Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Sobre els centres pilot  Final

  • Hola,

    IES Deltebre és centre pilot i jo soc el coordinador d'informàtica. He fet tota la feina per ficar a corre linkat en un aula de 15 ordinadors (bons) amb instal.lació autònoma contra un servidor SuSE 10.1, un altra aula d'ordinadors amb 9 PCs de la dotació de la caixa que corren contra el servidor linkat amb SAMBA (per el windows 2000) i LDAP+NFS per el linux i una aula amb 9 ordinadors (vells amb poca memòria i sense disc dur) més amb linkat com a servidor de terminals.

    He passat els bora 600 usuaris del servidor del centre al linkat per integrar-ho a la xarxa del centre. És a dir, que la feina està feta. La pregunta és:

    - Què es suposa que cal esperar per part del Departament al respecte?
    - Hi ha algú encarregat d'aquest tema a Via Augusta?
    - Algun responsable del projecte passarà a veure la feina feta als centres pilot?

    De monet, únicament el meu coordinador territorial m'ha demanat un informe escrit sobre el que s'ha fet. Penso que aquest projecte segueix igual que com va començar: poc definit, mal estructurat, ...

    Espero alguna notícia.

    Gracies.

    O. Castell
  • Hola Òscar,

    Al centre on era el curs passat també és centre pilor. En la intervenció de t-systems es va instal·lar la Linkat a tots els ordinadors del centre. Des del punt de vista tècnic es va integrar vaig muntar el servidor LTSP per aprofitar els ordinadors vells de la biblioteca i ara serveix (a més) per a donar suport als ordinador antics de la segona aula d'informàtica. En aquest sentit vull dir que cada vegada veig més clar l'ús d'aules dedicades només a Linkat ja que d'aquesta forma s'assegura l'ús real de Linkat als centres. Deixant de banda aquest centre, he seguit molt de prop un altre centre que disposa de dos servidors Debian (un per a servei web i un altre per a servei SAMBA). El tercer servidor, que és el servidor Linkat serveix com a servidor de terminals a una aula de 9 PCs antics. En aquest cas es va optar per integrar-ho tot a través de NIS+NFS. El resultat final és que el professorat el fa servir sense gaire problemes.

    Aquí, més que fer virgueries tècniques (que se'n poden fer), val la pena parlar sobre l'ús didàctic que es fan de les aules, i per què no, reportar això al mateix DE. Segurament s'ha d'afinar més el model que té el DE.

    Pel que fa el projecte Linkat, en Francesc Busquets és qui està al darrere procurant que això arribi a bon port.

    Bé esperem doncs que els centres pilots puguin fer-nos arribar la seva experiència.

    Joan de Gracia
  • Hola Òscar,

    D'entrada, felicitats per la feina de posar en marxa la Linkat al centre, i per participar activament en el projecte. Per a tot l'equip és una gran satisfacció comptar amb persones amb la teva experiència i trajectòria,  que podeu aportar molt a l'evolució del projecte tot i el punt de vista crític que manifestes.

    La comunicació entre l'equip de desenvolupament de la Linkat i els centres pilot s'està vehiculant bàsicament pels fòrums del portal, que com pots veure estan força actius. Aquest era l'objectiu principal del pilotatge: provar el funcionament de la distribució en entorns reals de treball, detectar errades i proposar millores. Crear comunitat d'usuaris.

    Al llarg d'aquest trimestre hem estat fent algunes visites a centres pilot, per conèixer de primera mà la seva situació, i tenim la intenció de poder-les visitar totes. D'altra banda, els coordinadors territorials de l'àrea TIC en fan també un seguiment directe, i el servei de suport tècnic de T-Systems recull i atén les incidències puntuals que van apareixent sobre el terreny.

    Pel que fa a les opinions sobre l'enfoc i la realització del projecte, segur que tindríem molts punts de coincidència, i probablement també discrepàncies. En tot cas, voldria afegir dues consideracions al tema:

    Crec que seria bo estalviar-nos elogis o desqualificacions globals. Intentem concretar quins són els punts febles del projecte o els aspectes mal plantejats, amb propostes concretes de què caldria millorar o canviar.

    Més enllà de les característiques particulars del centre que cadascú té davant, cal valorar el context en què ha nascut i està creixent el projecte Linkat: una organització molt gran -el Departament d'Educació- amb desenes de milers de professors, milers de centres i centenars de milers d'alumnes, amb una infraestructura tecnològica molt heterogènia, amb una tipologia molt diversa de centres, des d'educació infantil a mòduls professionals o formació d'adults, i amb nivells d'ús de les TIC molt diversos. A més, cal tenir en compte el context històric, l'evolució de les TIC educatives a Catalunya en els darrers vint anys, les destreses, usos i pràctiques consolidades, i les inèrcies creades.

    Enmig d'aquest panorama es planteja la proposta d'iniciar un projecte de desplegament progressiu d'una distribució educativa de GNU/Linux, que el Departament executa mitjançant un concurs públic de contractació de serveis, i al qual dóna un determinat marge de joc per  avançar.

