Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Ensenyament a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Toshiba Satellite Pro NB10-A-124  Final

 • Bones a tothom,
  Voldria compartir alguns dels problemes que dona aquesta màquina per veure si entre tots es poden trobar solucions.

  1. Aquesta màquina per defecte arranca amb el bluetooth funcionant. Com que nosalres no l'utilitzem vaig pensar que no cal tenir 10 màquines a classe amb el bluetooth activat. No el puc desactivar perquè sembla que és una configuració de la bios, a la qual no tinc accés. No conec la contrasenya. El nostre tècnic del preventiu va ser incapaç de trobar la contrasenya o forma de desactivar el bluetooth. Suposo que si algú la coneix ho podrem solucionar.

  2. A la linkat reconeix els usb quan vol. Ja he llegit, a un altre fil, que actualitzant el kernel es soluciona. Acabo d'actualitzar una de les màquines (continua la mateixa versió de kernel al grub) i estic a l'espera de comprovar-ho.

  3. Quan no reconeix els usb (ratolí inclòs), sovint reiniciant es soluciona. El problema és que quan passa i reinicies es queda penjada en la pantalla de Toshiba prèvia al grub.

  4. Sempre que s'actualitza la màquina, el grub canvia i torna a estar windows 7 com a opció per defecte. A classe dificulta molt la feina amb nens de primària perquè sempre els arranca en W7. Ho arregles màquina a màquina i quan actualitzes torna a passar. El tècnic tampoc en sap gaire més. Amb sort a vegades és ell qui fa aquesta feina. És una gran perdua de temps.

  5. En darrer terme i això sembla defecte de disseny i/o materials. El teclat no acaba de funcionar bé. Depèn de les màquines però hi ha una tendència molt gran a que si no tecleges a poc a poc la barra d'espais i algunes altres tecles no funcionen i quan rellegeixes te'n adones que has de corregir pràcticament tot. És molt incòmode.

  6. Ah! m'oblidava dos problemes més: no es pot ajustar el "brillo" de la pantalla.

  7. La major part de les vegades quan entra en suspensió queda penjada i per continuar treballant cal forçar apagat i reiniciar.

  La màquina en qüestió porta ubuntu (linkat) 14.04LTS, 3,7Gb, Intel Celeron CPU N2830 2,16X2, Gràfics Intel Bay Trail, SO de 64bit.

  Gràcies per endavant del suport que ens podeu oferir per tal d'estabilitzar tot això i que mestres i alumnes puguin tenir una bona experiència com a usuaris.

  Carlos López
 • Hola Carlos,

  La instal·lació l'heu feta vosaltres o és maquete oficial de Toshiba? Ho dic perquè vàrem revisar la maqueta de Toshiba i era operativa al 100%

  Pel que comentes del "brillo" entenc que heu fet vosaltres la instal·lació.

  És correcte?  Joan de Gracia
 • Bones Joan,
  doncs si. És ubuntu linkatitzat i perfils de primària i infantil. A posteriori amb gparted em vaig menjar mitja partició d:/dades per poder treballar amb més espai vital ;-) Els 10 portàtils que tenim a l'escola estan així.
  Gràcies
 • Hola Carlos,

  1. Per desactivar el Bluetooth podries desinstal·lar el paquet bluez amb l'ordre següent:

  Code

  sudo apt-get remove bluez


  2. Per actualitzar el kernel a la versió 3.16, només cal executar l'ordre següent:

  Code

  sudo apt-get install linux-image-generic-lts-utopic


  Una vegada instal·lat el nou kernel, podem fer neteja dels paquets antics.

  Code

  sudo apt-get clean
  sudo apt-get autoclean
  sudo apt-get autoremove


  3. Quan deixa de funcionar el ratolí, prova a desendollar-lo i tornar-lo a endollar amb la màquina encesa. El problema de la penjada sembla clarament de l'ordinador i hauries d'aconseguir entrar a la BIOS per modificar el comportament. Per eliminar la contrasenya cal obrir l'ordinador i treure la pila de la BIOS, així aconsegueixes esborrar la configuració.

  4. Sembla que el tècnic modifica el fitxer /boot/grub/grub.cfg a mà, però que amb les actualitzacions de kernel desapareixen els canvis que ha fet, la forma correcte seria especificar a la línia GRUB_DEFAULT del fitxer /etc/default/grub quin sistema es vol arrencar. Si a la llista del GRUB surt Ubuntu la primera, la línia hauria de ser GRUB_DEFAULT=0
  Després s'ha d'executar l'ordre següent per aplicar els canvis:

  Code

  sudo update-grub


  5. Sembla problema del teclat físic.

  6. A veure si amb el kernel nou et funciona millor.

  7. A veure si amb el kernel nou et funciona millor.

  Salut.

  Projecte Linkat
 • Hola,

  Pel que expliques entenc que heu fet vosaltres mateixos la instal·lació de Linkat.

  Teniu un bloc:

  https://unoffic….wordpress.com

  que us explica les coses a tenir en compte a l'hora d'instal·lar ubuntu (en aquest cas Linkat) en aquest netbook. El problema de la brillantor, etc hi està referenciat.


  Pel que fa l'arrencada UEFI, val a dir que a:

  http://linuxont…boot-from.html

  us expliquen què heu de fer per tenir l'arrencada dual. Hi ha un petit problema pel que fa el nom de les carpetes/fitxers que proporciona Ubuntu al Toshiba NB10.


  Joan de Gracia
 • Bones,
  Ja aniré provant a una màquina i d'aquí a un temps us retornaré com m'ha anat.
  Sou uns cracks. Moltes gràcies.
  Carlos López
 • Hola Carlos,


  Si el teu NB10 ha de funcionar només amb Linkat, puc proporcionar-te una imatge clonezilla d'aquesta màquina. T'ho dic perquè m'hi vaig barallar fa temps amb un NB10 d'una escola i he demanat la imatge clonezilla que vaig fer (només Linkat).


  Joan
 • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.