Benvinguts/des a Programari GPL

Hola a tothom!

Estem treballant continuament per fer que la Linkat sigui millor i hem obert un nou fòrum per informar-nos sobre aplicacions que penseu que poden ser útils per a la nostra distribució. Ja sabeu que estem treballant per treure la segona versió (Linkat 2) i volem la vostra col·laboració per fer-la millor i que us ajudi a la vostra feina diària.

Nosaltres com a tècnics no coneixem totes les aplicacions que us poden ser útils i segur que podeu ajudar-nos a millorar la Linkat.

Volem que aquest nou fòrum serveixi per acostar els professionals que faran servir la Linkat amb els desenvolupadors, per aconseguir millorar la distribució, personalitzar-la i ajustar-la a les vostres necessitats.

Salutacions i força Linkat
Hola,
els dos primers programas que ara tinc al cap, ja que els trobo a faltar són:
- captura de video de la pantalla, per poder crear videotutorials (tipus wink) i
- captura de la pantalla dels ordinadors dels alumnes. (ja que a totes les aules on hi ha ordinadors, no es disposa de canó i pantalla de projecció).

Xavier
Hola Xavier,

Mira a veure si aquests programes et serveixen.
https://www.linux-magazine.es/issue/21/Screencasts.pdf

Salut,
Pablo.
Hola,

A l'article de la revista no es recull un programa que ha aparegut darrerament.

RecordMyDesktop, que té una interfície gràfica treballada amb el Python. Em sembla que és l'únic que ofereix garantia GPL al 100%, en el programa i en el producte.

Els fitxers finals són fitxers .ogg que han fet servir les llibreries theora. I en això, si no m'equivoco, és l´únic perquè els altres (wink, xvidcap, ...) enregistren formats propietaris.

A Debian ja és un paquet de distribució. Només caldria que hi hagués algun paquet .rpm, cosa que ara per ara desconec.

Miquel
Primer de tot m'agradaria felicitar a tots els responsables del projecte Linkat, a mi personalment m'agrada i els animo a continuar treballant i millorant la nostra distribució.  Heu iniciat un camí complicat però si podem, entre tots, girar la truita els beneficis serant importants. Crec, però, que el Linkat2 hauria de portar de “sèrie” una eina que trobo a faltar i la considero molt útil que és el sistema d'instal.lació/desintal.lació d'aplicacions totalment automatitzat que porta Ubuntu, Guadalinex,etc. Francament penso que seria molt important incloure d'una manera o una altra aquest sistema. Utilitzar la consola és anar enrere.

Dit això passo a escriure diversos programes que poden ser interessants però no imprescindibles.

educació

Chemtool (química)
electrical CAD
Easychem  chemistry diagrams
Vipec electrical  network analyzer
xdrawchem chemistry editor
Geg equation grapher
Oregano (simulator circuits)

kig (geometria)


Sistema

Kcron
KshutDown
knotes

Boabab (analyse directory trees)
gDesklets

gràfics-fotos

Gtksee image viewer

oficina


korganizer

programació

Python

Jocs

seria molt interessant tenir una bona oferta de jocs: escacs, sudokus, puzzles, bliken (joc memòria), freeCiv (civilization), tetris (ksirtet), reversi, lincity, lincity-ng(jocs d'estrategia), Lbreakout, etc.

però, com he dit abans, el més interessant seria poder utilitzar un sistema  instal.lació/desintal.lació com el que porta Ubuntu d'aquesta manera cadascú podria decidir. Trobar una llista de programes a gust de tothom és molt difícil. Fins i tot un programa que avui t'agrada al cap d'un temps acaba avorrint-te. Per això, repeteixo, hauríem d'idear un sistema amb la màxima flexibilitat, facilitat i allunyat del terminal. 


Salutacions cordials Jordi Maymí (Salou)
Afegint un petit comentari al meu missatge anterior; seria interessant que en la instal.lació tipus client també s'instal.lessin els jocs per defecte. En aquests moments només la versió autònoma inclou els jocs.

