Wiki Linkat

Hugin

De Wiki Linkat

(Diferència entre revisions)
(Creant les nostres imatges panoràmiques)
(Creant les nostres imatges panoràmiques)
Línia 24: Línia 24:
:'''Afegint imatges'''
:'''Afegint imatges'''
-
El primer pas a fer es seleccionar les imatges i les afegir-les al projecte, les podem afegir totes de cop o de forma individual, mitjançant la pestanya ''Imatges'' i prenent el botó Afegir imatges individuals o Afegir imatges de sèries temporals.  
+
El primer pas a fer es seleccionar les imatges i les afegir-les al projecte, les podem afegir totes de cop o de forma individual, mitjançant la pestanya ''Imatges'' i prement el botó Afegir imatges individuals o Afegir imatges de sèries temporals.  

Revisió de 08:36, 9 des 2009

Imatge:Huginlogo.png

Si ets amant de la fotografia Hugin és una interessant aplicació multiplataforma per al tractament d'imatges que permet la composició de fotografies per obtenir imatges panoràmiques.

L'aplicació és molt completa i potent, i incorpora moltes eines per fer modificacions a les fotos per tal d'unir-les amb les seves adjacents i aconseguir així una imatge panoràmica lo més natural possible.

El programa es capaç de corregir perspectives, exportar a tif, png i jpeg, i suporta diversos formats com png, tif, jpg, pict, qtvr, pan, psd. Amb l'Hugin fins i tot podrem realitzar panoràmiques en 360º.


El programa és fàcil de fer servir i ens ajudarà molt a realitzar el treball d'unir les fotos. A més ens ofereix la possibilitat de crear les panoràmiques manualment o mitjançant l'assistent, i també posa al nostre abast múltiples opcions de modificacions de la imatge.


Creant les nostres imatges panoràmiques

Una cosa que hem de tenir en compte per crear una composició amb Hugin és que el punt de la vista de les imatges ha d'estar més o menys fix, es a dir, que hem de prendre les fotografies des del mateix lloc. Aquí us mostrem un exemple d'imatges correctament captades per fer una panoràmica.

Imatge:Imatge1.jpg Imatge:Imatge2.jpg Imatge:Imatge3.jpg Imatge:Imatge4.jpg

També hem de tenir present que les fotografies han de tenir punts, o zones, comunes entre sí, que darrerament seran els nostres punts de control, d'altra banda no hem de preocupar-nos per la diferencia de la il·luminació entre fotos, exposició i resta d'opcions, encara que tampoc hem d'oblidar-nos d'elles.

Un cop tenim les fotos preparades ja podem posar-nos a treballar amb el Hugin.


Afegint imatges

El primer pas a fer es seleccionar les imatges i les afegir-les al projecte, les podem afegir totes de cop o de forma individual, mitjançant la pestanya Imatges i prement el botó Afegir imatges individuals o Afegir imatges de sèries temporals.


Pestanya Imatges per dur a terme l'opció de carregar les instantànies
Pestanya Imatges per dur a terme l'opció de carregar les instantànies



Si ja tenim seleccionades les fotos les anem ordenant , si es que no ho estan, perquè siguin contigües unes amb d'altres. Per ordenar-les utilitzarem els botons Pujar i Baixar ubicats a dins de la pestanya Imatges.


Opcions de càmera i lents

L'Hugin detecta de forma automàtica les característiques de la imatge (tipus de lent, exposició i color...), les quals podem modificar, si creiem que no són adequades, a les pestanyes Geometric i Photometric ubicades a la part de sota a dins de la pestanya de Camera i lents. Com que les nostres imatges han estat captades amb les mateixes característiques, no caldrà que modifiquem res en aquesta pestanya.


Afegint els punts de control

Els punts de control els definirem entre dues imatges contigües. Recomanen un mínim de tres punts encara que podeu posar més punts per imatge, però sense excedir-nos ja que el resultat no seria bo, de fet amb quatre punts de control hem aconseguit crear bones imatges.


Per seleccionar aquests punts hem d'anar a la pestanya de Punts de control, seleccionem una imatge i la contigua. A continuació anem seleccionant, un per un, els punts d'unió. Seleccioneu-los preferentment a la imatge de la finestra de la dreta, si ho feu en aquesta finestra us apareixeran per defecte els punts a la de l'esquerre. Si ho feu a l'inrevés (els seleccioneu a la imatge de la finestra de l'esquerra), haureu d'afegir-los a la imatge de la finestra de la dreta de forma manual (el punt no us apareixerà per defecte a l'altre imatge), i l'Hugin el marcarà si hi ha una bona coincidència, o ens mostrarà un error si el punt no és coincident.

