Wiki Linkat

Timidity++

De Wiki Linkat

(Diferència entre revisions)
(Per a obtenir un so encara millor (opcional))
Revisió actual (18:20, 16 feb 2010) (mostra codi font)
 
(Hi ha una revisió intermèdia)
Línia 35: Línia 35:
Noteu la diferència?  
Noteu la diferència?  
-
El següent pas serà fer que el Timidity++ s'engegui a l'inici com a sintetitzador MIDI per defecte del sistema.
+
A la Linkat 3.0 el Timidity++ s'engega a l'inici com a sintetitzador MIDI per defecte del sistema, preparat per a donar servei a les aplicacions que ho requereixin. També disposeu de l'ordre rctimidity, que us permet comprovar l'estat del servei, aturar-lo o reiniciar-lo.  
-
 
+
-
Obriu el YasT (menú '''Escriptori - Administració del sistema''') i activeu la icona '''Gestió de programari.'''
+
-
<center>[[Image:YastProgramari01.png]]</center>
+
-
Quan s'hagi iniciat escriviu "''timidity-service''" (sense cometes) a la caixa de cerca. Hauria d'aparèixer un paquet amb aquest nom. Marqueu-lo per a instal·lació i confirmeu.Si no apareix el paquet en fer la cerca, comproveu que teniu correctament configurats els repositoris d'actualització.Tot seguit obriu el YasT (menú '''Escriptori - Administració del sistema''') i activeu la icona '''Sistema - Serveis del sistema (nivell d'execució)'''.
+
-
<center>[[Image:YastRunLevel01.png]]</center>
+
-
Busqueu el servei anomenat&nbsp; "''timidity''", marqueu-lo i feu clic al botó '''Habilita'''. Acabeu amb '''Finalitza''' per tal que es desin els canvis. Us apareixerà un avís advertint que es desaran els nivells d'execució.
+
-
 
+
-
Amb això tindrem el sintetitzador Timidity++ sempre a punt, preparat per a donar servei a les aplicacions que ho requereixin. També disposeu a partir d'ara de l'ordre rctimidity, que us permet comprovar l'estat del servei, aturar-lo o reiniciar-lo.  
+
D'altra banda, el mòdul del YasT anomenat '''Editor /etc/sysconfig''' us permet ajustar alguns paràmetres de funcionament del TiMidity++.
D'altra banda, el mòdul del YasT anomenat '''Editor /etc/sysconfig''' us permet ajustar alguns paràmetres de funcionament del TiMidity++.
Línia 50: Línia 42:
== Configuració del reproductor KMid  ==
== Configuració del reproductor KMid  ==
-
Torneu a obrir la utilitat de Gestió del programari ('''Escriptori - Administració de sistema - Gestió de programari'''), i escriviu a la caixa de cerca "''midi''" (sense cometes). Seleccioneu a la llista el paquet '''kdemultimedia3-midi'''. Marqueu-lo per a instal·lar i confirmeu.
+
La Linkat 3.0 incorpora per defecte el reproductor MIDI KMid, que es troba al menú '''Aplicacions - Multimèdia - Reproductor d'àudio - KMid'''.
-
 
+
-
Nota: si no apareix a la llista, descarregueu aquest fitxer i instal·leu-lo amb un doble clic:
+
-
[http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/KDE3/SLE_10/i586/kdemultimedia3-midi-3.5.10-1.3.i586.rpm http://download.opensuse.org/repositories/KDE:/KDE3/SLE_10/i586/kdemultimedia3-midi-3.5.10-1.3.i586.rpm]
+
-
 
+
-
Un cop instal·lat tindreu una nova icona disponible al menú '''Aplicacions - Àudio i vídeo - Reproductor d'àudio - KMid'''.
+
La primera vegada que el poseu en marxa haureu d'anar al menú '''Arranjament - Configuració de MIDI''' i seleccionar a la llista '''TiMidity - TiMidity poty 0 - ALSA device'''.  
La primera vegada que el poseu en marxa haureu d'anar al menú '''Arranjament - Configuració de MIDI''' i seleccionar a la llista '''TiMidity - TiMidity poty 0 - ALSA device'''.  
Línia 91: Línia 78:
-
 
+
[[Categoria:Midi]] [[Categoria:Multimèdia]][[Categoria:Programari de música]] [[Categoria:Programari]]
-
 
+
-
 
+
-
 
+
-
 
+
-
 
+
-
 
+
-
 
+
-
 
+
-
 
+
-
 
+
-
 
+
-
 
+
-
 
+
-
 
+
-
[[Categoria:Midi]] [[Categoria:Programari de música]] [[Categoria:Programari]]
+

Revisió actual

Imatge:timidity.png És un programa que s'encarrega de convertir les indicacions de notes musicals en so. El Timidity++ s'incorpora de sèrie en la Linkat.

Configuració del TiMidity++

Per provar com sona el Timidity++ proveu a descarregar un parell de fitxers MIDI de prova. A Internet en trobareu molts, com ara aquest o aquest altre.

Per provar com sonen obriu una consola (Aplicacions - Sistema - Terminal - Terminal del GNOME) i feu:

> timidity nomdelfitxer 

Podeu interrompre la interpretació en qualsevol moment amb Ctrl+C.