Jordi Maymi
Hola a tothom,
Hola admin_smf,
Vaig trobar tant completa la resposta de jmaymi - Maig 02, 2007, 10:58:16 que fins avui no he pensat alguna cosa que encara no s'hagi dit (i potser ja està inclosa i no l'he vist). Molt d'acord amb els jocs, els meus fills no s'adonen que estan aprenent informàtica funcional perquè es pensen que estan jugant.
Secret Maryo Cronicles,
Línies,
Klostki,
Geometrics,
etc.
Trobo a faltar el Penguin Racer que curiosament el tinc en WinXP i me l'agafen força. En Càtix n'hi havia un que era conduir una nau per un espai amb asteroids, etc.
També proposo millorar la opció de mecanografia. En WinXP m'agafen la Paula i los finguerianos, que és un joc molt i molt distret de mecanografia.
I especialment trobo a faltar programari de tractament estadístic; del que hi poses dades, li manes un tractament i treus un resultat (després la feina és interpretar-lo). Quan jo estudiava (la primera llicenciatura, fa 20 anys) corria SPSS, SAS i algun altre (potser BioStat). Ara sóc conscient que amb els anys el món ha canviat i la informàtica més.
Espero que això ajudi,

Jaume
També seria molt interessant software del tipus

FacturLinEx v.1.6.0.
ContaLinEx 1.2.0
NominaLinEx 1.0.1
ReciLinEx 1.0.1

http://www.gnulinex.net/softliberado/facturlinex.php

Salutacions cordials Jordi Maymí
A títol informatiu, la comunitat opensuse a començat un projecte per a fer la instal·lació d'aplicacions més senzilla del que és, algu similar al que Ubuntu i Linspire fan:

http://en.opensuse.org/Software_Portal

La diferència a utilitzar el el synaptic o el YaST (que no és l'intèrpret de comandes sinó que té una interfície gràfica molt senzilla d'utilitzar) és que amb els primers instal·les aplicacions, mentre que amb els últims paquets.

jordi
Hola a tots!
Jo trobo a faltar el comandament iptraf, perque veig molt ràpidament el tràfic i les webs , i per vore si va bé la línia telefònica, ja que per aquests pobles no sempre va bé.
Hola,

aquí pots descarregar l'IPTRAF
ftp://ftp.uni-bayreuth.de/pub/linux/suse/i386/9.3/suse/i586/iptraf-2.7.0-188.i586.rpm

Afegirem el paquet al repositori oficial de la Linkat.

He vist que no us agrada crear fils nous...hem d'organitzar una mica aquest fòrum de Programari GPL. Haurà canvis dintre de poc.

Salut i moltes gràcies a tots per participar.
Hola Jordi Maymi,

A la Linkat 1 pots trobar dos eines per instal·lar paquets (Red-Carpet i YaST) en mode gràfic i no fa falta instal·lar per consola. A la Linkat 2 hi haurà una eina que també porta la Debian per instal·lar i actualitzar programari que segurament t'agradarà.

Es va decidir no posar els jocs al Client d'aula per no deixar que els nens a les escoles juguin. Si es vol instal·lar, només cal afegir el paquet gnome-games amb el YaST o amb el Red-carpet si tens connexió a internet.

Tinc un dubte amb els programes de la Linex. El FacturLinEx és el Facturalux? o és el Faturalux millorat per Linex?

Moltes gràcies per la teva llista de programari, ens agrada que participeu al desenvolupament, entre tots podem fer millor aquesta distribució.
Gràcies per la resposta, molt interessant el tema del red-carpet. La instal.lació del gnome-games ha estat oli en un llum. Francament penso que aquest és el camí.

Pel que fa el tema del facturalux francament no ho sé. T'he de dir que no és la meva especialitat i sóc bastant ingnorant en el tema. Vaig decidir comentar aquest tipus de software perquè observo que són utilitzats, tant a cicles, com a batxillerat i fins i tot a l'eso. Crec que tenir accés a aquest tipus de software ( bé instal.lat per defecte o a través del red-carpet ) seria molt interessant.

Salutacions
a infantil tenim pocs programes, jo trobo a faltar:
childsplay
http://childsplay.sourceforge.net/

i alguna cosa com el minisebran (no he trobat en GPL)
http://www.wartoft.nu/software/minisebran/spanish.aspx
Una correcció si m'ho permeteu :
En Childsplay jan no és desenvolupen nous jocs però és mantindrà. El seu substitut és el schoolsplay on s'adaptaràn alguns jocs de childs i on es fan els nous, per cert ja està traduït al català.
El podeu trobar ací:
http://schoolsplay.sourceforge.net/
Salutacions.
Hi ha dos programes, molt coneguts al món anglosaxó i absolutament desconeguts al nostre país, que els professors empren per fer “applets de java educatius” i “unitats didàctiques interactives i multimèdia” respectivament que després pengen a la moodle del centre, són el Geogebra i l'eXelearning.

Aquest estiu he traduït l'eXe al català , i si mireu el tutorial d'eXelearning en català amb llicència GFDL que us he fet entendreu perquè mereixen estar a la propera Linkat.
http://iesgabrielciscar.org/eXe/index.html

Salutacions.
Hola,
Volia saber si creieu convenient  incorporar el Picasa al repositori oficial de la Linkat.
Salutacions,
Lluís Colomer.
Hola,

Crec que el Picassa no és programari lliure i per tant no ho podem afegir al repositori sense autorització.

