Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Projecte gravació en directe d'instruments amb Linakt 2  Final

Vés a la pàgina 1 - 2 [+1]:

 • Hola,
  a l'institut em va comentar una professora de música que potser voldria començar un projecte que inclouria gravació en directe d'instruments. Jo,que sóc el coordinador d'informàtica, vaig pensar que m'agradaria fer-ho ja amb la Linkat 2. Proposaria que aquesta inclogués, a més de l'Audacity ja inclòs en la 1, programes més complets com Ardour i/o Rosegarden, que demanen, això sí, funcionar sobre Jack Control, i amb un kernel de baixa latència.

  No sé si la SLED10 porta un kernel realtime per defecte. També seria interessant que poguéssin córrer alhora dues aplicacions amb so, cosa que fins ara no portaven les distribucions linux i que ara ja ve per defecte a Ubuntu Studio 10.7 (i a Ubuntu 10.7 si li afegeixes el paquet realtime).

  Penseu que tot això seria possible amb la linkat 2?

  Salut.
  Jordi
 • Hola Jordi,

  A la Linkat 2 a part de l'Audacity també trobaràs el Rosegarden. Podries comentar-nos si serveixen aquests programes, funcionen bé o fan falta més?

  Moltes gràcies,
  Pablo.
 • Hola Jordi,

  els kernels de la sèrie 2.6 porten de sèrie la baixa latència. En cas de la Linkat, si es vol esbiaixar el funcionament del nucli més orientat a l'escriptori amb temps de resposta més ràpids caldria configurar el fitxer:

  /etc/sysconfig/kernel

  variables:

  SCHED_MINTIMESLICE=""
  SCHED_MAXTIMESLICE=""

  Al mateix fitxer explica què controla cada variable.

  Salut,
  Pablo.
 • Hola un altre cop,

  Podries fer la prova sense tocar res, i si té talls, es pot provar a tocar aquests paràmetres.

  També s'ha d'aturar el servei de beagle per si es posa a indexar mentre grava i també pots provar de canviar la prioritat del procés de gravació amb la comanda "renice" com a root.

  Exemple:

  # renice -20 5157
  5157: Prioritat antiga 0, nova prioritat -20

  Canvia la prioritat del procès 5157 a -20

  ( -20 màxima prioritat, +19 mínima prioritat )
 • Hola Pablo, he fet uns quants intents per instal·lar la linkat 2 en un amd athlon x2 4200 i encara no he aconseguit. Primer em va fallar la instal·lació d'alguns paquets, cosa queva fer inviable que la linkat tan sols engegués (vaig baixar-me dues vegades la iso i l'he cremat també dues vegades, i el problema era el mateix).

  Al tercer intent semblava que ho havia aconseguit, però en el moment que l'ordinador va fer el primer reinici i vaig escollir iniciar des del disc dur, no va trobar tot el sistema instal·lat. Ho he provat tornant a iniciar des del dvd, però, és clar, em comença la instal·lació de nou...

  He engegat amb el sistema de recuperació, he anat al grub, i he intentat resetejar-lo, però cap instrucció root (sda,0), o amb els altres números o lletres troba res.

  He intentat també la instal·lació en xarxa (fent servir el cd d'instal·lació de la linkat 1) en un P III a 668 Mhz i 450 MB de RAM, però no m'han funcionat les mateixes instruccions que em permetien instal·lar la linkat 1 en xarxa. És que aquest ordinador no té lector de dvd...Ho puc fer d'alguna altra manera?

  Resumint, encara no he pogut veure la linkat 2!!

  Quan aconsegueixi fer una instal·lació provaré de fer el que em proposes per a la música en directe. El Rosegarden crec que ja podria servir, a més té un editor de partitures. El que no sé és si el Rosegarden dóna millors resultats que l'Ardour (com a estació de treball d'audio, tot i que permet millor que aquest últim la integració de midi),  i que el Denemo (com a editor de partitures).

