Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

PMF

Pregunta

Què són els "clients" i els "servidors" Linkat?

Resposta

Els ordinadors Linkat es poden configurar de cinc maneres diferents:

  • Ordinador autònom: Està configurat per a funcionar tot sol. Es pot integrar en la xarxa del centre per accedir a les unitats compartides, a la biblioteca compartida de projectes JClic o a les impressores, però no per això deixa de ser un ordinador autònom. TOTS els ordinadors de sobretaula i portàtils distribuïts pel Departament d'Educació surten de fàbrica en la modalitat d'ordinador autònom.
  • Servidor Linkat: Està preparat per a oferir unitats d'emmagatzematge compartides en xarxa, per guardar les dades personals de tots els usuaris d'un centre educatiu, per distribuir actualitzacions de la Linkat a la resta d'ordinadors de la xarxa, i per a oferir molts altres serveis.
  • Client Linkat: Està dissenyat per a treballar conjuntament amb un servidor Linkat. Tan bon punt hi inicieu una sessió de treball, el client Linkat es connecta al servidor per validar la contrasenya i obtenir les dades de l'usuari. També compta amb alguns usuaris genèrics (argo i alumn_01) que li permeten seguir funcionar en cas que no es pugui accedir a la xarxa.
  • Servidor de terminals lleugers Linkat: És un PC una mica més potent que els altres, preparat per a ser utilitzat de manera simultània des de diversos terminals lleugers. No s'ha de confondre mai amb el Servidor Linkat.
  • Terminals lleugers: Són uns aparells especials de molt baix consum que serveixen per a endollar un teclat, un ratolí i una pantalla al servidor de terminals lleugers. En una configuració normal es poden connectar fins a 25 dispositius a un únic servidor de terminals lleugers, donant lloc a 25 llocs de treball amb un únic ordinador. Els PC antics també es poden reconvertir en terminals lleugers, ja que no necessiten ni disc dur per a funcionar.