Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Linkatitzar centre secundària  Final

  • Des de la comissió digital de l'institut Ca n'Oriac de Sabadell volem migrar els nostres sistemes a Linkat. Volem començar amb uns ordinadors de fa 4 cursos dirigits als estudiants. Renunciar al Windows que tenen i al inexistent servei Sau també per instal·lar una 18.04 i veure com va funcionant la cosa, per després gradualment anar linkatitzant la resta del centre i abandonar els Chromebooks i WIndows en la mesura que sigui possible.

    Teniu recomanacions per aquest procés? Sabem que és un procés llarg i amb dificultats però creiem que a la llarga és millor solució per a tothom. Què en penseu?



    Editat per danicarril el 17/Nov/2021 - 23:10.
  • Hola Dani,

    Copio aquí la resposta que et vaig escriure al NUS:

    "A veure, abans d'entrar en temes més de maquinari, cal parlar d'un aspecte prou important que és la gestió del canvi, i en concret, dels aplicatius que feu servir.

    1- Tema M$ Office: com ja sabreu Linkat (o qualsevol sistema GNU/Linux) no té Office. Ho dic perquè el paquet ofimàtic és un tema a tenir en compte. Això que vol dir? Doncs que el professorat del centre ha de treballar o bé amb Google Docs, LibreOffice o bé amb l'Office 365 en línia. No podem dir que, en el cas del LibreOffice, és "igual" que l'Office perquè no ho és. Els documents DOCX els pot obrir però segons com estiguin fets no s'obriran del tot bé. Per aquest motiu no podem dir que aquests paquets ofimàtics siguin iguals. En aquest sentit cal gestionar bé el canvi del paquet ofimàtic. Els portàtils de professorat del pla digital, tenen el libreoffice, també poden treballar en línia amb Google Docs.

    Així doncs, si voleu començar per algun lloc, aquest és el punt de partida (i és prou important).

    2- Servei d'impressió: cap problema, des que es va començar a instal·lar les primeres BlueBox, tenim els paquets preparats per fer funcionar el servei d'impressió.

    Si feu servir d'altres impressores, tot i que el suport d'impressores de GNU/Linux és prou bo, val la pena fer un llistat de models d'impressores/fotocopiadores per saber amb que ens trobarem.

    3- PDIs: un clàssic. Si teniu PDIs, caldrà revisar quins models teniu i si feu servir la part interactiva o no.

    4- Robòtica: amb el perfil d'escriptori de robòtica, des de Linkat donem suport. Així doncs, caldrà tenir-lo en compte de cares a fer la maqueta:

    Us passo aquest enllaç perquè veieu els diferents tipus d'escriptoris que tenim en Linkat:
    [Escriptoris Linkat - Wiki Linkat (xtec.cat)](http://linkat.xtec.cat/portal_linkat/wikilinkat/index.php/Escriptoris_Linkat)

    5- Ara sí, ara cal veure quin tipus de maquinari (portàtils/sobretaules) que teniu ja que en funció del maquinari, ens decantem per Linkat lleugera 18.04 de 64 bits o bé la versió estàndard.

    Si feu el pas cap a Linkat podreu reaprofitar el maquinari, el maquinari existent anirà més de pressa que no pas amb Windows.

    6- Virus informàtics -> no en tindreu.
    Antivirus -> no són necessaris.

    7- Adaptació a l'entorn d'escriptori: podeu començar a "jugar" amb la màquina virtual Linkat que teniu als ordinadors docents del pla digital. Comenceu-vos a familiaritzar amb ell. Si finalment veieu que us decanteu per la Linkat lleugera, us puc proporcionar una màquina virtual perquè el professorat del centre vegi quin serà l'enton definitiu.

    8- Aplicacions d'editorials: les haurem de revisar una a una.

    He deixar per al final el deplegament/remaquetació del maquinari. Us explico quin és el procediment. Quan els ordinadors no són homogenis, el millor és anar desplegant una imatge ISO de la versió de Linkat que hagueu decidit instal·lar. Així doncs, us proporcionaria aquesta imatge ISO. Amb això podem fer una gran quantitat de màquines en poc temps. El temps de restauració és d'uns 5 minuts. Amb això normalment es cobreix més del 90% de les màquines. En aquelles màquines on aquesta imatge ISO (feta amb Clonezilla) no es pogués restaurar, o bé que hi hagués perifèrics que no detecta (una placa gràfica o bé una wifi), caldria fer una instal·lació des de zero (són poques màquines). També caldrà estudiar bé aquests dispositius que no s'acaben de funcionar correctament.

    Penseu que hi ha un abans i un després. El manteniment dels ordinadors és menor (només caldrà anar actualitzant els ordinadors cada cert temps) i poca cosa més.

    I si em permeteu: "**A Matrix, Morfeu ofereix al personatge principal Neo l'elecció entre una píndola vermella i una píndola blava. La píndola vermella l'alliberaria del control del món dels somnis generat per una màquina, i es podria escapar al món real però alhora viure la dura i difícil «veritat de la realitat». D'altra banda, la píndola blava el mantindria en la còmoda realitat virtual simulada de Matrix**".


    Joan
  • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.