Wiki Linkat

LTSP

De Wiki Linkat

Servidor LTSP Linkat 4

La modalitat Servidor LTSP (Linux Terminal Server Project) permet instal·lar de manera fàcil un servidor de terminals lleugers al centre.

Image:Terminals.png

El servidor de terminals lleugers permet reutilitzar ordinadors antics o bé ordinadors de baix cost com a terminals gràfics. Aquests ordinadors o terminals lleugers depenen del servidor LTSP, que els proporciona el sistema operatiu, CPU, memòria i disc dur.

  1. Requeriments
  2. Instal·lació
  3. Configuració LTSP
  4. Configuració de la compressió de dades (opcional)
  5. Connexió amb el servidor de centre (opcional)

Contingut

Requeriments

El dimensionament del servidor de terminals lleugers s'ha de fer de la forma següent:

Memòria RAM

El servidor haurà de tenir un mínim de 256 MB de RAM per al sistema operatiu del servidor i entre 128 Mb i 256 Mb de RAM per cada estació lleugera en funció de l'ús que se n'hagi de fer.

Convé que tingui una partició d'intercanvi (swap) de 4 Gb 256 MB.

CPU

Es recomana fer ús de CPUs que tinguin més d'un nucli. Fins a 10 terminals, una CPU amb un sol nucli podria ser una bona opció. A partir de 20 terminals es recomana CPUs amb més d'un nucli.

Interfícies de xarxa

També és convenient que sigui una màquina amb dues interfícies de xarxa. Una anirà connectada a la xarxa general del centre (per exemple, eth0) i l’altra als terminals lleugers (eth1).

Instal·lació

Per a instal·lar un servidor LTSP, cal seleccionar aquesta modalitat durant la instal·lació.

Configuració LTSP

Un cop reiniciada la màquina, cal validar-se com a root a l'entorn gràfic. A l'escriptori trobarem dues icones.

Image:servidor_ltsp_1.png

En primer lloc, a través del YaST haurem de desactivar el network manager i configurar les dues interfícies de xarxa de manera que una sigui la que connecta amb la xarxa del centre i l'altra la que connecti amb la xarxa de terminals.

Un cop fet, caldrà clicar a la icona del Configurador LTSP.

A la primera finestra emergent, caldrà escriure l'adreça IP que tindrà el servidor a la xarxa de terminals lleugers. La configuració per defecte li assigna la IP 192.168.10.1

Image:Servidor config ltsp 1 1.png

En la segona, seleccionarem la interfície de xarxa del servidor LTSP que estarà connectada amb els terminals lleugers. La configuració per defecte selecciona la interfície eth1 amb la IP 192.168.10.1.

Image:Servidor config ltsp 2 2.png

Amb aquestes dues accions, ja tindrem el servidor de terminals operatiu.

Configuració de la compressió de dades (opcional)

En alguns casos, per tal que la transmissió de dades es faci de manera més eficient, podem configurar la compressió de les dades.

Això és especialment eficient quan s'accedeix a pàgines i/o recursos que demanden molt ampla de banda, essent l'exemple típic l'accés al YouTube.

No obstant, habilitar la compressió té un inconvenient, i és que requereix de més CPU en la banda del terminal, pel que en terminals amb poca CPU, es pot produir l'efecte contrari.

Per no provocar l'efecte contrari aquesta opció no s'habilita per defecte i et permet escollir a quins terminals s'aplica.

Per fer-ho clicarem la icona Linkat4-LTSP-fix-LDM_DIRECTX i anirem escrivint les adreces MAC dels terminals triats.

Image:dades_comprimides_1.png

Image:compressio_dades_2.png

Connexió amb el servidor de centre (opcional)

En cas que el centre disposi d'un servidor ldap amb una base de dades d'usuaris (per exemple, un servidor Linkat), es pot configurar el servidor LTSP de manera que validi aquests usuaris.

Si triem aquesta opció, caldrà instal·lar el paquet Linkat4-LTSP-ldap, configurar com a primer dns del servidor LTSP, la ip del servidor de centre i executar, des de l'escriptori de root linkat4-LTSP-ldap.

Atenció: la validació d’usuaris es farà contra el servidor d’ldap, però es crearà un usuari local al servidor LTSP per cada usuari que es validi. Per tant, tot el que desem al directori /home del servidor de terminals, no ho conservarem al servidor Linkat. Caldrà desar els documents a les unitats compartides.