Seleccioneu punts que siguin fàcils d'identificar per tal de fer-los coincidir en la imatge contigua.

Pestanya Punts de control per seleccionar els punts d'unió de la imatge
Pestanya Punts de control per seleccionar els punts d'unió de la imatge

Si el punt seleccionat és correcte fem clic amb el botó dret del ratolí a sobre per tal de desar-lo. Si l'Hugin ens a dit que no és coincident el millor serà fer clic a altre lloc que si ho sigui. Si no us heu adonat i el punt ja està desat podeu eliminar-lo prement el botó Elimina ubicat a la part de sota de la pestanya de punts de control o fent Control+Z. En funció de les opcions que haguem escollit també ens pot dir si aquest punt és nou, en aquest cas haurem de polsar el botó Afegir situat a la part de sota de la finestra per desar el punt.

Per tal de veure i eliminar punts podem anar al menú Examinar-Taula de punts de control o prement la tecla F3, o simplement a la pestanya Punts de control seleccionar el punt a eliminar i prémer el botó Elimina.


Ajustant els paràmetres per crear la imatge

Per millorar el resultat de les unions entre les nostres fotos poden fer ús dels ajustaments de l'Optimitzador, Exposure, Assemblador.


Optimitzador

Amb aquesta eina preparem les fotos per assemblar-les fent les modificacions necessàries. En un panorama normal es pot deixar el valor de la llista que tenim per defecte per optimitzar la imatge, podem però escollir altres opcions i valors relacionats amb l'orientació de la imatge (valors x-y), la distorsió i els paràmetres de la lent. Premeu el botó Optimitza ara! per dur a terme aquesta acció


Exposure

En aquesta pestanya trobem una altra eina per optimitzar la imatge. Aquí les variables seran diferents de les de l'opció anterior i per tal d'obtenir una panoràmica final de qualitat també podem fer servir aquesta variant. Premeu el botó Optimitza ara! per dur a terme aquesta acció.


Assemblador

Aquí és on generem la imatge panoràmica resultant de fer la fusió entre les imatges. A dins trobem diferents opcions:

  • Panorama. Per tal d'elegir el tipus de projecció en funció de la panoràmica generada (cilíndric, rectilini, ull de peix, etc).
  • Angle del camp de visió.
  • Mida de la imatge panoràmica.
Aquestes dues últimes opcions incorporen la possibilitat de calcular automàticament el seu valor, encara que podeu deixar els que ens surten per defecte o posar els que creieu que us aniran millor, això si, heu de tenir en compte que una imatge massa gran alentirà molt la creació de la panoràmica.
  • Escapçar.
  • Output. Incorpora diferents opcions per crear la imatge generada.
  • Processing. Aquí modifiquem les opcions d'assemblatge les quals depenen de les seleccionades a Output.
  • File formats. Per seleccionar el tipus de format del fitxer creat.


Creant la panoràmica

Un cop tingueu tot enllestit arriba el moment de crear la imatge panoràmica. Haureu d'anar a la pestanya Assistant, la primera començant per l'esquerra, i fer clic en Align per visualitzar el resultat, a continuació aneu a la pestanya Assemblador i feu clic en Assembleu ara!.


Quan estigui feta la panoràmica probablement obtindrem com a resultat una imatge irregular semblant a la que hem obtingut nosaltres.

Imatge panoràmica obtinguda amb el Hugin
Imatge panoràmica obtinguda amb el Hugin


No us preocupeu ja que aquesta deformació és normal a causa de les transformacions portades a terme en les diferents imatges que componen la imatge final. Per arreglar-la podem fer servir el Gimp, amb el qual la retallarem, li canviarem la mida, o fins i tot incorporarem alguns efectes.


Resultat de la imatge final retocada amb el Gimp
Resultat de la imatge final retocada amb el Gimp

Adreces d'interès

Pàgina oficial
http://hugin.sourceforge.net/

Tutorials per a l'Hugin
http://hugin.sourceforge.net/tutorials/index.shtml