  Bé, us desitjo un bon pont, que segur que aquestes últimes setmanes heu anat de bòlit.

  Jordi
 • Hola Jordi,

  quina llàstima que encara no hagis tastat la Linkat 2...

  Ara tens l'opció de fer la instal·lació per Internet, prova a veure. Has de fer servir el DVD o el CD Boot de Linkat 2.
  http://linkat.xtec.net/portal/component/option,com_smf/Itemid,129/topic,869.0

  A veure si ho aconsegueixes,
  Pablo.
 • Hola Pablo,
  he aconseguit instal·lar la linkat 2 en el P III per xarxa. A mitja instal·lació em deia que no podia accedir a la font de programari, però vaig ignorar l'avís i va continuar sense problemes. M'agrada molt, em funciona més ràpid que el windows en aquest ordinador (cap sorpresa...) i fins i tot també més ràpid que l'opensuse 10.3, que té un yast molt lent.

  Tinc problemes però amb el so. He consultat altres intervencions en aquest sentit en el fòrum, he carregat el paquet alsa-driver-kmp, i tampoc. Tinc una Creative Sound Blaster Audio PCI 64V, Audio PCI 128. La linkat la detecta, carrega un control·lador snd-ens1371, però després em diu que no troba cap connector i/o dispositius de volum. No em funciona cap programa amb so.

  També tinc una targeta d'audio externa, Edirol UA-25. Amb la instrucció mesg a la consola veig que la detecta, però diu "non supported by Novell".

  El cas és que les dues targetes són detectades i funcionen amb windows i amb ubuntu...

  També em trobo que no em deixa instal·lar el Denemo, diu que li falta el LilyPond.

  I una última pregunta. Amb la linkat 1 es podia instal·lar l'amule. Amb la 2, no. És una decisió "política"? Hi ha un altre programa equivalent?

  Enhorabona per la feina.
  Jordi
 • A mi em va pasar una cosa semblant amb la Opensuse 10.3, i després de buscar per varis llocs, resulta que l'únic problema era que no carregava el mòdul de la tarja de so, l'identificava però no el carregava,
  La solució que vaig trobar, després de buscar per varis llocs, va ser tan simple com carregar el mòdul de la tarja de so, ho vaig fer com a root amb la comanda

  [center]modprobe nom_del_modul [/center]

  en el teu cas seria modprobe snd-ens1371

  a partir d'aquell moment he tingut so sempre més.
 • He provat amb el modprobe snd-ens1371 i no ha funcionat. Se m'ha donat aquesta resposta:

  casa1:/home/jordi # modprobe snd-ens1371
  WARNING: Error inserting snd (/lib/modules/2.6.16.53-0.16-default/updates/alsa/a                                                              core/snd.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
  WARNING: Error inserting snd_timer (/lib/modules/2.6.16.53-0.16-default/updates/                                                              alsa/acore/snd-timer.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dm                                                              esg)
  WARNING: Error inserting snd_pcm (/lib/modules/2.6.16.53-0.16-default/updates/al                                                              sa/acore/snd-pcm.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
  WARNING: Error inserting snd_ac97_codec (/lib/modules/2.6.16.53-0.16-default/upd                                                              ates/alsa/pci/ac97/snd-ac97-codec.ko): Unknown symbol in module, or unknown para                                                              meter (see dmesg)
  WARNING: Error inserting snd_seq_device (/lib/modules/2.6.16.53-0.16-default/upd                                                              ates/alsa/acore/seq/snd-seq-device.ko): Unknown symbol in module, or unknown par                                                              ameter (see dmesg)
  WARNING: Error inserting snd_rawmidi (/lib/modules/2.6.16.53-0.16-default/update                                                              s/alsa/acore/snd-rawmidi.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (se                                                              e dmesg)
  FATAL: Error inserting snd_ens1371 (/lib/modules/2.6.16.53-0.16-default/updates/                                                              alsa/pci/snd-ens1371.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dm                                                              esg)
  casa1:/home/jordi #

