Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Suport insuficient o denegat  Final

  • Hola,
    Alguns assistents a la Jornada tècnica van quedar decebuts. Però els que sóm rebutjats i no podem anar-hi com hem d'estar?
    La Jornada tècnica només va ser accessible per a les Escoles públiques i a Barcelona i sembla que la gent es referma amb el Windows.
    D'una altra banda T-Systems només va també a les Escoles públiques.
    Ara, això sí, després envien enquestes per publicar a nivell europeu que hem de respondre tothom, públics i privats, i una de les preguntes és:
    Quin suport rebeu per a les TIC? I hem de respondre 0 perquè, en fer una consulta als organismes de suport de la Generalitat, només dir que ets privat et diuen que adéu siau.
    D'una altra banda ja pots baixar Manuals, perquè a l'hora de la veritat davant les opcions que se't presenten no et donen cap pista. Com a màxim pots fer servir el programari de l'ofice, connectar-te a internet i poca cosa més.
    Com pot ser possible que la Linkat detecti la xarxa Windows i tots els grups creats i puguis accedir a tots els ordinadors i en canvi que el grup intracentre propi del Linux no detecti cap client?
    Si hem de continuar amb el Windows és per les trabes que trobem arreu i per la manca de suport de l'administració que no ens ofereix serveis malgrat pagar els nostres impostos.
  • Hola,

    No entraré a discutir sobre l'escola pública, concertada o privada, però sí que et demanaria quins arguments pots donar per dir que la gent es referma en windows? Pensa que el projecte Linkat ja ha vist la llum i l'estem provant en els centres pilot i en un futur no gaire llunyà s'implementi en tots els centres educatius.

    Segurament no hauràs aprofondit completament amb la Linkat o en general amb les distribucions GNU/Linux. No té cap problema per detectar el grup de treball/domini que calgui. De fet el programa responsable d'això és el client de SAMBA, a més per poder resoldre la teva consulta ens hauries de donar més detalls de quin entorn tens.

    Sobre la frase:

    Quote

    Si hem de continuar amb el Windows és per les trabes que trobem arreu i per la manca de suport de l'administració que no ens ofereix serveis malgrat pagar els nostres impostos.


    Només et comentaré que no és excusa continuar amb windows degut a les trabes. Sobre programari lliure, distribucions GNU/Linux hi ha tot el material que vulguis i és més en aquest portal tens tot el suport de Linkat que calgui. És més hi has pogut accedir per fer el teu comentari independentment del tipus de centre. És més, en els centres de tipus concertat que conec el problema que tenen és amb la despesa en programes i el canvi cap a programari lliure els ha solucionat això. Tampoc entraré a comentar sobre la situació "legal" dels "altres" programes però que el fet d'utilitzar programes comercials representa una càrrega força elevada.

