Linkatitzar els ordinadors de l'alumnat

Hola a tothom!

Sóc el coordinador TAC novell de l'escola Ernest Lluch d'Abrera. Fa dos mesos, quan vaig començar, no m'enterava de quasi res i ara... doncs de molt poc. Veient el desgavell de l'aula d'informàtica i d'altres ordinadors (XP desactualitzat, programari obsolet, diversitat de programari instal·lat, el connector Java que no funciona, l'antivirus desactualitzat amb missatges cada dos per tres...) m'he proposat fer el canvi a Linkat de tots els ordinadors de treball de l'alumnat, tant sobretaula com portàtils. Jo a casa utilitzo Linux, openSUSE, des de fa molts anys i tot és bufar i fer ampolles. El curs passat van instal·lar la Linkat 11.4 al servidor reciclat que tenim.

Al gra. Ja he presentat el projecte a la direcció i al claustre i s'ha aprovat. La meva idea és instal·lar la Linkat 14.04 de 32 bits en un ordinador i, després de configuar-la, fer una imatge per clonar-la a tots els ordinadors corresponents. Tinc alguns dubtes, a veure si me'ls podeu resoldre una mica:

-La imatge per clonar servirà per a ordinadors amb hardware diferent?
-Quins recursos de memòria, gràfica i CPU són recomanables per a la nova versió 14.04?
-L'escriptori GNOME no és molt feixuc pels ordinadors més vells (tinc de tot)? S'hi poden instal·lar altres escriptoris? O fins i tot altres distribucions com Lubuntu o Xubuntu?
-Quin congelador recomaneu? I amb quina configuració?
-Com s'han de onfigurar les actualitzacions automàtiques?
-Feu servir la PDI SMART amb Linkat i funciona bé?

Bé, també acceptaria tot tipus de consells per fer la transició. I perdoneu si demano molt. Gràcies per avançat per les respostes.

Toni EstévezEditat per toni.estevez el 16/Nov/2014 - 14:37.

Toni Estévez, coordinador TAC de l'escola Ernest Lluch (Abrera)
Hola Toni,

veig que necessites instal·lar el programari de la PDI Smart, als ordinadors que tinguis que fer servir la pissarra, et recomano que instal·lis la versió Linkat edu 12.04, està suportada fins el 2017 i et puc garantir que funciona. Els fabricant encara no han tret drivers per a la versió 14.04.

-La imatge per clonar servirà per a ordinadors amb hardware diferent?
Acostumar a funcionar, el problema principal és si porten maquinari que necessiti de drivers propietaris, com ara targetes gràfiques NVIDIA.

-Quins recursos de memòria, gràfica i CPU són recomanables per a la nova versió 14.04?
Mínim
700 MHz processor (about Intel Celeron or better)
512 MiB RAM (system memory)
5 GB of hard-drive space (or USB stick, memory card or external drive but see LiveCD for an alternative approach)
VGA capable of 1024x768 screen resolution

Recomanable
1000 ΜHz processor (about Intel Celeron or better)
1024 MiB RAM (system memory)
3D Acceleration Capable Videocard with at least 256 MB

-L'escriptori GNOME no és molt feixuc pels ordinadors més vells (tinc de tot)? S'hi poden instal·lar altres escriptoris? O fins i tot altres distribucions com Lubuntu o Xubuntu?
El GNOME que fem servir és el "fallback" que és com el GNOME2 pensat per màquines no molt potents, més lleuger que el GNOME3. Fes la prova primer amb aquest i si no funciona bé plantejat instal·lar el XFCE, però no facis la instal·lació de la XUBUNTU de primeres, només en cas d'emergència.

-Quin congelador recomaneu? I amb quina configuració?
Clonezilla
http://www.xtec…ari/clonezilla

-Com s'han de configurar les actualitzacions automàtiques?
Et demana actualitzar casi cada dia, no tenim una política d'actualitzacions.

-Feu servir la PDI SMART amb Linkat i funciona bé?
Instal·la la Linkat edu 12.04 als ordinador on tinguis que connectar la PDI.

