Wiki Linkat

Proves

De Wiki Linkat

(Diferència entre revisions)
(Stellarium)
(Stellarium)
Línia 1: Línia 1:
-
='''Stellarium'''=
+
='''Celestia'''=
-
<div align="left">[[Imatge:Stellarium_icon.png]]
+
<div align="left"> [[Imatge:logodeles1.jpg]]<div>
-
<div align="left"><br>Stellarium és un programari de simulació de planetaris, de caràcter educatiu que simula la visió del cel, vist des de l'ull humà, prismàtics o telescopi, amb un alt grau de realisme i en temps real.
+
<div align="left"><br>Simulador que permet recrear l’univers en 3D i representar des de satèl·lits artificials fins a galàxies. L’autor, Chris Laurel, es va inspirar en el catàleg Hipparcos, del qual Celestia en treu profit. Agències espacials com la NASA i ESA fan servir Celestia com a eina educativa i també com a interfície gràfica per anàlisi de trajectòries.
-
Cal destacar que, com Celestia, pot representar el catàleg Hipparcos, i el Tycho-2, que permeten la representació de 600.000 estels. Però, la qualitat d’Stellarium és la seva capacitat immersiva i la facilitat d’ús.
 
-
'''Trets més característics en la versió 0.10:'''  
+
'''Trets més característics:'''<br/>
-
<br>cel
+
* Ús de la teoria orbital planetària VSOP87 que permet dibuixar amb precisió les òrbites dels planetes, llunes, asteroides, cometes, satèl·lits i transbordadors espacials.
-
*catàleg amb més de 600,000 estels
+
* L’usuari/ària pot definir un temps passat, present i futur de l’òrbita dels planetes amb un cert marge d’error d’un centenar d’anys a partir de la data actual.
-
*catàlegs extres amb més de 210 milions d'asterismes
+
* Visualització de la informació com el radi, distància, longitud dels planetes.
-
*il·lustracions de les constel·lacions
+
* Permet la creació de lliçons educatives sobre astronomia.
-
*imatges de nebuloses (Catàleg Messier complet)
+
* Guia de Viatge
-
*constel·lacions per a onze cultures diferents*via Làctia realista
+
* Catàleg Hipparcos (120.000 Estrelles)
-
*atmosfera realista, sortida i posada del sol
+
* Cercador de eclipsis solars i lunars fins a l'any 9999
-
*els planetes i els seus satèl·lits
+
*És possible registrar l'ús del programa en un arxiu de vídeo fins a una resolució de 720x576 píxels.
-
interfície
+
* El temps pot ser posat tan lluny en el futur o passat com desitgi (encara que les òrbites de planeta siguin només exactes dintre d'uns mil·lennis del present, i apareguin desbordaments aritmètics en l'any 5874774)
-
*un zoom poderós
+
* Les constel·lacions i les òrbites de planetes (incloent planetes extrasolars al voltant de les estrelles que tenen un o varis), llunes, asteroides, estels i satèl·lits poden ser indicades.
-
*control del temps
+
* Els noms de tots els objectes en l'espai poden ser indicats: galàxies, cúmuls,    estrelles, planetes, llunes, asteroides, estels i satèl·lits
-
*interfície multilingüe
+
* Es poden mostrar els noms de ciutats, cràters, observatoris, valls, aconseguint llocs, continents, muntanyes, mars i altres trets superficials.
-
*scripts per gravar i reproduir el teu propi show
+
* Mostra el radi, la distància, la durada de dia i la temperatura mitjana dels planetes.
-
*protecció tipus fisheye de 180° per domos planetaris
+
* Mostra la distància, la lluminositat en relació amb el sol, la classe espectral, la temperatura i el ràdio d'estrelles .
-
*projecció esfèrica reflexada per al teu domo econòmic
+
* El nombre de estrelles visibles pot ser modificat.
-
*interfase gràfica i extensiu control de teclat
+
* El camp visual és infinitament variable.
-
*control de telescopi
+
* La lluminositat evident de les estrelles pot ser ajustada en tres etapes.
-
visualització
+
* El quadre de la imatge pot ser dividit, per a observar diversos objectes al mateix temps.
-
*retícules equatorial i azimutal
+
* Pot usar-se amb Gamepad i joystick.
-
*estels parpellejant
+
-
*estels fugaços
+
-
*simulació de eclipsis
+
-
*paisatges personalitzable, ara amb projecció panoràmica esfèrica
+
-
personalització
+
-
*afegeix els teus propis objectes de l'espai profund, paisatges, constel·lacions, imatges, scripts...  
+
-
'''Visualització'''
 