    Joan de Gracia
  • Porto més de 15 anys fent classes d’informàtica. Primer en una Escola Professional ensenyant a Processar textos. Després en una Escola de Primària, des de Primer fins l’antic 8è d’EGB. I, ara, fins fa poc en una Escola de Secundària donant suport a l’àrea de Tecnologia. A poc de jubilar-me porto el suport tècnic de l’Escola.
    Tots sabem que l’entorn Windows s’ha anat imposant i ha calgut anar introduint les diverses versions de Windows, malgrat resistir amb el Windows 98 fins fa poc; que fet i fet anava prou bé. Vam haver de deixar el WordPerfect i d’altres processadors de textos, perquè els alumnes tenien l’Office a casa. El mateix va passar amb el MS-Dos i el famós Dbase etc.
    Els dos Ordinadors IBM d’Educàlia encara resisteixen per les classes i alguna fundació i sobre tot els pares de l’AMPA, han anat alleugerint la nostra penosa situació i hem pogut fer les classes amb una mica més de qualitat. 
    La manca de recursos ha fet sovint que haguéssim de fer les classes en condicions tercermundistes. Passar per torns amb dos i tres alumnes per Ordinador. I, d’una altra banda ens van passant proves a 2n d’ESO per saber el nivell de coneixement i domini del Microsoft Word i l’Ordinador en general, mentre no es defineix el Curriculum i el professorat que ha d’aplicar les TIC no està establert i cal tenir dos professors mentre es fa informàtica.
    Educació ha estat dels darrers a incorporar-s'hi. Va sorgir amb gran encert el Clic i ara no fa tres mesos Linkat. Hi ha diverses comunitats i nacions que ja apliquen el Linux, molt abans que no  pas nosaltres. També fa temps que ja vam provar el Linux Inspire i després el Mandriva o Mandrake amb uns resultats prou positius. Però alguns programes funcionaven molt precàriament!
    Hem estat pioners i ara aplicar el Linkat és un repte que hem agafat fa temps des que va sortir la versió Beta. Però si instal·lar el Linkat i les seves prestacions esdevé un trencaclosques i els Manuals no acaben de detallar certs passos a donar, què podem dir als companys i alumnes davant el panorama que se’ls presenta ara que amb el Windows se’n van sortint?
  • Pertanyo també a una escola concertada (que no privada).
    Fa dos dies Novell va presentar Suse 10 a Barcelona. Entre altres coses van presentar la seva col·laboració amb la Linkat com un cas d'éxit.
    A l'acabar vaig parlar amb un tècnic de Novell sobre la Linkat i em va dir que estan treballant per actualizar-la sobre Suse 10.
    Tinc interès en instal·lar aquesta distribució a la meva escola. Porto fetes algunes proves des de que va sortir la primera beta, però..... vaig preguntar a qui es podia demanar suport i va quedar desconcertat quan li vaig dir que nosaltres com a escola concertada no teniem suport tècnic a part d'aquest portal. Fins i tot vaig preguntar si Novell podria fer suport directament (pagant és clar).
    És un tema a aclarir perquè les escoles concertades ens poguem sumar al Projecte Linkat que sembla realment interessant.
    Amb qui podem aconseguir el suport necessari?? Algú ho sap???
    Potser és un tema polític però a mi com a tècnic em resulta imprescindible conèixer-ho per poder decidir passos cap a un futur més "lliure"

  • Hola a tots

    En windows, que cuando no sabes hacer una cosa tienes que ir al amigo, o a veces el alumno sabe mas que el profesor. Aqui en Linux, o en Linkat o openSuSE el que quieres aprender lo tienes en la red, asi de sencillo.

    Hay varias formas de aprender, o encontrar ayuda, solo hace falta encontrar el protocolo que a cada uno nos vaya mejor.

    Aquí dejo algunas direcciones que os ayudaran:

    Web oficial:[url=http://www.opensuse.org[/url
    Mi web: www.susemania.es  [apartir de ahora pondre cosas sobre Linkat]
    Mi lista de correo: <a href="http://susemania.org/mailman/listinfo/lista-susemania_susemania.org]www.opensuse.org[/urlMi web: www.susemania.es  [apartir de ahora pondre cosas sobre Linkat]Mi lista de correo: http://susemani…_susemania.org
    ]
    Foro: [url=http://www.forosuse.org/forosuse/]http://www.forosuse.org/forosuse/">http://http://s….org/forosuse/

    Al estar Linkat ligada a openSUSE muchas cosas que encontrareis os facilitara la vida.

    La Comunidad Linuxera es muy grande y con ganas de trabajar en extender el GNU, y entiende que la edad de algunas personas pueden dar problemas, pero la edad nunca debe ser instrumento que impida la extension de los conocimientos en cualquier campo.

    Manel
    Miembro del equipo de opeSuSE.
    www.badopi.org
  • Hola a tots:

    Perdoneu les meves incorreccions en catala, pero o probare.