    Amb això no vull buscar excuses a coses que no funcionin, ni justificar decisions que s'han pres en àmbits diversos. Només volia posar de manifest la necessitat de concretar les crítiques i tenir en compte el context a l'hora de plantejar propostes, per assegurar-nos de que siguin realment viables.

    Ben cordialment,


    Francesc Busquets
  • Hola Francesc,

    estic realment content que per primera vegada es faci un esforç per part de la direcció del projecte en apropar-se a escoltar les opinions de la gent que estem tirant-lo endavant. Aquesta era una de les "crítiques" (si vols dir-ho així) que ja havia fet en altres intervencions, encara que potser ha estat una sensació més que una realitat.

    Jo voldria fer-te arribar algunes opinións-preguntes públicament (que poden ser recomanacions, no ho agafem per la part negativa!) sobre alguns aspectes del projecte. Aquestes opinions són moltes personals i altres derivades de converses amb companys de l'equip directiu del meu centre i amb altres companys de la zona de les Terres de l'Ebre amb els que treballo sobre projectes TIC i d'innovació tecnològica. En l'exposició t'ho indicaré perquè quedi constància.

    1.-  El primer és una sèrie de preguntes-recomanacions. Alguns opinem que, existint un projecte potent i ben viu com és OpenSUSE, amb el que es pot col·laborar obertament per fer la localització del projecte al català, per quin motiu s'ha utilitzat una versió antiga de SuSE que dóna molts problemes tècnics? No seria millor col·laborar amb el projecte OpenSUSE i fer la seva traducció amb un equip humà del Departament o crear una comunitat catalana a tals efectes? Des del meu punt de vista, fet així, a cada nova versió d'OpenSUSE amb la corresponent traducció es tindria un sistema molt estable, actualitzat i prou fiable respecte al comportament de hardware.

    2.- Referent al tema de "comunitat linkat" seria interessant engegar un projecte de col·laboració ben definit i obert perquè "tothom" que vulgui entrar a fer traduccions o desenvolupar utilitats per linkat ho pugui fer. Això implica una sèrie de feines com ara:

      A- Guies d'estil.
      B- Programes d'ajuda a la localització.
      C- Esquema definit de com s'articula tot el desenvolupament del procés:  analistes, equips de treball, responsables de projecte, revisors, correctors, testers, i un esquema del procés de localització i/o desenvolupament.

    Que quedi clar, tot en format comunitat i de forma voluntària. Tenim exemples molt bons a casa nostra com ara SoftCatalà i altres.

    3.- Una pregunta important que es planteja al meu equip directiu: com s'articula aquest projecte (dates, procés, formació, desplegament, responsables i responsabilitats del centre), la informació per als centres pilot ha estat més bé pobra i mal dirigida, ... no és únicament opinió meva. Una de les preocupacions més importants és quin dia arribarà Linkat de manera definitiva als centres i quina serà la formació que rebrem tots. Els comentaris apunten a que ja són moltes les vegades que el Departament d'Educació fa canvis (winsec, saga, versions de windows, etc ...) sense la formació "prèvia" corresponent.

    No m'allargo més, penso que s'ha obert una bona línia de comunicació i que seria interessant que altres companys que mirin aquestes intervencions puguin donar la seva opinió i fer les recomanacions que creguin oportuns.

    O. Castell
  • Hola Joan,

    jo fa 7 anys (farà) que estic al centre IES de Deltebre. Abans he estat treballant a la URV (Tarragona) com ha professor al Dep. de Química-FÍsica. Des de fa uns 5 anys al centre de Deltebre utilitzem servidors Linux per gestionar les tres xarxes que tenim: gestió, professorat i alumnat. Tenim domini propi www.iesdeltebre.net, que apunta al nostre servidor del centre. En aquest moments a Deltebre hi ha 4 aules d'informàtica per ESO, 2 amb LTSP, 1 aula de CF Administratiu i 1 aula de CFMEM ... també les corresponents a BAT Cien.,AO, AA, USEE i atenció a la diversitat que també funciona amb un servidor LTSP (3 en total). Disposem d'un servidor de Terminal Server en Windows 2003 Server que treballa amb conjunt amb els diferent LTSP i que permet que els usuaris puguin treballar amb Linux o windows des dels terminals fent un simple canvi amb CRTL+ALF+FX. Tot això fa 3 anys que està en marxa i funciona. Amb la actuació com a centre pilot de Linkat el que s'ha fet és utilitzar dues aules INF d'ESO per fer en una d'elles la integració de linkat als servidors del centre ja existents (cap problema) i altra per fer la prova de Client-Servidor Linkat amb LDAP+NFS+SAMBA seguint la forma de treballar del nostre centre, amb usuaris i carpetes personalitzats per cada usuari. En aquest aspecte tenim alguns problemes amb SAMBA i els client Windows 2000 ja que de tant en tant perden la connexió amb el servidor linkat i cal treure'ls i tornar-los a ficar al domini windows (SAMBA). La resta prou bé.

    Gran part d'aquets esquema o parts d'ell es repeteix en altres centres de la zona (excepte el tema de linkat) com ara IES Montsià (http://www.iesmontsia.org), IES els Alfacs i IES de l'Ebre (http://www.iesebre.com). Pots trobar per escrit aspectes tècnics de tot això a: http://www.enxarxa.net/~ocastell/Xarxes_i_Linux/.