-
Stellarium opera simulant en la pantalla la vista esfèrica del cel (en totes les adreces, fins i tot "sota el sòl"), en la qual és possible observar diversos cossos celestes, com la Lluna, el Sol, i diverses estrelles i constel·lacions. La vista es desenvolupa de forma tridimensional, ajustada a una forma "visual" o a una forma "binocular" ("fisheye projection"). El programa té l'opció de prendre la latitud i longitud de qualsevol ubicació geogràfica, amb el que és possible observar el cel en diferents parts del món. La visualització es duu en temps real, o en un temps de velocitat ajustable cap a endavant i cap a enrere en el temps, amb el que és possible "observar" el cel en qualsevol moment i lloc en la Terra. Per a una visualització més realista, permet simular l'efecte de l'atmosfera, el qual resulta en una difuminació de la llum de les estrelles de nit, i en la lluentor i to blau que cobreix el cel de dia. Stellarium permet simular una "vista de món real" la qual inclou un efecte de sòl amb paisatges (de ciutat, bosc o altres models), grandària i lluentor aparent dels cossos celestes (en particular el Sol), efecte de boira i altres. Altres opcions inclouen: una visualització de caràcter "artístic" amb dissenys de les constel·lacions; plànol equatorial/azimutal per a seguir el moviment dels cossos celestes; i compatibilitat amb catàlegs de cossos celestes com estels i nebulosas. El lloc web recomana una projecció en ambients foscs per a obtenir un millor realisme. El programa inclou l'opció de posar-lo en manera nocturna modificant els colors per a adequar-se a la vista en aquestes situacions.
+
<div align="left">''' Requisits del Sistema'''
 +
Celestia requereix una bona targeta gràfica i un bon ordinador (CPu 1GHz, RAM e 512MB), encara que hi ha una versió per ordinadors amb poca capacitat de memòria.
-
<div align="center"> [[Imatge: Stellarium_1976-08-04.png]]
+
<div align="center"> [[Imatge: phobos-mars.jpg]]
-
<div align="left">''' Requisits del Sistema'''
 
-
Les capacitats del programa requereixen un sistema relativament avançat, amb una quantitat considerable de memòria RAM (la versió 0.7 requereix 512 MB), i una targeta de video amb capacitat d'acceleració 3D.
 
-
 
-
'''Utilització'''
 
-
Stellarium és també de gran utilitat per als interessats en l'astronomia en regions geogràfiques on el clima no és molt benvolent amb aquesta activitat: per exemple, els cels gairebé sempre ennuvolats en alguns climes mediterranis. El lloc web reporta que el Stellarium és àmpliament utilitzat en diversos planetaris i diversos professors i acadèmics. Al juny de 2006, Stellarium apareix com a "projecte del mes" en el lloc de desenvolupadors de SourceForge.
 
-
<div align="left"><p class="notetip"> <b>*Pàgina oficial del projecte:  http://www.stellarium.org/ <br/>*La pàgina en català del programa: http://www.stellarium.org/ca/</b><br/></p></div>
+
 +
 +
 