    He aterrat a aquest forum arrel dún missatge dén Manel Garcia Andreu a les llistes de suse.

    El meu misatge va dirigit a tots pero amb especial an Felix.

    El LinKat l'ínstalare per primera vegada a la que acabi de baixar, va pel 20%, pero porto treballan amb suse desde la versio 6.2.

    No estic dedicat al ensenyament, sino als ordinadors.

    Si us puc servir per alguna cosa, ho intentare.

    Encara que seguire aquest forum de tan en tant, si puc ajudar el meu correu es lmartinez@sct.ictnet.es

    P.D. Aquest mon no millorara si ens quedem sentats esperant a que millori.


    LLuis
  • Hola,
    He estat dues setmanes callat i m'he dedicat a trobar suport en algun professor d'un centre pilot que em pogués ajudar, perquè mitjançant el fòrum no me'n sortia. Ara ja l'he trobat. He visitat el seu centre i m'ha ensenyat com té muntada la xarxa i les dificultats que té perquè el Linux es vagi implantant. No cal anar repetint com encara estem navegant contra corrent.
    Després de les explicacions ens va demanar que li enviéssim alguns arxius de la nostra configuració per intentar detectar els problemes que tenim. Després es va oferir a venir al nostre centre i ajudar-nos directament.
    Quan va venir la xarxa ja funcionava però llavors no podíem accedir a internet.
    Va descobrir el següent:
    “Després de fer la instal·lació del servidor i client, m'està suministrant a les maquines clients en la configuració de xarxa la porta d'enllaç per defecte, la mateixa ip de la maquina. Llavors les maquines no em naveguen.
    On està el fitxer de configuració per tal d'indicar-li i deixar-la-hi fixa la configuració que envia el servidor.
    He provat fins i tot afegir en el fitxer dhcpd.conf
    option routers 192.168.0.1;
    Ara mateix ho arreglo amb route add defualt gw 192.168.0.1 màquina per màquina.”
    Aquesta dificultat consta en el fòrum Intal·lació arrencada i l’aportació és de lmunoza sota el títol Configuració de la IP del router a la IP de configuració.
    Per poder navegar hem d’instal·lar aquest arxiu route add defualt gw 192.168.0.1 i desactivar el Tallafocs.
    La dificultat rau ara en tornar a engegar l’ordinador perquè cal tornar a instal·lar l’arxiu i desactivar el tallafocs.
    Després per conflicte de noms he hagut a tornar a instal·lar la Linkat al Servidor. He aplicat la configuració que tenia apuntada en una paper però ara ja no em torna a funcionar la xarxa. Suposo que ens en sortirem altre cop. I per navegar per internet en els clients a copiar l’arxiu i a desactivar el tallafocs.
    Aconsello al jgómez que busca suport per instal·lar la Linkat que miri si per l’àrea de la seva escola hi ha algun centre pilot i el tècnic de l’escola el pot ajudar.
    Ramon Cusidó
  • Hola,

    Per afegir la ip de la ethernet i el gateway i que cada vegada que inicies l'ordinador no hagis d'escriure la ruta del gw, a la debian és a /etc/network/interfaces. A la SuSe crec que és /etc/sysconfig/network. Per tant, a la Linkat podria ser aquest mateix lloc que a la SuSe. De totes maneres també ho pots fer, en vegada de per terminal, mitjanánt YaST, configuració de xarxa. Després només cal que vigilis que tinguis bé el /etc/resolv.conf, que és on se situen les dns.

    D’altra banda parles del tallafocs.  El problema de què no et deixa accedir a internet és perquè encara no el tens configurat. Vés a YaST i fes una reconfiguració del tallafocs.


    Aviam si et serveix això...