Salutacions.

Projecte Linkat
Hola,

Només una puntualització, en Pablo t'ha donat l'enllaç cap al Clonezilla que és l'eina que fem servir per fer clonacions. Entenc que en Toni es refeix al congelador d'escriptoris que en el cas de Linkat és el TFreezer:

http://linkat.x…rivial_Freezer

No obstant ja ha anat bé que en Pablo et passés aquest enllaç al Clonezilla perquè és una de les altres eines que et farà falta per fer clonacions de màquines.

A més a més, et fa falta també el muntador d'unitats perquè les estacions de treball es connectin als recursos compartits del servidor de centre:

http://linkat.x…nkat_edu_14.04


Finalment, et recomano que li donis una ullada als perfils d'infantil i primària que hem preparat per a la Linkat 12.04 i 14.04:

http://linkat.x…ils_d%27usuari


Espero que aquests recursos et siguin d'utilitat.

Gràcies per escriure'ns.

:)


Joan de Gracia
Gràcies per les vostres respostes.

Aquesta tarda ja he instal.lat la Linkat en una torre Comelta amb 1 Gb. Per cert, que ha creat una partició de només 1,5 GB com a swap al final del disc. Després d'instal·lar, he actualitzat el sistema, he instal·lat els perfils d'infantil i primària i el muntador d'unitats. Per aquest ordre, no sé si ho fet bé.

La veritat és que el Gnome Fallback és robust (els nens no el podran desmanegar), i elegant, però una mica feixuc per a la màquina.

M'he trobat amb dos problemes amb el muntatge d'unitats: la unitat M no és visible per l'usuari super i els fitxers de la unitat M no els pot obrir l'usuari argo, tot i que els veu. Això últim ja em passava amb el Windows. Deu ser un problema de la configuració del servidor? El servidor funciona amb la Linkat 11.4.

He creat l'usuari suport durant la instal·lació. Ara que s'han creat els altres usuaris, cal suprimir-lo?

Una altra pregunta. Trobo que als nens més petits els costarà una mica sel·leccionar un usuari concret a la pantalla d'accés, ja que no s'hi veuen tots, la llista és molt llarga, i a més no hi ha icones per indentificar-los. Es pot configurar o canviar la pantalla d'accés per sol·lucionar això?

A partir d'ara aniré configurant els escriptoris i les aplicacions fins deixar-lo tot a punt per clonar. O sigui que aniré preguntant més coses. Tingueu paciència amb mi ;-) Gràcies.Editat per toni.estevez el 17/Nov/2014 - 23:03.

Toni Estévez, coordinador TAC de l'escola Ernest Lluch (Abrera)
Hola Toni,

Et veig engrescadíssim ;-)

A veure, pel tema de la memòria d'intercanvi sempre recomano fer les particions d'intercanvi de 4 Gb. 1,5 Gb no està pas malament però gairebé millor donar-li un xic més de memòria per a l'intercanvi.

Tema unitat multimèdia:

A veure, quan s'executa el muntador d'unitats, et demana un usuari que tingui accés de lectura/escriptura a la unitat en concret. El més lògic, ja que la unitat M ha estat dissenyada així, és que l'accés a la unitat M es faci amb l'usuari prof. Si vols accedir al recurs M des de l'usuari super, et caldrà afegir-lo, com a grup secundari, al grup "prof" que t'ha creat. Aquesta assignació al grup "prof" la pots fer a través de l'eina: Usuaris i grups que trobaràs a: Aplicacions -> Eines del sistema-> Administració.

