Wiki Linkat

Linkat edu 20.04 Autònom

De Wiki Linkat

Instal·lació de la Linkat Edu 20.04


Tot seguit s'explica la instal·lació de la Linkat 20.04 a partir d'una Ubuntu 20.04 LTS. Bàsicament el procés consisteix en instal·lar una Ubuntu 20.04 LTS, aplicar un canvi d'aspecte i instal·lar el programari necessari per poder fer les tasques diàries que es duen a terme en les escoles, tant pels alumnes com pel professorat.


Si teniu una Ubuntu 20.04 LTS al vostre ordinador, podeu aplicar la Linkat directament. Només s'ha de verificar que abans d'instal·lar el paquet linkat-install s'hagin aplicat totes les actualitzacions oficials d'Ubuntu des del Gestor d'actualitzacions.

També hi ha la possibilitat de tornar enrere la Linkat desinstal·lant el paquet linkat-base. 


Per començar, heu de descarregar la versió 20.04 d'Ubuntu, teniu la possibilitat de realitzar la descàrrega des dels servidors d'Ubuntu.Instal·lació de la Ubuntu 20.04 LTS

La instal·lació de la distribució Ubuntu 20.04 LTS és molt senzilla i el procés es troba descrit a:

Guía de instalación de Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa


NOTA: Durant la instal·lació has d'escollir l'idioma en català.

AVIS: Molt important realitzar una actualització de tot el sistema abans d'instal·lar el paquet linkat-install. Aquesta actualització s'ha de fer des del programa gràfic "Gestor d'actualitzacions".


Transformació a Linkat-edu-20.04

Una vegada tingueu una Ubuntu  20.04 LTS instal·lada i actualitzada, comença el procés de Linkatització.

Aquest procés consisteix en un canvi de l'aparença (fons de pantalla, tema de les finestres i posició de botons i icones) i la instal·lació de programari necessari per les tasques diàries a l'escola, tant per a alumnes com per a professors (programari educatiu, multimèdia i d'ofimàtica).

L'equip de la Linkat ha desenvolupat un paquet que automatitza aquesta procés per facilitar aquesta tasca.

Descarregar el paquet linkat-install des del següent enllaç: Linkat-install


Selecciona Obre amb: Centre de programari de l'Ubuntu (per defecte)


A la finestra del Centre de programari de l'Ubuntu has de fer clic al botó Instal·la'l per començar la instal·lació.Una vegada instal·lat el paquet, has de fer una cerca del programa, fes clic sobre la icona de l'Ubuntu que apareix al menú de l'esquerra, i escriure "linkat" per trobar el programa "Linkat Installer". Executa el programa per realitzar el procés de transformació cap a la Linkat.

Després de fer clic a la icona, el programa Linkat Installer s'executa i demana la contrasenya de l'usuari administrador de l'ordinador (root). Aquesta contrasenya és la que s'ha proporcionat durant la instal·lació de l'Ubuntu.


Tot seguit el programa mostrarà el programari que s'instal·larà i espera la teva confirmació per continuar. S'ha de pressionar la tecla "S" dos vegades en el moment que es demani tal com es veu a la imatge següent:

El procés d'instal·lació del programari demana acceptar una llicència de les fonts de Windows, s'ha d'acceptar si vols compatibilitat amb les fonts de Windows.


Una vegada finalitzada la instal·lació del programari, has de reiniciar l'ordinador per aplicar els canvis realitzats.

Aquest és l'aspecte que tindrà la pantalla d'autenticació després de reiniciar

L'usuari que ha iniciat la instal·lació de la Linkat mantindrà el gestor de finestres per defecte d'Ubuntu (Unity), però es pot seleccionar el GNOME fent clic a sobre de la icona d'Ubuntu tal com es veu a les finistres següents:

l'usuari convidat i tots els usuaris que es generin a partir d'ara tindran el gestor de finestres GNOME.

Aquest és l'aspecte de GNOME: