Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Notícies

L'Institut Jaume Mimó adapta el seu parc informàtic a les noves necessitats

Enviada per admin el 16/Des/2009 - 13:29

 


Escrit de J. Miquel Marín, Director de l'Institut Jaume Mimó. Cerdanyola del Vallès.


Des de feia dos cursos, el manteniment del parc informàtic de l'institut era pràcticament insostenible. El centre disposa de 7 aules amb 10 o més ordinadors, i 5 aules més amb dotació informàtica d'entre 3 i 10 ordinadors. A més, hi havia la previsió de posar un ordinador i un projector a cada aula, a disposició del professorat, com a resultat de les previsions del Pla de Millora del centre. Els dos servidors de continguts també donaven multitud de problemes, fins al punt que, en superar el nombre de 250 connexions, vàrem començar a tenir problemes de connexió a la xarxa, que fins al moment es feia de forma dinàmica (DHCP) amb el conseqüent esforç d'haver de canviar totes les IP dinàmiques a estàtiques. En definitiva, el panorama era desolador.


 


J. Miquel Marín


 


Aleshores, vam descobrir la possibilitat que presentava la Linkat per aprofitar el material informàtic de certa edat i que ja tenia dificultats per funcionar amb el sistema operatiu Windows. Aquest material es podia reconvertir en terminals lleugers que funcionessin connectats a un servidor de terminals amb Linkat. Finalment, la reducció pel que fa la gestió dels servidors de terminals, l'escassa inversió econòmica que es necessita per fer aquesta adaptació, i l'aprofitament del material informàtic ens va fer decidir per fer el canvi a la tecnologia basada en terminals lleguers i Linkat.


 


Amb la col·laboració del Servei TAC del Departament d'Educació ha sigut possible posar en marxa un sistema integrat de servidors de terminals format per 7 ordinadors amb Linkat 3 que treballen de manera col·lectiva (cluster) i que donen servei a un total de 94 terminals lleugers. D'aquesta manera, es pot gestionar d'una manera més eficaç el parc informàtic del centre al mateix temps que l'ús del programari lliure i gratuït fa que la despesa realitzada hagi sigut mínima i només en equipament.


 


La posada en marxa de tot aquest sistema va començar a finals del curs 2008-2009 amb una aula amb 9 ordinadors en fase de proves. Aquesta instal·lació es va fer servir durant el mes de juny. La instal·lació del nou cablatge de xarxa HEURA, que va finalitzar al mes de juliol, ha permès iniciar l'ampliació del servei de terminals lleugers, amb la reconversió de més ordinadors antics i la configuració del cluster de servidors de terminals que s'ha dut a terme durant el mes de setembre.


 


Amb el poc temps de funcionament que portem amb aquesta experiència ja podem expressar que el grau de satisfacció és prou elevat. Esperem que la nostra experiència pugui servir perquè d'altres centres amb la mateixa problemàtica tinguin confiança en aquesta solució a gran escala.


 

Clúster de servidors Ordinadors reutilitzats com a terminals lleugers