Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Avaluació Linkat 3 com a PDC  Final

  • Hola,

    A l'IES Poble Nou estem avaluant diverses distribucions per tal d'actualitzar el nostre sistema PDC:OpenLDAP+Samba amb perfils mòbils per autenticar màquines Windows i Linux. La primera opció és, evidentment, Linkat 3. Aquí venen els nostres dubtes abans de posar-nos a fer scripts a dojo:

    -Fins a quin punt es troba automatitzat el procés de volcat d'usuaris des del Saga a la Linkat?
    -En aquest volcat es creen els diferents grups d'alumnat?
    -Es crea l'usuari a l'LDAP i automàticament al Samba, amb la seva carpeta personal de perfil mòbil, o cal fer-ho a part?
    -Existeix documentació per tal de crear un cluster 'failover' (no ens plantegem balancejar per ara) d'aquest sistema Suse? (en altres distribucions és força fàcil, tenint en compte que disposem d'un NAS on guardar perfils i carpetes compartides)

    Com podeu comprovar, estem força verds pel que fa a la Linkat i les seves possibilitats. Fins ara ens hem estat mirant com adaptar-ho en ubuntu i els scripts que ens caldrien, però si ja hi ha feina feta a la Linkat, ens hi llancem de cap.

    Salutacions i gràcies.
    __________
    Josep Maria Viñolas Auquer
    Coordinador Informàtica
  • Ningú ens pot informar?
  • Hola Josep Mª,

    T'aniré responent per ordre cadascuna de les preguntes que ens formules:

    - L'eina que tenim per donar d'alta els usuaris en Linkat s'anomena GUS. GUS agafa el format d'exportació CSV del SAGA i fa l'alta massiva d'usuaris, la gestió de baixes i la detecció de duplicats.

    - En el moment de fer l'alta massiva d'usuaris, has d'escollir el grup principal al qual pertanyen aquests usuaris (p.e. alumnat).

    - L'alta massiva amb GUS està pensada perquè els usuaris donats d'alta a l'LDAP també ho siguin del servei SAMBA. Els usuaris donats d'alta, pel que fa windows, disposen de perfil mòbil per la qual cosa no has de configurar res.

    - Pel que fa la teva consulta sobre el cluster "failover" t'ho haurem de cercar. Entenc doncs que el que caldria, pel que fa la teva pregunta, configurar un servidor PDC secundari i un servidor LDAP slave que permeti, en cas de caiguda del 1r servidor, proporcionar els mateixos serveis. Bé, queda pendent de respondre :-)

    Segurament t'interessarà la informació que tenim del curs D83 en relació al servei Samba configurat com a PDC:

    http://apliedu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cursos/gestio_centres/d83/modul_5/index


    Sobretot és molt important disposar del servidor Linkat 3 actualitzat. T'ho comento perquè amb Windows XP no tindràs problemes d'integració dins del domini Samba però amb Windows 7 has de tenir actualitzada la Linkat 3. Amb aquesta actualització incorporem la versió 3.4 de Samba i que dóna suport a Windows 7 amb la qual cosa serà senzill integrar-lo dins del domini Samba.

    Nota: Per a Windows 7, a més, et caldrà carregar aquest registre:

    http://download-linkat.xtec.cat/d83/Linkat3_W7_Samba/Linkat3_W7_Samba.reg


    :-)



    Joan de Gracia

    Projecte Linkat
    Servei TAC
  • Hola,

    És bastant urgent ja que se'ns ha espatllat l'LDAP que teniem:

    Hem provat de fer una exportació del SAGA al GUS i de manera directa no ens funciona. Hem editat el fitxer xml (els camps que hi ha al principi) per tal de fer-los equivaldre al que creiem que havia de ser.

    De totes maneres diu que els importa (les dades semblen més o menys correctes) i després no surten per enlloc... però si provo de tornar a importar el fitxer, ens diu que ja hi son.

    Les preguntes són aquestes:
    1) On han anat a parar els usuaris? (ho estem fent bé? he vist que hi ha un parell d'scripts d'adaptació, però ho he vist en missatges antics i no sé ben bé per on tirar.)
    2) On està el manual per importar dades del Saga a la Linkat 3?