Ara bé, l'accés a la unitat M està pensat per desar-hi contingut per part del professorat. Pel que fa la reproducció, i entenc que ens demanis com fer-ho perquè l'usuari argo també hi accedeixi, es fa d'una altra manera. Pensa que tot allò que deixis a la carpeta M, és accessible des del servei miniDLNA que és un estàndard pel que fa l'straming de vídeo, àudio, etc. Per reproduir el contingut de la unitat M a través del servei DLNA, has d'agafar el reproductor de vídeo VLC, anar al menú: Visualitza-> Llista de reproducció (amb la combinació de tecles Control L hi accedeixes directament), i a la part esquerra de la finestra, has d'escollir l'apartat: Xarxa local -> Plug 'n' Play universal. D'aquesta forma, t'apareixerà el servidor Linkat i tot el contingut que has desat a la unitat M. És una forma més eficient de reproduir aquest contingut i, en utilitzar un estàndard com el DLNA, és compatible amb d'altres dispositius, com ara TV, dispositius mòbils, etc.

Et recomano que li donis un cop d'ull al material que tens tot seguit:

http://ateneu.x…114/multimedia

Aquest apartat en concret t'ensenya a fer servir el servei multimèdia del servidor de centre.

I, donat que tens un servidor Linkat edu 11.4, et recomano que et miris la resta del material que tens disponible a:

http://ateneu.x…vidor114/indexI endavant amb aquesta empenta amb la Linkat

:)


Joan de Gracia
Gràcies per la resposta. Sí que estic engrescat, vull fer la migració quan abans millor.

Respecte a la unitat M. És curiós que deixa veure els fitxers a l'usuari Argo, però no obrir-los, en mode lectura s'entén. Ens interessa perquè a l'escola els mestres deixen fotos, imatges, vídeos, pdf, docs, enllaços web per a l'alumnat a la M (cada cicle a la seva carpeta) i com que és de només lectura els alumnes no els poden moure, esborrar o editar. Però com el tema no acaba de funcionar, llavors em toca a mi entrar al servidor i canviar els permisos dels arxius. Estaria bé que la M funcionés com la S en aquest sentit.

Toni Estévez, coordinador TAC de l'escola Ernest Lluch (Abrera)
Hola Toni,

Això que comentes de la unitat M és perquè a l'hora de configurar el muntador d'unitats has fer servir un usuari que no és l'usuari prof. També podria donar-se el cas que tens alguna configuració malament al servidor. El disseny del servidor de centre, pel que fa la unitat M, només permet l'accés al grup Professorat.

Pel que llegeixo, esteu fent servir la unitat M amb una finalitat que no és la seva. Els recursos multimèdia es poden desar a la M sempre i quan després hi accedim a través del servei DLNA. A banda d'això, tens la unitat P de Professorat on, si ets un usuari que pertany dins del grup Professorat hi tindràs accés. A banda d'això, tens l'opció de desar informació a la unitat T de Treball.

Crec que podem arreglar el tema de l'accés a les unitats de xarxa del servidor. La proposta que et faig és la següent:

1- A la banda del servidor, l'usuari prof (que pertany al grup Professorat) se li hauria d'afegir, com a grup secundari, el grup Editors. El grup Editors permet escriure a la unitat S. D'aquesta forma, l'usuari prof podrà escriure a la unitat S i l'alumnat només podrà accedir en modalitat de lectura.

2- A la banda dels clients, hauràs d'editar les propietats de l'usuari prof i afegir, com a grup secundari, el grup local super. Quan has configurat el muntador d'unitats, t'ha demanat quin usuari fas servir per muntar la unitat S. Si li has dit que faci servir l'usuari super, el muntador d'unitats t'haurà creat localment l'usuari super i un grup super (així funciona Ubuntu ;) ). Doncs si vols que l'usuari local prof pugui accedir a la unitat S en modalitat lectura/escriptura, afegeix-lo al grup secundari (local) "super".

Si tot està ben configurat, l'usuari argo accedirà només a la unitat T (lectura/escriptura) i a la unitat S (modalitat lectura).

L'usuari prof podrà accedir a les unitats M, P,S i T en modalitat lectura/escriptura.

I, finalment, si has fet la modificació que t'he proposat al començament, l'usuari super podrà accedir a les carpetes S, P, M i T en modalitat lectura/escriptura.

Què et sembla?


