Wiki Linkat

Servidor de comunicacions Linkat 11.4

De Wiki Linkat

Contingut

Administració del Servidor de Comunicacions

Per administrar i gestionar els diferents recursos del Servidor de Comunicacions es fa servir el Webmin. Aquesta eina permet configurar el servidor des de qualsevol ordinador del centre mitjançant un navegador web, com ara el Firefox.

Per iniciar la configuració cal obrir un navegador web i teclejar la següent adreça http://172.16.10.2:10000

Image:Webmin-login.png

L'usuari que es farà servir per autenticar-se al Webmin és lnadmin (LNADMIN) i la seva contrasenya és diferent per cada centre.


Una vegada autenticat, la pàgina principal del Webmin mostrarà informació del sistema: Memòria, ús de la CPU, espai en disc i altres dades.

A l'esquerra de la pantalla trobarem els diferents mòduls que es poden configurar amb aquest usuari: Lustitia Config, Servidor Proxy Squid i Squidguard

Lustitia Config

Aquest mòdul permet la configuració de l'ample de banda de les diferents sortides a Internet que disposa el centre (Routers ADSL o Fibra optica).

Image:Webmin-lustitia.png

Aquesta configuració s'aplica durant la instal·lació del Servidor de Comunicacions. Les seves dades són estàtiques i per tant només caldria modificar-les si han hagut canvis de velocitat a la línia o si s'ha afegit una nova línia d'Internet al centre.

El Router0 és el Router principal del centre que acostuma a tenir la IP 172.16.10.1. Cal assegurar que la casella de Router actiu estigui marcada.

Image:Webmin-lustitia-router0.png

El Router1 és opcional, només aquells centres que disposin d'una segona línia a Internet ho faran servir. A la imatge es pot apreciar que les dades per defecte de configuració ja es troben afegides, però la casella Router actiu no es troba marcada.

Una altra feina d'aquest servei és realitzar la Qualitat de Servei (Quality of Service QoS en anglès), aquest servei permet marcar quines connexions són preferents i quines no ho són en moments de saturació de la línia per la qual cosa es reserva un percentatge d'ample de banda per als serveis prioritzats.

Image:Webmin-lustitia-router1.png

Servidor Proxy Squid

Aquest mòdul permet configurar el servidor Proxy Cache. Una de les seves feines és emmagatzemar les webs visitades pel centre, amb aquest servei s'aconsegueix reduir el temps d'accés a les webs ja visitades amb anterioritat i es reduieix el consum d'ample de banda.


Image:Webmin-squid.png


A la secció Control d'Accés es poden editar els dominis d'Internet als quals se'ls impedeix que ocupint tot l'ample de banda de descàrrega. Amb aquesta configuració, s'impedeix que l'accés a aquests dominis saturin la xarxa per la qual cosa es redueix la velocitat de descàrrega només per a aquests dominis.

Així doncs, si s'edita la llista de control d'accés "pool_retard" s'hi podran afegir nous dominis. De forma predeterminada, s'hi troben les actualitzacions de Windows, les actualitzacions dels productes Adobe i els serveis de vídeo com ara Youtube i Vimeo.

Image:Webmin-squid-control-acl.png

Per determinar quines webs són les més visitades pel centre i quines són les que consumeixen més ample de banda, es pot fer servir Anàlisi de Registres Calamaris. Aquest mòdul dona informació de les webs més visitades i ajuda a establir quines haurien d'afegir-se a Control d'Accés per reduir la velocitat d'accés o directament prohibir la seva navegació. En l'apartat següent es comenta com denegar l'accés a webs determinades, com ara Facebook.

A la imatge següent es pot veure la secció Request-destinations del Calamaris on s'especifica el domini que es solicita a la primera columna, les peticions fetes i el seu % a la segona i tercera columna i els Bytes i % d'ample de banda consumit a la quarta i cinquena columna.

Image:Webmin-squid-calamaris.png

Squidguard

Aquest mòdul permet el filtratge de contingut de webs al centre. La seva feina és prohibir totalment la navegació, dins del centre, cap a pàgines webs no autoritzades pel seu contingut violent, pornogràfic o recreatiu com ara pàgines webs de videojocs o multimèdia.

Image:Webmin-squidguard.png

La llista de webs no autoritzades és tan gran i canvia tant sovint que s'ha hagut de desenvolupar una eina per actualitzar automàticament cada dia amb les webs no autoritzades de la XTEC.

Image:Webmin-squidguard-blacklists.png

A part, el coordinador del centre disposa d'una llista_negra_centre i llista_blanca_centre que pot editar fàcilment i incloure les webs que ell pensi que són perjudicials pels alumnes (Llista negra) o permetre l'accés a una web que en principi es troba restringida, però que el seu contingut és necessari per fer classe (Llista Blanca).

La llista_blanca _centre permet la visualització d'una web que estigui llistada a les blacklists, si aquesta web es troba també a la llista_negre_centre, no serà accesible. Caldrà eliminar la web de la llista_negre_centre per poder-la visualitzar.

Image:Webmin-squidguard-destination.png

Per modificar aquestes llistes cal anar a la secció Destination Groups dins del Squidguard i fer clic sobre la llista que es vol modificar. Tot seguit es mostrarà com afegir un domini a la llista negra per restringir el seu accés.

Image:Webmin-squidguard-llistanegra.png

Una vegada oberta la llista negra, cal fer clic a Add Domain i afegir el domini que es vulgui restringir, tal com es veu a la imatge i fer clic al botó Desa

Image:Webmin-squidguard-add-llistanegra.png


IMPORTANT: Per aplicar els canvis una vegada s'ha fet clic a Desa,cal anar al mòdul Servidor Proxy Squid i fer clic Aplica la configuració.


El procediment per permetre la navegació a una web