Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Algunes coses que no entenc  Final

  • Com explico al títol hi ha algunes coses que no entenc. Primer de tot sobre la pròpia distribució linkat. Segur que ja s'ha parlat, però no entenc que cada comunitat, vagi pel seu conte, uns suse, altres devian altres ubuntu... No se, tinc ubuntu i en català, a primera vista es veu bastant acceptable, no hi ha una ubuntu per educació? No seria millor aunar esforços en lloc d'anar cadascun per un costat?

    Una de les avantatges de linux és el codi obert, que qualsevol amb coneixements pot desenvolupar millores en un software i publica-les sense problema. Doncs no entenc que a un programa tan popular com Tuxpaint, a Windows hi hagi un programa de configuració gràfica bastant complert, i a linux hagi de ser amb un fitxer de text amb indicacions del tipus: "fullscreen=yes".

    Sempre havia pensat que al triar linux (Linkat) i no haver de pagar llicències, l'ajuda per instal·lar i manteniment tècnic, podria ser de luxe. La realitat és que el SAU no respon a les necessitats, i molt menys quan es tracta de Linkat (moltes vegades t'adrecen directament a aquest fòrum). El tecnics de manteniment en general tenen un baix coneixment de Linkat i no tenen capacitat per resoldre problemes. Aquí l'únic que puc valorar molt bé és aques fòrum i en el meu cas l'assistència d'el Joan de Gràcia, però això no és suficient. Com que ni el SAU ni el tècnic de manteniment preventiu em solucionen els problemes i de vegades davant d'una consulta urgent he trucat al Departament demanant per algú del projecte Linkat. L'únic amb qui he pogut parlar és amb el Joan de Gràcia i quan no està, que ha anat algún centre, és impossible parlar amb algú. Cert que quan li he enviat algún correu, m'ha contestat amb rapidessa, igual que en aquest fòrum, però és evident que no és suficient quan les configuracions són més complicades i ningú dóna resposta.

    Avui he parlat amb algú del SAU, referent a Fractalia (la gestió remota), i quan li he preguntat si també servirà per Linkat, ja m'ha dit que està previst, però encara no, o sigui que sempre estem pel darrera.

    Bé, bon cap de setmana.

    Xavier Casado
  • Hola Xavier,

    En efecte, el que hauria sigut lògic és que cadascuna de les CCAA haguessin emprat la mateixa distribució però veus que no ha estat així. No obstant, i aquesta és la gràcia de GNU/Linux, els programes desenvolupats per a una distribució poden ser aprofitats. En el nostre cas, hem desenvolupat el Trivial Freezer (congelador d'escriptoris) i hi ha el codi font disponible la qual cosa fa que les distribucions el puguin incorporar quan ho creguin convenient.

    D'altra banda, i en el cas de Linkat, hem de veure Linkat com un servei que oferim als centres. Això fa que sobre la base escollida, en aquest cas SuSE, puguem donar el suport que calgui. Pensa que hem impulsat l'ús de terminals lleugers, servidor de comunicacions, hem desenvolupat aplicacionss (TFreezer, GUS), eines per facilitar la gestió de Linkat. Incorporem programari educatiu per la importància que tenen i que en d'altres distribucions no hi són. Linkat incorpora síntesi de veu la qual cosa facilita l'accessibilitat.

    El suport que estem donant des del projecte així com el desenvolupament d'eines fan que Linkat s'hagi de veure com un servei. Difícilment es pot fer un desplegament d'una distribució GNU/Linux sense aquest servei al darrere i creu-me que la base de la distribució és el de menys (se li ha donat molta importància però el que val és el suport).


    Pel que fa el suport, aquest és un tema prou important. Cal un millor suport i tècnics més ben formats que puguin resoldre les incidències a nivell de centre. És en aquest sentit que és important fer arribar el que ens comentes en el teu escrit al responsable del servei territorial/consorci per tal que l'empresa que dóna suport (in situ o sau) doni el suport necessari. Pensa que tant el SAU com les empreses que donen el suport in situ tenen l'obligació de donar el suport que calgui i cercar les solucions pertinents.

    En relació al tema de la gestió remota, t'he de dir que hi haurà gestió remota per a Linkat també. Que a hores d'ara no n'hi hagi és perquè estan fent el paquet RPM de Fractàlia. Pensa que hi haurà gestió remota de servidors Linkat i cal garantir que el programari s'integri correctament amb la distribució. Així doncs, quan comencin a donar servei de gestió remota en Linkat és perquè el programari funcionarà com una peça més (un paquet més) de la distribució.

    Agraeixo els teus comentaris,


    Joan de Gracia



    editat per: jgraci25, 13/Novembre/2010 - 10:30
  • Hola, el tema de la distribució, ja entenc que és el que hi ha, i és parlar per parlar. Estic d'acord que l'important és el suport que hi ha al darrera. De tota manera aquest suport podria donar-se amb qualsevol distribució, amb l'avantatge que al ser una comunitat (educativa) més gran sembla que s'aprofitarien millor els recursos, sigui de desenvolupament o ajuda. Com dic al títol, simplement que no ho entec, igual hi ha raons tècniques o d'altre índole per haver triat aquesta distribució, que desconec.

    Tampoc no entenc la diferència a la configuració del Tuxpaint (Windows - Linux), sent Tuxpaint programari lliure i molt apreciat.

    Sobre el suport del SAU i Tecnocom ja he fet un escrit, però vols dir que no coneixen bé la situació?

    Xavier Casado
  • A la linkat 3 hi ha el paquet tuxpaint-config amb el que es poden ajustar les preferències gràficament com al windows.
    D'altra banda i quant a la gestió remota ja hi ha un pla pilot i que val a dir que funciona bé i ràpid que sembla que s'haurà d'adaptar a Fractàlia, no Joan?

    Àngel.
  • Hola Àngel,


    Pel que fa la gestió remota, Telefònica empra el programari Fractalia. En aquest sentit ben aviat es disposarà del programa adaptat a Linkat i per tant es disposarà de la gestió remota en Linkat.


    Joan

    P.S: I gràcies per la resposta :-)
  • Hola, el que explicava del suport tècnic de luxe. Un problema amb el proxi (sota linkat), i la resposta de Tecnocom:

    Sumari: problemes amb el proxy

    DADES DE RESOLUCIÓ:
    Codi de tancament: Solucionat
    Informació aportada: La configuració d'un proxy o del gestor de
    contingut es responsabilitat del centre.


    Això sí, ells tenen el problema solucionat.

    Quote

    A la linkat 3 hi ha el paquet tuxpaint-config amb el que es poden ajustar les preferències gràficament com al windows.


    D'acord que es pot configurar, però a windows a més del enllaç al programa, hi ha un enllaç a la configuració, en un entorn gràfic més amigable que l'entorn de text de linux, i per alguna raó, a windows no desa els treballs a una carpeta amagada.

    També un dubte, al servidor podem veure tots els homes dels diferents usuaris, però al fer una cerca, per visualitzar tots els dibuixos creats, com que estan a carpetes amagades no surten. Hi ha alguna comanda per fer una cerca i trobar els dibuixos creats?

    Bona nit.

    Xavier Casado
  • Hola Xavier,

    Crec que es podria fer un script que copiés el contingut de tots els /home/.../.tuxpaint/saved a /home/..../desats-tuxpaint (carpeta que que no estaria oculta).

    A veure si això dóna una pista als tècnics de Linkat.

    Salut

    Joan Padró
  • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.