    Salutacions i gràcies.
  • Hola Joan,

    comenteu que el programari GUS és el que feu servir per gestionar els usuaris, altes massives,...

    però al curs D83 s'explica l'aplicatiu LAM

    quina opció és la millor?

    gràcies
  • Hola,

    A la wiki de Linkat tenim descrit el procés d'exportació de les dades des del SAGA:

    http://linkat.xtec.cat/portal_linkat/wikilinkat/index.php/Gesti%C3%B3_d%27Usuaris_del_Servidor


    Es tracta d'exportar les dades en format csv. Cal recordar que aquest fitxer no s'ha d'obrir amb cap full de càlcul ja que es pot modificar el format. Per tant recomanem que, un cop descarregat el fitxer, l'importeu directament al GUS.

    Així doncs, un cop feta l'extracció, procediu a fer la importació dels usuaris al servidor LDAP a través del programa GUS.

    Penseu que GUS gestiona les altes/baixes massives d'usuaris i això no treu que des del mateix YaST es puguin gestionar els usuaris de forma individual.


    Aprofito el mateix missatge per respondre a en Mario. Les dues opcions són bones tot i que la que porta Linkat de sèrie és el GUS. Aquest programa està pensat per fer l'alta/baixa massiva d'usuaris a través de l'exportació del SAGA. Ara bé, si un centre no fa servir el SAGA teniu dos opcions, o generar un fitxer seguint l'esquema que apareix a la wiki i inventar-se un camp GEN_IDALUMNE únic per a cada alumne o bé podeu fer servir el LAM. L'avantatge del GUS en front al LAM és que quan feu noves altes, el sistema us pot avisar de l'existència d'usuaris repetits o que ja estan donats d'alta sempre i quan aquests usuaris hagin estat donats d'alta amb el camp GEN_IDALUMNE.

    En tot cas, mireu quin mètode us va millor tot recordant que el programa GUS és l'oficial que ve amb la Linkat.


    Joan de Gracia

    Projecte Linkat
    Servei TAC
  • Hola de nou,

    Si no recordo malament, el GUS em demana un fitxer xml. El que vam fer és modificar el nom de les columnes adientment per tal que s'adaptés al GUS seguint el codi del CVS de laforja.

    El GUS ho va entendre perfectament, tot mostrant prèviament les dades. Llavors les vàrem processar i suposem que les va importar. Dic 'suposem' perque no apareixen per enlloc però si intentem afegir de nou el fitxer ens diu alguna cosa com que 'no hi ha usuaris nous per donar d'alta'.

    No trobo els alumnes per enlloc. He fet slapcat's ldapsearch etc.. i... no hi són. Per tant, tampoc els puc eliminar!@# El GUS segueix creient que els ID ja estan incorporats, però el maleït no sembla haver-los afegit a l'LDAP.

    Total, que vam fer noves instal.lacions de la LINKAT (menys mal que tenim un PROXMOX) i vam seguir fent proves i res, passava el mateix.

    Pel que expliques el problema radica en que a nosaltres el GUS ens demanava un XML i en comptes d'això li haviem d'introduïr un CSV? No entenc res.

    De totes maneres, moltes gràcies per la informació. Miraré de fer-hi una última prova en una nova màquina virtual Linkat per si algun altre dia m'hi trobo. Ara per ara hem fet un script d'importació per a un Zentyal i ja tenim la meitat de les màquines al nou domini.

    Salutacions.
  • Hola,

    Pel que fa el format de les dades, SAGA utilitza el format CSV amb una capçalera predeterminada que pots consultar a la wiki:

    http://linkat.x…s_del_Servidor


    GUS suporta un format concret de XML però es va deixar de banda ja que les dades exportades per SAGA es troben en format CSV.

    Desconec com haurà quedat la base de dades LDAP, però pots extreure el seu contingut en format text i veure si realment els usuaris hi són (també pots emprar el mòdul de YaST2 de gestió d'usuaris per veure si s'han creat).

    Una característica que té el GUS és que els usuaris donats d'alta a través d'aquest programa també són usuaris de Samba per la qual cosa després podran accedir als recursos compartits de la xarxa.


    Joan de Gracia
  • 0 usuaris

Aquesta llista mostra els usuaris actius durant els darrers 20 minuts.