Hola:
Sóc funcionari del Consorci d'Educació de Barcelona-CEB (des de fa poc, abans a altres llocs), i usuari de Linux a nivel personal i professional des de fa més 25 anys.
Estic sensibilitzat amb la generació de residus tecnològics (en part per l'obsolescència programada i per la percebuda també). Els meus fills van a una escola del CEB on fa un any unes famílies vam haver d'ajudar al professorat de l'escola a actualitzar la linkat que tenien a uns netbooks antics que encara s'estaven emprant amb l'alumnat. Tenien Linkat-Edu 14.04 (!!!) i anava lentíssim, s'estaven plantejant deixar-les de fer servir i en posoar-hi la darrera Linkat lleugera disponible (18.04) han pogut aprofitar aquests netbooks encara algun temps.
Tinc entès que aquest maig de 2023 s'acaba el suport d'ubuntu a la distro 18.04 LTS, i per tant, a aquestes màquines amb Linkat del Dept. d'Educació de la Generalitat.
Veig per altra banda que fa poques setmanes has anunciat jgraci25 que hi ha disponible la nova Linkat 22.04 a partir d'un .deb (no et conec en persona Joan però me n'han parlat molt bé de tu). Enhorabona per la feina i treure aquesta nova distribució! :-)
http://linkat.xtec.cat/portal/index.php?module=news&func=display&sid=279
Ara bé, les màquines antigues a 32 bits que tenen les escoles continuen amb un futur incert (o no, per que és ben probable que les declarin que "han arribat al final de la seva vida útil" i les enviïn tard o d'hora a un punt verd de reciclatge o similar).
A títol personal he estat fent proves de com es podrien continuar emprant, de forma digna, o a l'escola o en altres indrets, i he vist que el maquinari encara és prou àgil si se li posa un disc ssd (n'hi ha de 120Gb per menys de 15 € aparentment, en algunes botigues online o per wallapop).
La distro que m'és m'ha atret és la d'"Emmabuntüs 4 Debian Edition (32 bits)"
https://emmabuntus.org/emmabuntus-de4/
I va de fàbula (repeteixo, si al netbook se li ha posat un disc ssd). I com Debian si que continua amb suport per a màquines de 32 bits, fa pinta d'una solució digna i que tingui molt més recorregut per a les màquines antigues de 32 bits.
Ho he provat amb Compaq mini d'1 Gb de RAM, i la pròpia distro, basada en Debian, es pot posar en català en la instal.lació a disc dur, té aplicacions interessants en versions recents (i fins i tot el Libreoffice per a escoles fet pel govern francès).
I em preguntava com de difícil seria poder alliberar un .deb per fer la linkat lleugera a partir de quelcom com el que han fet el col.lectiu d'Emmabuntüs., per tal d'evitar l'obsolescència forcosa sobrevinguda de les màquines de 32 bits de les escoles, que encara podrien funcionar amb distro lleugera i actualitzada.
Un altre dubte que tinc és quantes escoles deuen tenir màquines de 32 bits (amb linkat o sense), potencialment beneficiades de l'esforç extra de crear una linkat lleugera que suportes encara l'arquitectura i686 (32 bits).
Suposo que aquesta darrera pregunta la podria formular al SAU o al CEB directament (potser ells tenen inventari de què hi ha a les escoles, que es pogues beneficiar d'aquesta feina extra dels que gestioneu el suport de la Linkat a la comunitat educativa)
Perdoneu el rotllo, però que no sigui per no haver llençat el guant, per que tothom parlem de quants residus generem arreu, i el malbaratament de recursos, etc, però a l'jora de la veritat, potsser encara podem aportar tothom un granet de sorra (o uns quants en alguns casos) per cotinuar modelant aquesta societat cap a on creiem que val la pena remar/modelar/dissenyar.
Com ho veieu?
Salut
Benvingudes i benvinguts al portal Linkat
La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...
Hola i Linkat per a màquines 32 bits?
-
- Registrat/da: 13 / Set / 2006
- Darrera visita: 28 / Abr / 2023
- Enviaments: 3
-
- Registrat/da: 13 / Set / 2006
- Darrera visita: 28 / Abr / 2023
- Enviaments: 3
Addendum:
Un company implicat en el programa d'eReuse de màquines velles d'administracions públiques (i UPC, Pangea, ...), preguntava per què no fer servir Debian directament. I em va passar aquest enllaç, d'un preseed a partir de Debian i xfce.
https://gitlab.…c-xfce-desktop
Per si serveix com a referència o per agafar alguna idea si cal?
Editat per xavier.depedro el 27/Abr/2023 - 11:26. -
- Rang:
- Registrat/da: 18 / Set / 2024
- Darrera visita: 17 / Jun / 2024
- Enviaments: 2392
Hola Xavier,
Tenia pendent de respondre't ja que abans he de fer proves. La Linkat agafa la base d'Ubuntu i ja, des de la 18.04 (parlo de versions LTS) Canonical va abandonar el suport de l'arquitectura de 32 bits. En aquest sentit mantenim aquesta línia ja que nomes ens encarreguem de la capa educativa i la fabricació d'imatges ISO la fem per facilitar la instal·lació de la Linkat.
Ara bé, donat que els paquets que fem no depenen de l'arquitectura, és possible fer una prova a sobre d'una debian de 32 bits a veure que cal fer. Precisament ara, i abans d'escriure't, estava fent la prova amb una Debian de 32 bits a veure com quedava. Quan sàpiga alguna cosa més t'ho dic.
Així doncs, diem-ne que la línia que seguirem és la de mantenir com a base Ubuntu LTS (en aquests moments la 22.04) i si el mateix paquet serveix per a Debian de 32 bits molt millor però la base oficial és la d'Ubuntu 64 bits.
Et dic alguna cosa doncs quan hagi acabat de fer les proves.
Merci
Joan -
- Registrat/da: 13 / Set / 2006
- Darrera visita: 28 / Abr / 2023
- Enviaments: 3
Usuaris connectats
- 0 usuaris
Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.