Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Congelar linkat?  Final

 • Tinc quatre ordinadors muntats amb linkat 1 des de l'inici de curs de l'any passat.  Estan a l'entrada del centre i són d'ús públic per a tothom.

  Fins ara no he tingut gaires problemes (a part de no sentir-se el so, ja que vaig desistir) Tinc definit un usari basic amb el qual funciona tothom i quan tinc massa "brutícia" l'esborro, el torno a definir i tot està com abans, amb algunes modificacions que no porten massa estona de fer.

  Ara, però, s'ha posat de moda canviar el fons de pantalla i amb fotos no sempre afortunades, no per "porno" si no dels pròpis alumnes que les pengen als fotologs i deprés altres les posen com a fons de pantalla.

  Com que no soc experta en linux, no sé si tindria una manera de poder "congelar" l'ordinador o fer alguna cosa perquè no puguéssin fer això. Ja sabeu que els alumnes tenen molta facilitat per arendre "fent i desfent" i han vist que ho podien fer i ho fan.

  Algun suggeriment?

  Ja que hi som una altra pregunta. He intentat posar com a salvapantalles el rellotge català. Amb windows ho he aconseguit, però amb linux, no. Diu que falta el gflshplayer i, tot i que crec que vaig fer els passos adients per posar-lo, segueix dient que no hi és. Segur que he fet alguna cosa malament. Algú em pot donar un cop de ma?

  Apa, gràcies om sempre i sento no poder ajudar gaire en aquest fórum doncs soc força incomptenet en linkat.

  Rosa Maria Trias
 • Hola. Jo per ordinadors en la mateixa situació (un usuari únic per tot-hom) El que tinc és un script que en reiniciar la màquina esborra aquest usuari i el seu home i el crea de nou. A més tinc /etc/skel al meu gust. Per tant cada vegada que la màquina es reinicia tot està nou. Suposo que es pot considerar equivalent a Congelar. Ho tinc tan simple com això:
  ---
  Script  que fa aquesta feina
  Cal situar-lo a /etc/rc5.d/
  #S88UsuariNou.sh #######################################
  #Aquest escript colocat a /etc/rc5.d/  esborra vell usuari local i el crea de nous
  #
  #Esborra usuari si existeix
  userdel -r usuariLinux

  #Crea usuari amb passwd blanc del grup users(100) i colocat a audio
  #L'arrel no pot estar a homes
  useradd -m -d /usuariLinux -c Local.sense.contrasenya -p "" usuariLinux
  ###############################
  Nota: això de que l'arrel no pot estar a /home és per altres temes que ara no venen al cas. Es podria perfectament -d /home/usuariLinux
 • Sobre el rellotge català:
  Què és això?
  Hi ha rellotge diferencial?
  Salutacions.
 • Provaré el què dius el proper dilluns, a veure si me n'en surto.

  Hi ha un salvapantalles que és un rellotge analògic que posa al costat les frases de la manera de dir les hores en català.

  http://www.comunicaciodigital.com/rellotge_catala/

  M'agradaria posar-ho de salvapantalles, però no sé com fer-ho per la qüestió del gflash, però tampoc m'hi he barallat gaire.

  Gràcies de tot.

  Rosa Maria Trias
 • Hola Rosa Mª,

  Pel que fa la congelació de l'escriptori d'aquest usuari genèric tens diverses opcions:

  1- Procés manual: consisteix en executar com a root, la comanda:

  rm -rf /home/alumne

  on alumne és aquest usuari genèric.

  A més, si comproves que l'arxiu:

  /etc/pam.d/gdm

  conté la línia:

  session  required  pam_mkhomedir.so  skel=/etc/skel  umask=0022

  aconseguiràs que l'alumne, quan entri a l'entorn Linkat, se li regeneri de nou tot el seu home.

  2- Procés manual:

  si el que vols és "normalitzar" un xic els escriptoris dels diferents usuaris existents a /home pots executar la comanda:

  rm -rf /home/*/.gconf
  rm -rf /home/*/.gconfd
  rm -rf /home/*/.gnome
  rm -rf /home/*/.gnome2

  3- Procés automàtic

  Aquí has de fer un parell de modificacions:

  - Has d'editar el fitxer /etc/opt/gnome/gdm/PosSession i s'edita el fitxer Default.
  - Un cop l'hagis obert (amb el vi, gedit o el mc), just abans de la línia:

  exec /etc/X11/xdm/Xreset

  inclous la comanda

  exec /root/neteja.sh


  (Nota: tant el nom com la ubicació de l'script el pots canviar)

  I el fitxer neteja.sh conté les comandes següents:

  #!/bin/bash

  if [ "$USER" = "alumne" ]; then

  rm -rf /home/$USER

  if

  En aquest cas eliminaràs el directori HOME d'usuari, però només d'un únic usuari. Si vols estendre això a tot un grup, llavors crea un grup nou que anomenaràs kiosk, fes que aquests usuaris genèrics tinguin com a grup principal aquest grup (suposem que el GID sigui el 1010). Ara si el contingut del fitxer neteja.sh és:

  #!/bin/bash
  if [  `id $USER | cut -d " " -f2 |cut -d "=" -f2 |cut -d "(" -f1` = "1010" ]; then
    rm -rf /home/$USER
  fi

  Llavors TOTS els usuaris del grup principal KIOSK (amb GID 1010) se'ls netejarà el seu home. La restauració de l'escriptori es troba en mans del mòdul pam_mkhomedir que ja he comentat abans.