Observeu que la qualitat del so no és massa bona, i que hi ha pocs timbres diferents. De fet, només sonen pianos, guitarres, baixos i alguna percussió. Això és degut a que el banc de sons que porta per defecte el TiMidity++ és molt senzill. Si volem obtenir una bona reproducció ens caldrà afegir-li un banc de sons més complet. A Internet podem trobar molts fitxers de tipus “Soundfont”. N'hi ha que contenen només alguns instruments, i altres que porten una orquestra sencera. N'hi ha de comercials i de lliures. Entre aquests darrers, n'hi ha un de molt bona qualitat anomenat “MusicaTheoria”, que conté tota la gama d'instruments suportada per l'estàndard General MIDI.

Per a instal·lar el banc de sons MusicaTheoria descarregueu el fitxer MusicaTheoriaV2.zip (26 MB). Quan el tingueu haureu de fer-vos root en una consola i extreure el seu contingut al directori del TiMidity++:

> su -p
Password: Entreu la contrasenya d'administració 
# unzip -d /usr/share/timidity MusicaTheoriaV2.zip 

Tot seguit editem el fitxer de configuració del Timidity:

# gedit /usr/share/timidity/timidity.cfg 

Heu de comentar les dues línies "source" de la configuració actual (amb “#”) i afegir-hi una referència al "soundfont" MusicaTheoria. Ha de quedar així:

#source piano+guitar.cfg 
#source drums.cfg 
soundfont /usr/share/timidity/MusicaTheoriaV2.sf2 

Enregistreu el fitxer, tanqueu l'editor de text i proveu ara com sonen els fitxers de mostra:

# timidity nomdelfitxer 

Noteu la diferència?

A la Linkat 3.0 el Timidity++ s'engega a l'inici com a sintetitzador MIDI per defecte del sistema, preparat per a donar servei a les aplicacions que ho requereixin. També disposeu de l'ordre rctimidity, que us permet comprovar l'estat del servei, aturar-lo o reiniciar-lo.

D'altra banda, el mòdul del YasT anomenat Editor /etc/sysconfig us permet ajustar alguns paràmetres de funcionament del TiMidity++.

Image:YastSysConfig01.png

A la branca Hardware - Soundcard trobareu els paràmetres relacionats amb el funcionament del TiMidity++. En concret, les variables TIMIDITY_BUFFERS i TIMIDITY_BUFFER_FRAGMENTS poden resultar útils per ajustar el rendiment i la qualitat del sintetitzador en ordinadors amb prestacions limitades.

Configuració del reproductor KMid

La Linkat 3.0 incorpora per defecte el reproductor MIDI KMid, que es troba al menú Aplicacions - Multimèdia - Reproductor d'àudio - KMid.

La primera vegada que el poseu en marxa haureu d'anar al menú Arranjament - Configuració de MIDI i seleccionar a la llista TiMidity - TiMidity poty 0 - ALSA device.

Image:KMidConfig.png

Proveu a reproduir amb el KMid els dos fitxers MIDI i KAR que heu descarregat a l'inici. Si observeu caràcters estranys en la lletra de les cançons, seleccioneu el valor Europeu Occidental (ISO 8859-1) o Unicode (utf-8) a la llista desplegable que hi ha a la part superior dreta de la finestra. Els fitxers de tipus Karaoke poden estar codificats en qualsevol d'aquestes dues modalitats.

Per a obtenir un so encara millor (opcional)

El banc de sons MusicaTheoria té molt bona qualitat i ens anirà perfecte per a la majoria d'usos, però existeixen bancs de sons encara més complets que ofereixen unes prestacions realment professionals. Tenen el problema de pesar bastant (més de 100 MB), i s'acostumen a trobar en formats no estàndard que obliguen a processar-los fins a obtenir els fitxers de tipus sf2 requerits pel Timidity. Un d'aquests bancs de sons s'anomena FluidR3, i els passos per a instal·lar-lo són els següents:

- Descarregar aquest fitxer, que fa 68,5 MB:

http://sunsite.univie.ac.at/musicres/thammer/HammerSound/localfiles/soundfonts/FluidR3122501.zip 

- Extreure el seu contingut. Obtindreu diversos fitxers, entre ells un anomenat "FluidR3 GM.sfArk", que és el que ens interessa.

- Descarregar el descompressor de fitxers sfArk des de http://melodymachine.com/files/sfarkxtc_lx86.tar.gz

- Extreure el contingut d'aquest fitxer. Obtindreu un executable anomenat sfarkxtc.

- Executar l'ordre:

> ./sfarkxtc FluidR3\ GM.sfArk

- Obtindreu un fitxer amb extensió SF2. Canvieu-li el nom, per tal que no tingui cap espai, i moveu-lo (fent-vos root) al directori del Timidity:

> sux
Password: Entreu la contrasenya d'administració
# mv FluidR3\ GM.SF2 /usr/share/timidity/FluidR3GM.sf2

- Editar el fitxer /usr/share/timidity/timidity.cfg per tal que el Timidity faci ús del soundfont /usr/share/timidity/FluidR3GM.sf2, tal com hem fet en el cas del MusicaTheoria. Millor si deixeu una única línia "soundfont", comentant amb "#" les que no interessin.

- Executar com a root l'ordre:

# rctimidity restart

... per tal que es carregui la nova configuració.