Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Access remot - VNC  Final

 • Hola, estic mirant de configurar l'accés remot al Linkat a partir de la propietat d'"accés remot" que hi ha al Yast i configurant a la màquina "client" en aquest cas, un Windows XP, el TightVNC, que m'han dit que és dels millors...doncs, no hi ha forma de que visualitzi alguna cosa, és a dir: em conecta, si, però, pantalla gris amb icona del mouse, però, és com si es conectes amb un entorn el qual no té les propietats gràfiques ben configurades, ni tan sols de mode terminal, perquè és gràfic...es veu el ratolí. Algú sap alguna cosa? gràcies!!
 • Hola Kimi,

  El que et passa crec que és normal.

  En primer lloc, dir-te que no ho he probat amb la configuració de Yast. Normalment ho faig des de consola. Et comento una mica la configuració i després el que crec que et passa.

  El que faig és:
  mcarpintero@linux:~> vncserver -geometry 1024x768

  New 'X' desktop is linux:2

  El paràmetre "-geometry" és opcional i serveix per escollir les dimensions de la finestra. Com pots veure, es crea una sessió amb identificador "2". Si fos altre nombre no passa res. De fet si tornas a executar "vncserver" segurament et crearà una sessió amb identificador "3" i tindràs dues sessions per connectar-te.

  També pots tenir que canviar el password de connexió. Si no t'ho demana, ho pots fer amb l'ordre vncpasswd

  Se suposa que això ho fa el YAST2 i ara has de connectar-te remotament. La versió de VNCSERVER porta inclosa un pluggin java que permet connectar-te desde qualsevol navegador. No has de fer res, ja ho porta incorporat. Això és més potent que haver d'instal.lar el tightvnc perquè des de qualsevol lloc tindràs accés remot.

  Com ho pots fer per connectar-te via navegador?. Normalment ho faràs amb l'ip (o URL de la tema màquina, o localhost si ets a local) i seguidament el port de connexió. Els ports stàndard són: 5800+identificador de sessió vnc, és a dir, aquell nombre que et va retornar vncserver.

  Per exemple, hem vist que m'ha creat avans la sessió amb nombre "2". Obro el meu firefox i poso: http://localhost:5802 . I s'obre la meva sessió al navegador!

  Finalment, el teu problema crec que té a veure amb que no està correctament configurada la sessió d'arranc.

  Al teu directori personal, al executar vncserver, es crea una carpeta oculta amb nom .vnc . Has d'ana a aquesta carpeta i editar i configurar el fitxer xstartup. Possa a totes les lineas del fitxer xstartup un # devant (les estas possant com a comentari) i afegeix una linea que posi: startkde.

  És a dir, el fitxer xstartup ha de quedar alguna cosa així:

  #!/bin/sh

  startkde

  #xrdb $HOME/.Xresources
  #xsetroot -solid grey
  #xterm -geometry 80x24+10+10 -ls -title "$VNCDESKTOP Desktop" &
  #twm &


  Aquest canvis no surtiran efecte a les sessions ja creades, és a dir, funcionarà quan facis altre cop un vncserver.

  I has de tenir en compte que les sessions que crees, has d'eliminar-les quan no les utilitzis. Per això has d'utilitzar "vncserver -kill :nºsessió", per exemple:

  > vncserver -kill :2
  Killing Xvnc process ID 18578

  No sé si t'ha semblat una mica liat, però segur que aniràs més ràpid amb consola. Avans que hagis introduit el password de root per entrar al YAST ja tindràs creada una sessió de vnc: obrir consola i escriure "vncserver"

  Per cert, ara tinc un dubte que MAI he resolt:
  Al fitxer xstartup he pogut arrencar KDE i altres gestors d'escriptori lleugers, però MAI GNOME!!!!

  Algu sap com fer-ho?

  Salutacions
 • He seguit les instruccions que dóna el Miguel Angel per a connectar via vnc: impressionant! funciona de conya.
  Però tinc un problema al intentar fer el mateix amb un escriptoi gnome.
  Al fitxer de configuració /.vnc/xstartup , tal com explica el Miguel Angel,Canvio el startkde per startgnome i no xuta...  suposo que aquesta ordre no serà la correcta per a engegar l'escriptori gnome, però no se on trobar-la.
  Gràcies per la vostra paciència amb els que comencem...
  Toni.
 • Diria que amb Gnome hi has de posar

  gnome-session
 • Quan em connecto a l'escriptori remot, em continua sortint la pantalla grisa amb la creu del ratolí i prou. Algun paràmetre incorrecte del vncserver?
 • Hola.
  Aquestes opcions indicades fins ara són per a un usuari, això es feia abans quan el gnome no incorporava l'accés directament amb VNC. Linkat ja incorpora l'opció d'accés remot per VNC pel mateix gdm.
  En una instal·lació feta amb linkat, no cal fer res del que s'ha dit aquí.
  Amb el següent ja s'activa tot això automàticament per a tots els usuaris i per a totes les sessions possibles amb acces directe a la pantalla d'identificació:

  Solament cal anar a:
  "Escriptori" / "Administració del sistema" / "Tarja gràfica i monitor"  Llavors, abaix a l'esquerra hi diu: "VNC", cliquem a sobre VNC: Propietats sobre l'accés remot i activem:
  x Permet l'accés remot a la pantalla amb VNC
  x Activa la protecció amb contrasenya. (hi poseu una contrasenya, 2 cops)

  x Permet diverses connexions VNC (solament si volem permetre més d'un usuari simultàniament)

  x Activa l'accés HTTP (solament si desitgem que s'hi pugui accedir amb un simple navegador web amb Java des de qualsevol lloc del mon, de cas contrari solament s'hi podria accedir amb un client vnc)

  Escrivim el numero del port web (habitualment 5800, però, es pot canviar a altre port)

  Amb tot això, amb un simple navegador web podem accedir al servidor directament a la pantalla de identificació del gdm (amb opcio de seleccionar si volem entrar amb gnome, kde, twm, etc.) Ens identifiquem com a usuari i ja estarem dins de la nostra sessió remotament.

  Si heu de passar a traves d'un router recordeu que haureu d'obrir els ports 5800 i 5900, en cas d'haver elegit el 5800 en la pestanya anterior. Per exemple, si heu elegit el 5801, llavors haureu d'obrir els ports 5801 5901.

  Amb això l'accés a l'escriptori remot seria: http://www.domini.tld:5800 que ens portaria, previa  introducció de la clau, a la pantalla d'identificació normal que tots coneixem de la Linkat.

  Un detall molt important: VNC no va encriptat i les contrasenyes van en text pla, per tant la seguretat esta compromesa. Es important estudiar la possibilitat de tunelar el VNC cap al nostre client mitjançant ssh i la seva opció -L

  Artur.
 • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.