    El que a tu sembla que més t'interessa que és l'aspecte docent (o la utilització a nivell d'usuari):

    1.- Els professors del departament de tecnologia i els de atenció a la diversitat utilitzen Linux habitualment per impartir les seves classes: clic, edició de text, imatges, fulls de càlcul, presentacions.
    2.- Els alumnes utilitzen els navegadors, konqueror, firefox i molt molt les utilitats de xat de manera àgil i sense problemes.
    3.- Alguns professors troben a faltar programes del nivell d'autocad o autosketch per fer les classes de dibuix tècnic. Altres professors de tecnologia pensen que NVU no està al nivell d'editors de pàgines web com ara Dreamweaver ... i tots coincideixen en que "és difícil trobar material docent (guions, ajudes, CV) per poder explotar aquestes noves eines".
    4.- Actualment hi ha instal·lació dual a tot el centre excepte alguns ordinadors de les dependències de direcció i secretaria, aules de BATX científic, AA i USSE. A la sala de professor tenim 5 PCS i un PC a cada departament, la majoria amb instal·lació dual si les característiques tècniques ho permeten. Tinc constància que al Dep. de Tecnologia hi ha professors que utilitzen Linux per el seu treball sense problemes i també a la sala de professors.

    Espero que amb aquesta exposició t'hagi respost una mica del nivell d'utilització del Linux (no tot és linkat, és clar).

    Un cas interessant que et voldria comentar és el del centre IES de l'Ebre de Tortosa, on actualment utilitzen un servidor LTSP sobre Linkat (els he ficat jo en marxa). Tenen 13 terminals (crec) distribuïdes a les aules i utilitzen com a clients els ordinadors de la dotació lacaixa. La seva intenció és passar les faltes d'assistència dels alumnes amb SAGA directament amb els terminals en temps real. Una idea brillant i molt interessant.

    Si vols que et doni més dades sobre l'ús del linkat o de linux ja m'ho comentaràs.

    Fins aviat,

    O. Castell
  • Hola Oscar i companyia,

    es per 'flipar' tot el que heu arribat a fer en el teu centre, així com el suport que haureu rebut dels vostres companys.

    Bé, també sóc coordinador del meu centre i els majors entrebancs els estic trobant en la familia d'administratiu, perquè utilitzen els habituals Contaplus i Facturaplus.

    M'agradaria que em diguereu com vareu solucionar aquest problema, si la solució és dedicar un Win2003 SVR com a Terminal Server:

    - Quina mena de llicències de Terminal Server teniu, si es contracten a banda, quan costen?
    - Que passa amb les llicències de Facturaplus o Contaplus. Funcionen aquestos programes executats així, i des del mateix usuari?
    - Amb Terminal Server, poden els diferents clients desar arxius al seu propi Pc?
    - Quina màquina caldria pel servidor, per exemple si ha de suportar unes 50 connexions simultànies? 


    Gràcies per endavant,
    Josep Manel Lluch
  • Hola,

    Hi ha dos projectes lliures que et podrien resultar d''interés:

    Contalinex:
    http://www.gnulinex.net/softliberado/contalinex.php

    Factulinex:
    http://www.gnulinex.net/softliberado/facturlinex.php

    Tal i com indiques l'altra possibilitat és fer funcionar les programes contaplus i facturaplus a través de Terminal Server (TS). Hauries de llegir la llicència d'aquests programes si fan referència al seu ús a través de TS.

    Da'ltra banda la solució del Terminal Server pot resultar cara si tens en compte (sense descomptes per a educació) que una llicència de TS pot estar al voltant de 90 Eur.

    Hi ha una solució "legal" (segons diuen a la pàgina web) d'utilitzar un XP Professional convertint-lo en un TS (baratet). El programa es diu XPUnlimited (/http://www.xpunlimited.com/) El cost d'aquest programa per a 1 PC és d'uns 120 Eur. i no té cap limitació pel que fa el nombre de connexions. Et pots descarregar una demo que permet 3 connexions simultànies i fer proves.

    Pel que fa el dimensionament del servidor (amb 2003 Server ho desconec) jo calcularia uns 100 MB de RAM per client (sense tenir en compte la memòria que gastaria el servidor). Segurament per a 50 màquines seria convenient tenir dos servidors.

    Joan de Gracia
  • Gràcies per les idees,
    ja havia vist missatges pels foros parlant del XPunlimitad, segurament el provaré. Ara mateix no veig ni la més mínima predisposició en provar aquestos programes dels que parles i molt menys d'ensenyar-los a l'alumnat. Part de raó si que tenen els que pensen així, jo crec que ja va sent hora que des de l'administració s'ofereixin aquesta mena de programes a les noves empreses, etc, o s'imparteixin els cursos ocupacionals per aturats sobre aquest programari (Tot això ja s'està fent a Extremadura).

    Em sembla que aquestos programes també funcionen en Suse, algú ja ho ha provat??

    Fins aviat
  • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.