linkat
  • Hola Pablo, gràcies per contestar les preguntes.

    De fet ja sé com funciona LTSP, he muntat més de 10 sales, amb Mandriva, Ubuntu, Edubuntu i Linkat, tant amb 4.2 com amb 5.0.

    Les preguntes eren per conèixer el cas cocret de l'Eloi :) i mirar de trobar el problema... :)

    Fins ara.

    Joan Padró
  • Hola,
    perdoneu per la tardança en donar senyals.

    He estat fent proves sense gaires bons resultats.
    Responent al Joan Padró el servidor és un ordinador amb linkat autònoma, dues targes de xarxa, una a 100 mb per la connexió a l'esterior (192.168.0.202) i una a 1gb per als terminals (192.168.1.10). Els terminals són tots amb tarja de 100mb.

    El problema el tenim amb la versió 3 de la linkat, ja que en el mateix ordinador hi tenim un segon disc dur amb la linkat 2.1 que també fa de servidor de terminals i funciona tot perfectament. En canvi quan arrenquem amb el disc dur que porta la linakt3 ens va més lent.

    He executat la comanda "top" i l'aplicació "monitor del sistema" amb els dos casos (linkat2.1 i linkat3), però no hi he vist grans diferències.

    He observat que amb el propi servidor (funcionant sol) al fer un titol amb el fontwork va lenta la part gràfica (arrossego el titiol i triga uns instants a moure's, cosa que no passa amb la versió 2.1).

    Tenia sospites que fallés la configuració de la traja gràfica, així que avui he afegit els repositoris de Nvidia per instal.lar els paquets "nvidia-gfxG02-kmp-pae" i "x11-video-nvidiaG02", però no ha millorat.

    De moment jo no se que més fer.

    A veure si algú se li acut alguna altra prova.

    merci

    eloi
  • Hola Eloi.

    Ens els dos casos, els fitxers /etc/dhcp.conf, /etc/exports i lts.conf contenen el mateix?
    Suposo que en els dos casos, heu fet servir ltspadmin en ambdós casos, oi?

    Ho pregunto per anar descartant possibles errors. Miraré d'instal·lar un ltsp 4.2 en una 3.0 i us comento els resultats de rendiment.

    Joan Padró
  • Una idea: proveu a desinstal·lar compiz, si és que està instal·at. Això podria millorar el rendiment dels gràfics, i "desactivaria" l'opció de tenir activats els efectes als escriptoris dels usuaris dels terminals.

    A veure si això us ajuda...

    Joan Padró
  • Hola,

    joanpadro63


    Ens els dos casos, els fitxers /etc/dhcp.conf, /etc/exports i lts.conf contenen el mateix?
    Suposo que en els dos casos, heu fet servir ltspadmin en ambdós casos, oi?

    Ho pregunto per anar descartant possibles errors. Miraré d'instal·lar un ltsp 4.2 en una 3.0 i us comento els resultats de rendiment.

    Joan Padró



    La setmana passada vaig comprobar els fitxer i eren practicament idèntics, vaig provar de desinstal.lar l'oppenoffice i l'script de connexió al servidor.
    Quan vaig reinstal·lar l'openoffice anava igual de "lent".

    Avui he formatejat i reinstal·lat de nou la linkat 3 i el kiwi-ltsp. La velocitat no ha millorat.

    Ara ja penso que la versió 2.1 de la linkat (i els seus programes) és més lleugera que la 3 i d'aquí la diferència de velocitat; i més tenint en compte que el servidor ltsp és "poc potent" (2 nuclis a 2.6 ghz i 4gb de ram).
    Per curiositat faré la prova amb el meu ordinador que és més potent (4 nuclis) a veure si hi ha diferència.

    Ara amb ltsp5 m'ha sorgit un problema. Els usuaris amb els quals puc entrar als terminals són els que s'allotgen al /home, en canvi els que estan a /home-local/ no els troba.
    M'interessaria que els usuaris del /home-local es puguessin validar en els terminals ja que vull executar l'script d'alta massiva d'usuasris amb perfil. Es pot canviar algún parametre per poder validar tots els usuaris (del /home i del /home-local)?


    Merci per l'ajuda

    Eloi
  • Hola Eloi,

    Una pregunta, no ho comentes però m'imagino que el teu servidor de terminals el tens en modalitat client d'aula.

    El procediment que et proposo et permetrà que tant els usuaris locals (que tindran el seu directori a home-local) com els usuaris del servidor LDAP puguin validar-se en el servidor de terminals.

    Si ja tens el servidor de terminals com a client d'aula linkat, et caldrà anar al mòdul de YaST configuració del client LDAP tal i com et mostro a la figura següent:

    http://phobos.xtec.cat/formaciotic/matform/lib/exe/fetch.php?cache=&media=cursos:d83:modul_5:yast_05.png

    i marcar l'opció: No utilitzis l'LDAP

    Un cop marcada aquesta opció, és quan el sistema et permetrà donar d'alta usuaris locals. Tingues present que quan crees un nou usuari local, cal que t'asseguris que el seu directori personal és home-local i no pas home (que és l'opció predeterminada).

    Un cop donat d'alta els usuaris locals, tornes a anar al mòdul de YaST anterior i marques l'opció: Utilitza l'LDAP

    Pel que fa el rendiment, jo et diria que és el projecte LTSP5 que és més pesant que no pas l'anterior LTSP 4.2

    Si tens cap dubte més ens el fas arribar.


    Joan
  • Hola,

    la màquina és una autònoma, el problema no el tinc en crear usuaris, ja que tant els puc crear a /home com a /home-local. El que em passa es que en els terminals només se'm validen els usuaris que estan en el /home. Quan intento entrar com a "infantil" no troba l'usuari.

    La diferència que he observat de rendiment no és a nivell d'ltsp (4.2 o 5) sinó a versió de linakt (2.1 a 3). En el mateix ordinador hi tinc dos discs durs, un amb 2.1 i ltsp 4.2 i l'altre amn linkat 3 (primer amb ltsp 4.2 i després amb ltsp 5), la linkat 2.1 funciona més ràpid que la linkat 3.

    Hi ha alguna manera de validar del ususaris /home-local als terminals?

    merci

    eloi
  • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.