Joan


P.S: Recorda que la unitat M està pensada per fer streaming del contingut multimèdia i que aquest "streaming" és accessible per a tothom a través del VLC
Gràcies per la resposta. Ja he arreglat el tema de l'usuari super. El tema de la unitat M, he de reflexionar-lo més. Per cert, l'usuari suport que vaig crear durant la instal·lació ja el puc esborrar, oi?

He provat l'escriptori Xfce, i la veritat que no em convenç, tot i que és més lleuger. Em quedo, doncs amb Gnome Fallback. Em vaig confondre amb la partició swap, l'instal·lador la va fer de la mateixa mida que la memòria, 1 GB, no de giga i mig. Jo també trobo que és poc. La propera instal·lació la faré personalitzada i l'assignaré 4 gigas a la swap.

Alguns alumnes ja han tafanejat l'ordinador de proves amb la Linkat i han vist la sessió de primària i els ha agradat molt.

Toni Estévez, coordinador TAC de l'escola Ernest Lluch (Abrera)
Un altre dubte. El perfil "configuració congelada" del Trivial Freezer vol dir que es congelen només els arxius i carpetes que comencen per ".", oi? Quin tipus de congelació recomaneu vosaltres?

Toni Estévez, coordinador TAC de l'escola Ernest Lluch (Abrera)
Hola Toni,

si l'ordinador és pels alumnes que desen tots els fitxers a la T, jo faria una congelació total i així sempre tindràs els ordinadors nets.

Salut.

Projecte Linkat
Un parell de dubtes més. Gràcies per la vostra paciència:

1. És possible configurar les actualitzacions automàtiques a un dia i un hora determinades i que es facin llavors sense intervenció de l'usuari? És que crec que tal com estan configurades, li sortirà el missatge als alumnes mentre treballin i els demanarà la contrasenya, no? En aquests dies de prova encara no m'ha sortit cap anunci, m'ha semblat estrany.

2. És una tonteria, però és possible eliminar l'applet dels espais de treball de la barra d'abaix? És que crec que els alumnes no el necessiten, es recupera espai i no hi ha la possibilitat que el cliquin sense adonar-se'n.

Toni Estévez, coordinador TAC de l'escola Ernest Lluch (Abrera)
Hola Toni,

no estic segur, però diria que si l'usuari no és del grup administradors no apareix el missatge d'actualitzacions.

Només es poden automatitzar les actualitzacions de seguretat, les més importants, obre el Gestor d'actualitzacions, ves al botó Paràmetres i a la pestanya Actualitzacions, aquí veuràs a l'apartat Quan hi hagi actualitzacions de seguretat: un desplegable on pots triar Baixa-les i instal·la-les automàticament.

Salut.

Projecte Linkat
Hola, companys,

Una cosa que m'acaba de passar i que no entenc. Des de fa dos dies, quan vaig a l'enllaç de l'escriptori "Unitats xarxa" i clico, per exemple, a la unitat T (passa amb totes les unitats compartides i amb qualsevol usuari) no em deixa entrar i em diu:

"No s'ha pogut entrar en aquesta ubicació.
No s'ha trobat "T". Potser s'acaba de suprimir."

No ho entenc. La setmana passada podia entrar sense problemes. El servidor és Linkat 11.4 i que jo sàpiga no l'ha tocat ningù. Em passa igual en els dos ordinadors de proves amb la Linkat 14.04 i en el que acabo d'instal·lar aquesta tarda amb la 12.04 perquè està connectat a una PDI. He tornat a executar el Linkat Muntador, però sense resultats. Puc accedir des de "Xarxa Windows" i llavors monta el recurs a l'escriptori, però
el desmunta quan surts.

Ja he acabat de maquetar la linkat 14.04 i volia fer la imatge de la clonació, però ara em trobo amb això. Gràcies per avançat.Editat per toni.estevez el 26/Nov/2014 - 19:52.

Toni Estévez, coordinador TAC de l'escola Ernest Lluch (Abrera)
Hola,

La IP del servidor és la mateixa? Amb quin usuari inicies sessió? Fas servir els usuaris que es van crear durant el configurador de les unitats?

