Wiki Linkat

Linkat KVM

De Wiki Linkat

(Diferència entre revisions)

Jgraci25 (Discussió | contribucions)
(Pàgina nova, amb el contingut: «= Virtualització KVM<br> = <br> == Introducció<br> == <br> La virtualització és una tècnica que permet simular per programari una màquina física, és ...».)
Vés a l'edició següent →

Revisió de 14:50, 5 nov 2019

Virtualització KVM


Introducció


La virtualització és una tècnica que permet simular per programari una màquina física, és a dir, un ordinador amb la seva CPU, memòria, etc.


La potència actual de les CPUs fa que es pugui fer servir la virtualització per fer funcionar sobre una màquina física diverses màquines virtuals que s'estan executant per programari. De totes les tècniques de virtualització que hi ha, la virtualització KVM és una tecnologia open source integrada al kernel de Linux i que permet que una màquina amfitriona pugui executar múltiples entorns aïllats anomenat màquines virtuals (VM).

L'únic requeriment que té la virtualització KVM és que la CPU de l'ordinador amfitrió ha de suportar les extensions de virtualització Intel VT o AMD-V


KVM (Kernel-based Virtual Machine) es un modulo de virtualización para el núcleo de Linux, que le permite a este hacer las veces de un hipervisor, permitiendo así virtualizar sistemas operativos variados como Linux, BSD, Solaris, Windows, Haiku, MacOS, entre muchos otros.


Las soluciones de virtualización son cada vez más utilizadas, y es que sus beneficios están fuera de discusión ya que nos permiten tener a nuestra disposición diferentes plataformas, ya sea para desarrollo, testing, servidores o la tarea que vayamos a necesitar, sin tener que caer en lo costoso de adquirir nuevo hardware para ello. Y entre las alternativas más conocidas tenemos a VMware, Virtualbox o Hyper-V, pero hay una que es prácticamente nativa en GNU/Linux y se llama KVM.

Su nombre se debe a las iniciales de Kernel Virtual Machine (máquina virtual del kernel) y nos permite ejecutar plataformas Linux y Windows en un equipo Linux. Se trata de una solución muy potente pero por sobre todas las cosas muy flexibles, principalmente por el hecho de encontrarse integrada en el kernel pero también debido a que podemos utilizarla desde la línea de comandos o bien desde una interfaz gráfica (Virt-Manager) si así lo preferimos.







Paquet linkat-mp-kvm

Per tal de facilitar la instal·lació del sistema de virtualització KVM en Linkat, s'ha creat un paquet anomenat linkat-mp-kvm que permet instal·lar totes les dependències necessàries per poder fer funcionar aquest tipus de virtualització.


Abans però cal executar l'ordre següent per determinar si la CPU suporta les extensions de virtualització:


egrep -c '(svm|vmx)' /proc/cpuinfo


Si en executar l'ordre anterior s'obté un resultat igual o superior a 1, vol dir que la CPU és capaç de suportar les instruccions i la tecnologia per virtualitzar.


Per instal·lar aquest paquet, cal executar les ordres següents:


sudo apt install linkat-mp-kvm


Aquest paquet instal·la les dependències següents:


qemu qemu-kvm libvirt-bin bridge-utils virt-manager


(cal explicar com fer-ho via Synaptic).


sudo kvm-ok

Si el proceso se ha efectuado de manera correcta, deberíamos obtener la siguiente salida:

INFO: /dev/kvm exists
KVM acceleration can be used


Un cop instal·lat el paquet, cal afegir els usuaris que hagin d'utilitzar la virtualització KVM al grup libvirtd


Es pot fer des de consola:


sudo adduser USUARI libvitd