    M.Rosa
  • No sé si t'entès bé, però si el servidor et navega podries configurar  la resta d'ordinador amb squid ( un proxy intermediari) i després configurar el tallafocs per a que t'accepti el squid. Qualsevol ordinador que a partir d'aquest mometn fiquis, probablement solament et caldrà donar-li la configuració del gateway  i al firefox o mozilla, a prefrencies de navegació, dir-li que es conecti mitjançant el squid que en el meu cas treballa en el port 3128.

  • Hola Ramón,

    La configuració de la xarxa és molt més fàcil del que sembla.

    La configuració es fa amb el YaST de forma gràfica. Pots fer que el servidor reparteixi les IP a la resta d'ordinadors o també pots configurar ordinador per ordinador. Sempre amb el YaST.

    Configuració del servei DHCP en el servidor d'aula Linkat amb IP (192.168.1.105) i amb una porta d'enllaç (192.168.1.1):

    Nom de domini - intracentre
    IP del servidor de noms primari - 192.168.1.105 (IP del servidor d'aula)
    IP del centre de nom secundari - 194.224.52.4 (DNS de Telefónica)
    Passarel·la predeterminada - 192.168.1.1 (Router del proveidor d'internet)

    Rang d'adreces IP
    Primera adreça IP - 192.168.1.50
    Última adreça IP - 192.168.1.100

    Amb aquestes dades ja hauria de funcionar el servei DHCP i no cal configurar la xarxa de les altres màquines.

    Quote

    Quan va venir la xarxa ja funcionava però llavors no podíem accedir a internet.
    Va descobrir el següent:
    “Després de fer la instal·lació del servidor i client, m'està suministrant a les maquines clients en la configuració de xarxa la porta d'enllaç per defecte, la mateixa ip de la maquina. Llavors les maquines no em naveguen.


    És normal que no et funcioni! La porta d'enllaç NO és l'IP de la màquina. La porta d'enllaç acostuma a ser el router del teu proveïdor d'internet. Normalment és la primera IP del teu rang d'IP (192.168.1.1). No cal que vagis ordinador per ordinador modificant la porta d'enllaç, canvia la configuració del servei DHCP en el servidor Linkat i canviarà a totes les màquines quan tornin a demanar l'IP.

    A veure si funciona.
    Salut.
  • Això està molt bé però el problema no rau aquí.
    Nosaltres hem tingut molts problemes perquè funcionés la xarxa. Quan va funcionar, llavors no anava internet. Em van aconsellar això del resolv.conf, però havia de fer-ho cada vegada que engegava un ordinador client.
    Total que mentre els ordinadors client funcionen a la primera amb la instal·lació, no passa el mateix amb el servidor, que és el responsable que els clients funcionin.
    Després d’instal·lar la Linkat al servidor has d’especificar moltes coses i algunes de ben complicades perquè els manuals no diuen gairebé res.
    Em sembla que el teu problema, si tens aquests ordinadors en xarxa i són clients, és aquest:
    No has de fer canvis en cap client sinó en el Servidor:
    Clica la Icona Sistema, després Serveis de Xarxa (posa la contrasenya del root quan la demani) i finalment:
    Nom de l’ordinador:
    Adreça IP      Noms de l’ordinador central        Alies de l’ordinador
    127.0.0.1              localhost
    192.168.0.201      servidor.intracentre                  servidor
    ::1                          localhost                                    ipv6-localhost
    Servei de DNS: ž Activat
    Reenviadors: Reenviadors definits pel dimoni PPP(utilitzen les connexions telefòniques)
    195.235.96.90    195.235.113.3      Nom ordinador:  127.0.0.1
    Si la configuració té canviada la segona línia  192.168.0.201 o bé 192.168.1.201  de servidor.intracentre per una seva:
    127.0.0.2. Has de canviar i posar-hi la teva IP de sortida.
    Aquest canvi en el Servidor comporta que tots els clients entrin a la xarxa i es connectin a Internet.
    Records
    Ramon Cusidó
  • Pels que busqueu un suport alternatiu:

    http://www.lin.cat
  • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.