Wiki Linkat

FTP

De Wiki Linkat

El FTP ( protocol de transferència de fitxers) és un protocol estandarditzat per enviar grans blocs de dades entre ordinadors amb qualsevol sistema operatiu per la xarxa. Forma part de la capa d'aplicació del model TCP/IP.

L'FTP pot gestionar qualsevol tipus de fitxer sense processar-los. La seva finalitat és facilitar l'intercanvi de fitxers des del disc d'un ordinador al d'un altre. A la majoria de servidors és la única manera de connectar amb el nostre lloc per poder baixar o pujar fitxers. Malauradament, es tracta d'un protocol amb un llarg temps de latència (temps transcorregut entre que s'envia una instrucció al processador i aquesta comença a ser executada).

Els servidors l'acostumen a utilitzar sobre els ports 20 i 21. El port 20 envia el flux de dades entre client i servidor, mentre que el port 21 s'encarrega de transportar el flux de control i les comandes.

Normalment un usuari utilitzarà un programa client FTP per tal d'accedir a un servidor FTP. A ell podem accedir de manera anònima, és a dir, ens permet accedir als fitxers sense necessitat de tenir un compte o nom d'usuari creat. Aquesta és una manera molt còmode d'accedir a la informació ja que l'administrador no té la necessitat de crear un compte per a cada usuari interessat a disposar d'ella.

El gran inconvenient d'FTP és la seguretat, ja que les comunicacions entre client i servidor no van encriptades. Per solucionar això es va crear el protocol sftp (secure-ftp) que utilitza encriptació en les comunicacions.

Adreces d'interès

Tutorial en castellà
http://www.desarrolloweb.com/manuales/72/
Guia en castellà
http://www.uv.es/ciuv/cas/web/ftp.html