Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Linkat USB Live  Final

  • Això de poder disposar d'una versió Live executable des d'un PenDrive USB és una bona idea, però crec que el procés per "muntar" tot el sistema sobre un USB de 4Gb no és tant fàcil com sembla..., no seria millor que el Departament d'Educació subministrés aquests USB de 4Gb amb el Linkat USB Live ja instal·lat a tot el professorat que ho sol·licités ? ...al menys amb la versió Linkat 1.0, si ho demanaves t'enviaven la caixa amb el DVD d'instal·lació i els llibrets d'instruccions.
  • Hola,

    Només comentar que la Linkat 2 en format USB ha estat promoguda per la Direcció General d'Acció Comunitària, de la Secretaria d'Acció Ciutadana qui ha fet possible disposar del a versió USB.

    Les instruccions per generar la versió Live no són tan complexes. Pel que fa la restauració de la imatge, primer s'ha de descomprimir (amb el programa 7-zip per exemple, que és multiplataforma o bé amb el bunzip2 que ja porta la Linkat).

    Pel que fa el pas de la imatge a l'USB pots fer-ho a través de la comanda: dd de GNU/Linux o bé fer-ho amb l'aplicatiu winrawrite si treballes des de windows.


    Joan de Gracia
  • Bé jo tinc muntada la Linkat en una partició del portàtil però també he muntat una Ubuntu 8.10 en un pen drive de 16 Gb funcionanat en un Pc amb dos HDD on hi han instal·lats un Windows 98 SE un Windows XP Professional i una Suse. Amb les versions actuals tan de l'Ubuntu com de la Linkat no hi cap problema per fer-ho ja que el procés d'instal·lació és molt guiat.
  • Estic d'acord en que la Linkat USB pot ser una bona eina de difussió, però crec que pateix una greu manca de documentació, especialment en el camp del formatat i partició dels suports ja que, llegint les sortides de les comandes, es dedueix que calen diverses particions de determinades mides, i si a l'usuari nouvingut no se l'hi explica com fer-les n'hi ha prou per que es faci enrera.

    També crec que fóra bona idea dedicar un apartat al fòrum per aquesta nova versió. Què us sembla ?
  • Hola,


    Pel que fa la Linkat en USB s'ha documentat per a GNU/Linux la restauració de la imatge. No cal ni particionar ni fer res ja que la mateixa imatge ja incorpora les dues particions (la Live i la de dades). Pel que fa la documentació per a windows s'han posat enllaços externs per fer ús de la comanda dd per a aquesta mateixa plataforma.

    El fitxer amb tota la documentació el tens a:

    http://download-linkat.xtec.cat/d83/Linkat2_USB/LLEGEIX-ME.txt


    Joan de Gracia
  • El fitxer amb tota la documentació el tens a:

    http://download-linkat.xtec.cat/d83/Linkat2_USB/LLEGEIX-ME.txt

    Justament em refería a aquest document.
    Acabo d'instalar la linkat usb i ha estat facilissim, el que em referma en la creença que el document en qüestió embolica més que ajuda.
  • Hola,


    Quins són els punts que creus que s'han de modificar. De fet, l'eina que s'utilitza és el "dd". No obstant s'ha de tenir en compte que les particions (o la partició) que ja tingui el pendrive s'ha de desmuntar. Segurament aquest és el punt que s'ha de rectificar ja que he vist que no he posat que es tractava d'un exemple.

    Joan de Gracia
  • De primeres, penso que el text plà i les sortides de terminal, sence més, són la millor manera de desincentivar al qui vé de l'entorn gràfic.

    En quant al contingut, hauria de començar per deixar clar que aquest arxiu formata i parteix el suport, sence avís ni volta enrera, i aquí els exemples que es dónen semblen triats expressament per enganyar a l'usuari i no per a guiar-lo.

    Per acabar, dos problemes amb que m'he trobat, que no tenen perquè ser generals, però que caldría tenir en compte:

    -L'arxiu descomprimit no té permís d'execució per defecte, així que avans l'hi he hagut de donar.

    -Amb l'arxiu descomprimit a l'escriptori, la comanda tal i com es dóna no el localitza (No such file or directory). M'ha calgut modificar-la indicant la ruta completa.
  • Hola,


    El fitxer LLEGEIX-ME no és una guia d'instal·lació pas a pas per ser fet des de l'entorn gràfic. De fet s'ha d'executar la comanda dd per la qual cosa no disposes de cap interfície gràfica. Això no vol dir que s'editi més endavant una guia pas a pas aprofitant la wiki que ben aviat posarem en marxa.


    És cert que aquesta imatge esborra tot el contingut del pendrive. Compto amb què, en cas de dubte, hi hagi un retroalimentació a través del fórum i es pugui orientar a l'usuari.

    Comentes que l'arxiu descomprimit no té permís d'execució. No li cal. Amb la comanda dd el que fas és passar-li el nom del fitxer a restaurar per la qual cosa no és necessari.

    Comentes també que amb l'arxiu descomprimit a l'escriptori, la comanda no el localitza. Bé, com que has d'escriure a tot el "disc" USB la informació, cal que treballis com a root, en aquest sentit l'execució de la comanda tal i com es comenta és correcta. Desconec perquè t'ha donat aquest error.


    Si t'hi fixes, amb 2 línies (la d'utilització del descompressor bunzip2, i la de la comanda dd) ja tindríem generat l'USB. El fitxer LLEGEIX-ME no estaria pensat per a un usuari "novell" sinó per a un usuari un xic més avançat.


    Ens esperem doncs a la wiki per tal de crear un document col·laboratiu en el qual poder aportar els nostres coneixements. Si tens un text alternatiu que creguis que pot millorar l'actual ens ho fas arribar i farem les modificacions a l'actual README.

    Gràcies per les teves aportacions.

    Joan de Gracia
  • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.