  Continuarem provant coses...
  Gràcies.
 • Hola a tot!
  Vaig penjar el mateix problema al fòrum de maquinari (pensava que era un problema concret de la meva targeta). Tinc una audigy platinum ex de cretarive.
  Em passava com al Jordi. He provat també el modprobe i els missatges també són els mateixos.
  Hi ha problemes generals amb la targeta de so amb la 2.0 beta1? Veig també problemes penjats del mòdul d'incidències amb la versió beta. Si es tracta d'un problema de la versió beta, potser podem continuar aquests fils (potser es podrien moure) al fòrum d'incidències.
  Bé, aviam si ens sortim...
  Atentament,
  Joan
 • Hola,

  Encara que la Linkat 2 porta una versió bastant moderna del Alsa, sembla ser que hi han algunes targetes de so que no les acaba de reconèixer bé. La solució podria passar per afegir l'últim drivers de Alsa.

  El problema de dependència del Denemo el tenim controlat i per la propera versió ja no hi serà. Cal instal·lar el paquet lilypond ignorant les dependències i llavors podrem instal·lar el Denemo.

  El Amule no s'ha afegir a la distro per falta de temps, ens semblava més urgent programari com el Facturalinex o altres educatius. Per les properes versions de la Linkat l'afegirem.

  Salutacions,
  Pablo.
 • Hola,
  ja tinc instal·lat el Denemo, passant de les dependències del LilyPond...

  He vist que els drivers alsa de la linkat 2 són versió 1.0.11. M'he baixat els últims, versió 1.0.15, i els he intentat instal·lar, però la cosa ha fallat. Entre d'altres, he obtingut com a resposat aquestes línies:

  ...
  [ichecking for directory with kernel source... /lib/modules/2.6.16.53-0.16-default/source
  checking for directory with kernel build... /lib/modules/2.6.16.53-0.16-default/build
  checking for kernel linux/version.h... no
  The file /lib/modules/2.6.16.53-0.16-default/source/include/linux/version.h does not exist.
  Please install the package with full kernel sources for your distribution
  or use --with-kernel=dir option to specify another directory with kernel
  sources (default is /lib/modules/2.6.16.53-0.16-default/source).
  ...

  Se us acut alguna cosa?
  Salut.
  Jordi
 • Hola,

  El paquet alsa és la versió 11, però es va fer un altre paquet alsa-driver-kmp que incorpora la versió 14 del Alsa. Fes la instal·lació d'aquest paquet sense desinstal·lar el Alsa.

  Salut,
  Pablo.
 • Hola,
  ja tinc so!

  Ha estat la combinació del suggeriment de Pablo i del de jclua:

  1) He instal·lat la versió 14 del alsa-driver-kmp (l'he trobat a lafarga)
  2) He escrit al terminal: modprobe ens1371.

  Gràcies i bones vacances.
  Jordi
 • Hola,
  he estat provant el Rosegarden.

  1) Quan s'inicia demana el Jack Control, que és el programa qjackctl, que no està ni al repositori.

  2) Després també diu que no ha pogut trobar un rellotge d'alta freqüència, que el kernel està configurat amb un rellotge lent. Després de canviar el que el Pablo em suggeria en un missatge anterior:

  SCHED_MINTIMESLICE="1000"
  SCHED_MAXTIMESLICE="30000"

  m'ho continua dient.

  3) A banda de la dependència del Lilypond, de la qual ja hem parlat, demana l'arxiu sndfile-convert.

  Crec que el Rosegarden én una bona opció per audio i midi, i potser aniria bé que tots aquests programes vinguessin instal·lats per defecte, així com també el jack-rack, que serveix per afegir efectes a instruments en temps real.

  Salut i gràcies.
  Jordi

Vés a la pàgina 1 - 2 [+1]:

 • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.