  Joan de Gracia
 • Moltíssimes gràcies, espero tenir temps per aconseguir-ho posar a to.

  Fins aviat,

  Rosa Maria Trias
 • Torno a ser jo i la pregunta ara és per jburgues: perdona que sigui tant patata peró un cop he fet el fitxeret amb les indicacions que em dones quin nom li poso? quina extensió? (ja se que ho hauria de saber, però no ho sé i, amb el poc temps que tinc, m'agradaria si més no, apfrendre'n una mica)

  I després ja provaré el que em dius tu, Joan.

  Gràcies, com sempre

  Rosa Maria Trias
 • Hola, perdó feia molts dies que no entrava, i és que amb tots els respectes per la feina del desenvolupadors, des dels centres veiem el projecte sino mort sí endormit. Contesto: En primer lloc, la solució d'en Joan segurament és més bona, però a mi de moment i per les necesitats que tinc la meva em funciona.
  Jo al fitxer l'anomeno S88UsuariNou.sh (ext. sh) i va posat a la carpeta /etc/rc5.d/
  No recordo ara però suposo que cal donar-li permisos d'execució.
  Salutacions
 • Hola,

  Doncs jo et diria que la situació del projecte és més aviat molt activa. M'explico, estem a punt de treure la primera beta de la Linkat 2 que farà que la gent ho miri amb d'altres ulls. Des del projecte hem impulsat tot el que estigui relacionat amb terminals lleugers, així hem començat amb LTSP 4.2 i ja hem fet proves de laboratori d'instal·lació de LTSP5 sobre la beta de la Linkat 2. I finalment estem treballant conjuntament amb Sun Microsystems per donar suport al software SRSS4 que és el que fa funcionar els clients SunRay.

  Crec que l'eclosió del projecte vindrà de la mà de la versió 2 de Linkat.

  A banda de tot això, al portal lin.cat tens tota una relació d'empreses que donen suport a lincat.

  Pensa que si un centre aposta per Linkat, des del Departament hi trobarà tot el suport i farem tot el possible perquè un centre que adopti Linkat pugui treballar amb tota normalitat.

  Espero que la propera Linkat 2 agradi a tothom.


  JdG
 • De moment no me n'he sortit. Suposo que en sé massa poc i tinc poc temps. Vaig fent-ho a ma i em falta provar l'última part automàtica que explica el Joan. Si al final em surt bé, ja informaré.

  Gràcies per tot, com sempre i a veure si podem posar aviat el linkat 2 i T-systems n'apren.

  Rosa Maria Trias
 • Avui he fet ja la última prova, la automàtica del Joan de Gràcia i... tampoc!! O sigui que desiteixo. Hauré de seguir com ara, eborro el "basic", el trec dels usuaris i el torno a crear. Es feina però és la única manera que ho se fer.

  Apa, siau quan em jubili ja miraré d'aprendre linux)

  Rosa Maria Trias
 • Hola Rosa,

  Crec que la solució de jburgues és la més fàcil però crec que hi ha una incorrecció respecte a la linkat.

  La idea és que l'escript s'executi cada cop que engega la linkat i per això s'associa a un nivell d'execució (també anomenat runlevel en linux).

  La linkat guarda els links als serveis en /etc/init.d/rcX.d i no en /etc/rcX.d com posa el missatge (això ho fan Debian i altres). La X correspon al nivell d'execució que utilitzes. Normalment és el 5 per mode gràfic però també podria ser el 2 o el 3.

  Per saber quin runlevel utilitzes, ves a consola  i executa:
  > who -r

  A mí em surt  "      nivll exec 5 2007-11-30 15:59                  últim=S" amb la qual cosa confirmo que estic al runlevel 5 i que per tant he de modificar "rc5.d". Si m'aparegués "nivell exec 2" hauria de modificar el directori "rc2.d" (com per exemple passa a Debian).

  Per tant copia el fitxer al directori correcte que correspongui (segurament /etc/init.d/rc5.d) . També hauries de modificar (suposo que ja ho tens en compte) el nombre d'usuari de l'escript i afegir la ruta /home al seu directori.

  Suposo que si jburgues l'ha provat, funcionarà, però la teoria dels scripts als rcX.d és una mica més llarga. En realitat en aquests directoris posem "soft links" als scripts reals que es troben a /etc/init.d". És a dir, "S88UsuariNou" hauria de er un soft-link a un script anomenat "UsuariNou" en /etc/init.d. El prefix "S88" significa que s'executi un "/etc/init.d/UsuariNou start" amb l'ordre 88 dins els altres scripts del runlevel.

  Salutacions
 • Gràcies novament. A veure si dilluns ho torno a prova i me n'ensurto.

  Apa, bon cap de setmana

  Rosa Maria Trias
 • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.