Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Hardware per a servidor Linkat 3.0  Final

 • Hola a tots,

  Per fi estan acabant el cablejat HEURA a l'IES SANT ANDREU de Barcelona.
  El servidor actual que tinc al centre es un Mandrake i tots els clients son Windows XP.
  Actualment no tenim cap ordinador amb Linkat, ni 1, ni 2. Així que comencem de zero.

  Per estrenar la nova xarxa he decidit estrenar també un servidor amb Linkat 3.0 amb la instal·lació per defecte de servidor de centre. Els clients seran la majoria Linkats 3.0 amb la instal·lació per defecte de client de centre i altres Windows XP Pro (algun departament i una aula on de moment no volen el canvi).

  Estic sol en aquest projecte així que necessito un cop de mà.

  El primer ha estat encarregar el nou ordinador que farà de servidor. M'he decidit confiar am Pricoinsa, doncs venen la idea de que tenen un departament tècnic amb experiència amb Linkat. El pressupost ja està acceptat per direcció i acabo de fer l'encàrrec.

  ----------------------------------------- MODE DETALLS HARDWARE ON
  Els components principals de l'ordinador que em venen són els següents:
  PLACA BASE: ASUS P5Q DELUXE S775 149,90 149,9001030123
  PROCESSADOR: INTEL CORE 2 QUAD Q8200 2.33GHZ SKT775 F
  UNITAT ÒPTICA: 1 LG GH22NS40B REGRAB.DVD NEGRA SATA 23,90 23,9024110233
  Suposo que fins aquí no hi ha cap problema !
  GRAFICA: EN8400GS 512MB ASUS SILENT/HTP/512M/A 29,90 29,9004060069
  RAID: ADAPTEC RAID 3405 SGL/128 SATA/SAS CON 302,50 302,5005060021
  Aquí si que tinc una mica més de por. Des de Pricoinsa asseguren que els seus equips són totalment compatibles amb Linkat 3.0 però en el llistat de opensuse.org/hardware no veig aquest components. Si que he trobat drivers per ambdós components en internet. En concret, per a la targeeta raid, a la web d'Adaptec he trobat el driver "AACRAID driver image files v1.1.5-2459 for 32-bit and 64-bit versions of Red Hat Enterprise Linux 4 and 5, SUSE Linux Enterprise Server 9 and 10, and many others". D'altre banda, a la web www.linux.com, he trobat per a aquesta targeta gràfica la següent informació: "The card works perfectly with nvidia drivers version 169.12".
  ----------------------------------------- MODE DETALLS HARDWARE OFF

  Algú hem pot confirmar o desmentir que no tindré problemes de compatibilidad amb aquest components i la Linkat 3.0 ? Trobaré al repositori de Linkat drivers adequats per a aqueta targeta raid i per aquesta gràfica o em servirà baixar-me'ls dels altres llocs.


  M'agradaria començar amb bon peu i no fotre la pota d'entrada amb la compra d'un hardware i incompatible amb Linkat 3.0. Es per això que prefereixo assegurar.me amb el vostre ajut.

  Moltes gràcies.

  Salutacions

  _ David
 • Amb el tema del RAID, consulta al teu proveïdor, pero crec que faran un RAID per hardware, aixó es transparent per qualsevol sistema operatiu i no necessita cap driver.

  Amb la tarja amb els drivers de NVidia (es poden instal.lar amb el Yast, els reositoris s'afegeixen en l'instalació) no hauries de tindre problemes.

  Salutacions.
 • Hola,

  Pel que fa la Raid, compte amb les raids que necessiten drivers. Agafa't una Raid que sigui reconeguda pel propi sistema operatiu. Pensa que la controladora és detectada per l'actual verisó de linkat sense necessitat de drivers, d'aquí x temps, aquesta mateixa controladora estarà suportada igualment. Aquesta situació no es produeix amb les controladores que requereixen drivers, avui funcionen i ningú t'assegura que en un futur funcioni.

  Quina solució tens?


  Doncs que et deixin fer una instal·lació de Linkat a la màquina servidora per tal de comprovar que tot funcioni correctament.

  Com diferenciar una controladora RAID 100% d'una FakeRAID o RAID per BIOS?

  Mira el fitxer /proc/partitions

  Si veus 1 únic disc dur -> RAID per hardware (recomanable)

  Si veus 2 discs durs -> RAID per BIOS (desaconsellada)


  Joan de Gracia
 • Gracies David i Joan, les vostres indicacions m'han anant molt bé.

  Ja tinc el servidor.
  :-) :-) :-)

  La controladora RAID que he muntat és 100% hardware. De fet la placa base també incorpora RAID, però no 100% hardware, si no que depèn de la seva BIOS.

  La controladora que finalment he muntat ha estat una Adaptec Raid 3805, una meravella que fa un munt de llumetes durant el test d'arrancada i que fins i tot té alarma (pita) quan el RAID deixà de sincronitzar correctament. I en comparació a altres marques que també he mirat, molt bé de preu.

  La placa té dues ethernets, que aniran perfecte per punjar una a la VLAN 2 i l'altre a la VLAN 10.

  Ja he instal·lat el software servidor i no ha hagut cap complicació. Durant les properes setmanes començaré la migració del servidor Mandrake al servidor Linkat 3. Segur que hauré de fer-vos més d'una consulta.

  Moltes gracies.

  _ David Anton Llapart
 • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.