Salut.

Projecte Linkat
Hola Pablo,

Estic desesperat fent comprovacions.. :-( Em passa amb qualsevol usuari: l'usuari suport (creat durant la instal·lació) i els que vaig crear amb el Linkat Muntador. A més, el mètode alternatiu entrant via "Xarxa Windows" només permet accés de lectura a les unitats P, M i S (a la unitat T sí es pot escriure). Em passa amb la 12.04 i la 14.04. Des de Windows no tinc cap problema. La IP del servidor és la mateixa. El servidor és Linkat 11.4. Pot ser alguna cosa s'ha desconfigurat al servidor? Però llavors perquè només afecta als clients Linkat???

Gràcies per avançat.

Toni Estévez, coordinador TAC de l'escola Ernest Lluch (Abrera)
Les contrasenyes dels usuaris són les mateixes que les del servidor? És un requisit per connectar que siguin iguals que els usuaris del servidor.

Per exemple: Si la contrasenya de l'usuari prof del servidor és "professor",al configurador cal posar la mateixa contrasenya a l'usuari i iniciar sessió amb prof i aquesta contrasenya a l'ordinador.

Si està funcionant als Windows ha de ser un error de configuració de les màquines Linkat, no pas del servidor.

Salut.

Projecte Linkat
Les contrasenyes són les mateixes. Quan vaig instal·lar la primera Linkat el Muntador funcionava i ara ja no. No entenc què pot haver passat. El servidor en principi no s'ha tocat. Com no sigui que una actualització de la Linkat hagi desconfigurat alguna cosa... De totes maneres he provat a tornar a executar el Muntador i res de res. Si no trobo la manera de muntar les unitats (amb el Muntador o d'una altra manera), hauré d'obrir una incidència en el SAU. No se m'acut res més.

Gràcies per avançat.

Toni Estévez, coordinador TAC de l'escola Ernest Lluch (Abrera)
Hola Toni,

Pots fer la prova següent?

Des del servidor de centre Linkat, executa des de la consola l'ordre següent:


Code

net lookup pdc


i

Code

net lookup masterLa sortida d'aquestes ordres t'hauria de donar com a resposta la IP del mateix servidor.

M'ho pots confirmar?


Joan de GraciaEditat per jgraci25 el 11/Des/2014 - 14:04.
Hola, Joan,

Perdona que hagi trigat tant a contestar, però el final de trimestre i altres tasques urgents m'han xuclat el temps. En primer lloc, dir-te que aquest problema m'ha portat anar de crani!!! Vaig provar-ho tot i em vaig donar per vençut. Llavors vaig fer una remasterització de la Linkat adaptada a l'escola amb adreces directes per montar les unitats via protocol smb://, però és clar, així no es pot utilitzar el JClic del servidor i, a més, a vegades triga una mica a fer el muntatge. La vaig instal·lar en alguns ordinadors de mostra pel professorat esperant que el GEPSE ens enviés algú per fer la Linkatització, cosa que per cert no ha passat. Jo sol no puc. Haig de fer una reclamació.

Ahir em vaig tornar a posar. En resum, vaig trobar en un forum d'Ubuntu que el problema són les actualitzacions del kernel, que han canviat el sistema d'autentificació per defecte o algo així. Cal afegir el paràmetre sec=ntlm. Vaig intentar fer-ho a l'automunt del linkat-muntador però no vaig aconseguir que funcionés, ni tampoc al fstab (em diu algo així com "argument error"). Potser vaig fer alguna cosa malament. Al final vaig ficar comandos de muntatge a /media en el fitxer rc.local i ara ja monta les unitats. És correcte fer-ho així? Funcionarà també amb els portàtils amb wifi?

De totes maneres, la millor solució es actualitzar el linkat-muntador per incloure el paràmetre que ara necessita el nucli, em sembla.

Gràcies, per avançat,

Toni Estévez, coordinador TAC de l'escola Ernest Lluch (Abrera)

Toni Estévez, coordinador TAC de l'escola Ernest Lluch (Abrera)