 +
<div align="left"><p class="notetip"> <b>*Pàgina oficial del projecte:  http://www.shatters.net/celestia/ <br/>*La pàgina en català del programa: http://www.stellarium.org/ca/</b><br/></p></div>
Línia 58: Línia 49:
<div align="left">'''ADRECES DE SUPORT'''
<div align="left">'''ADRECES DE SUPORT'''
-
STELLARIUM A LA VIQUIPÈDIA
+
CELESTIA A LA VIQUIPÈDIA
-
<br>[http://ca.wikipedia.org/wiki/Stellarium  Stellarium]
+
<br>[http://ca.wikipedia.org/wiki/Celestia Celestia]
-
GUIA DE L'USUARI EN ANGLÈS
+
GUIA DE L'USUARI EN CASTELLÀ
-
<br> Autor: Matthew Gates. Maig del 2007.
+
<br>[http://celestia.albacete.org/celestia/menu/guia0.htm   Guia de usuario Celestia]
-
<br>[http://www.porpoisehead.net/mysw/downloads/es_stellarium_user_guide-0.8.2-1.pdf   Stellarium user guide]
+
VIDEO-TUTORIAL EN CASTELLÀ<br>Conjunt de vídeo-tutorials del programa<br>[http://www.stellarium.org/wiki/index.php/Gu%C3%ADa_multimedia_de_Stellarium  Guia multimedia Stelalrium] </div>
VIDEO-TUTORIAL EN CASTELLÀ<br>Conjunt de vídeo-tutorials del programa<br>[http://www.stellarium.org/wiki/index.php/Gu%C3%ADa_multimedia_de_Stellarium  Guia multimedia Stelalrium] </div>
[[Categoria:Programari educatiu]] [[Categoria:Programari]]
[[Categoria:Programari educatiu]] [[Categoria:Programari]]

Revisió de 12:11, 11 març 2009

Celestia

Imatge:logodeles1.jpg

Simulador que permet recrear l’univers en 3D i representar des de satèl·lits artificials fins a galàxies. L’autor, Chris Laurel, es va inspirar en el catàleg Hipparcos, del qual Celestia en treu profit. Agències espacials com la NASA i ESA fan servir Celestia com a eina educativa i també com a interfície gràfica per anàlisi de trajectòries.


Trets més característics:

  • Ús de la teoria orbital planetària VSOP87 que permet dibuixar amb precisió les òrbites dels planetes, llunes, asteroides, cometes, satèl·lits i transbordadors espacials.
  • L’usuari/ària pot definir un temps passat, present i futur de l’òrbita dels planetes amb un cert marge d’error d’un centenar d’anys a partir de la data actual.
  • Visualització de la informació com el radi, distància, longitud dels planetes.
  • Permet la creació de lliçons educatives sobre astronomia.
  • Guia de Viatge
  • Catàleg Hipparcos (120.000 Estrelles)
  • Cercador de eclipsis solars i lunars fins a l'any 9999
  • És possible registrar l'ús del programa en un arxiu de vídeo fins a una resolució de 720x576 píxels.
  • El temps pot ser posat tan lluny en el futur o passat com desitgi (encara que les òrbites de planeta siguin només exactes dintre d'uns mil·lennis del present, i apareguin desbordaments aritmètics en l'any 5874774)
  • Les constel·lacions i les òrbites de planetes (incloent planetes extrasolars al voltant de les estrelles que tenen un o varis), llunes, asteroides, estels i satèl·lits poden ser indicades.
  • Els noms de tots els objectes en l'espai poden ser indicats: galàxies, cúmuls, estrelles, planetes, llunes, asteroides, estels i satèl·lits
  • Es poden mostrar els noms de ciutats, cràters, observatoris, valls, aconseguint llocs, continents, muntanyes, mars i altres trets superficials.
  • Mostra el radi, la distància, la durada de dia i la temperatura mitjana dels planetes.
  • Mostra la distància, la lluminositat en relació amb el sol, la classe espectral, la temperatura i el ràdio d'estrelles .
  • El nombre de estrelles visibles pot ser modificat.
  • El camp visual és infinitament variable.
  • La lluminositat evident de les estrelles pot ser ajustada en tres etapes.
  • El quadre de la imatge pot ser dividit, per a observar diversos objectes al mateix temps.
  • Pot usar-se amb Gamepad i joystick.


Requisits del Sistema

Celestia requereix una bona targeta gràfica i un bon ordinador (CPu 1GHz, RAM e 512MB), encara que hi ha una versió per ordinadors amb poca capacitat de memòria.

Imatge: phobos-mars.jpg






*Pàgina oficial del projecte: http://www.shatters.net/celestia/
*La pàgina en català del programa: http://www.stellarium.org/ca/


ADRECES DE SUPORT

CELESTIA A LA VIQUIPÈDIA
Celestia

GUIA DE L'USUARI EN CASTELLÀ
Guia de usuario Celestia

VIDEO-TUTORIAL EN CASTELLÀ
Conjunt de vídeo-tutorials del programa
Guia multimedia Stelalrium