Salut,
Pablo.
El que seria d'agrair, sempre que es pugui, és disposar de les darreres versions del programes.
De les més desactualitzades, faig menció de:
El Gimp
Kino
K3b i
aMule

Xavier
Hola,

Com que Picassa no és lliure, potser es pot incloure F-SPOT que vindria a ser el seu substitut per gnome. És una mica més senzill però cada cop té més funcionalitats, incloses la comunicació amb llocs web com picassa-web o flickr.

Salutacions
Hola,

Parlant d'altres aplicacions pel repositori crec interessant el paquet "dosbox". A la linkat v1 no he pogut instal.lar-lo.

Salutacions i gràcies
Hola,

No crec que hagi problemes per afegir aquest paquet a la Linkat 2.

He trobat al repositori de Packman diferents versions del paquet per Suse.
http://packman.links2linux.org/package/dosbox/30537

No he fet cap prova d'aquest programari.

Salutacions,
Pablo.
Hola a tots,

En primer lloc agrair als responsables del projecte la seva dedicació i bona feina. Crec que és un producte molt bo i que millorarà molt amb la versió 2. L´únic problema que tinc és la intal.lació d'algunes aplicacions per no trobar els repositoris o per ser una versió una mica antiga.

Com professor de cicles, treballo amb aplicacions com:

.- ethereal/wireshark (sniffer de xarxa)
.- etherape (visor de tràfic de xarxa)
.- virtualbox (virtualització)
.- webmin (administració remota)

També hi ha utiitats, crec que la majoria fetes per KDE però que s'han d'instal.lar a part i que funcionen perfectament a Gnome. Totes les he pogut instal.lar a la  linkat 1 però moltes vegades amb versions antigues.

- amarok (reproductor música)
- gwenview (visor d'imatges)
- filelight (visor d'espai ocupat)
- kdf o kdiskfree (visor espai / muntador)
- krusader (gestió de fitxers)
- unison (backups i sincronització)

És cert que gnome porta aplicacions similars però les he provades i normalment les seves funcionalitats són menors.

Salutacions i gràcies.
Hola,

Per la segona versió de Linkat estem intentant afegir els programes que aneu demanant. Per ara tenim aquests i esperem tindre més:

ethereal
virtualbox
qemu
amarok
gwenview
wink
Chemtool
gDesklets
iptraf
ksimus
little wizard
blinken
F-spot
Pidgin
ksudoku
Celestia
kismet

Seguim treballant

Salutacions,
Pablo.
A l’última sessió del seminari SEAP, d’actualització en TIC pels Equips d’Assessorament Psicopedagògic, del curs 2006-2007 vam ensenyar el funcionament del programa de llicència GPL ksociograma v. 2.0.1
Aquest programa facilita la realització de sociogrames en l’àmbit educatiu.
Com no hi ha un paquet .RPM en català que faciliti la instal·lació automàtica al sistema operatiu SuSe, vam tenir que fer un procés complicat per a poder fer funcionar el paquet .TAR a la Linkat 1 (SuSe9). Per això, no ens vam plantejar ensenyar com instal·lar el programa, sinó que vam mostrar el funcionament del programa amb un document flash elaborat des de la Linkat amb el programa Wink. A la següent adreça es pot visualitzar el document flash que ensenya el funcionament del ksociograma:
http://www.xtec…sociograma.htm
L’article on es comenten les característiques del programa està dins de les pàgines del seminari SEAP, a l’adreça:
http://www.xtec…a_0607ses4.htm

Els psicopedagogs dels EAPs van valorar com a positius diferents aspectes del programa: la varietat de gràfics per als diferents aspectes del programa (gràfics individuals d’eleccions i rebutjos, gràfics grupals...), els valors sociomètric que s’extreuen i el fet de ser gratuït. Així, els va semblar interessant que es pogués incloure a la nova distribució de la Linkat amb el doble objectiu de facilitar un programa gratuït per a la realització d’aquest test sociomètric i ajudar a l’accés de professionals de l’educació a la distribució Linux del Departament d’Educació.
Al programa manca un desenvolpament d’alguns aspectes, que ja apuntava fa anys el mateix autor com a aspectes a millorar en properes versions, que sembla que no s’han arribat a desenvolupar. Sobre tot destaca la possibilitat de permetre llibertat en el nombre de respostes (actualment els alumnes estan obligats a omplir el nombre de respostes escollit). El fet de que l’actual ksociograma no permeti llibertat de nombre de respostes limita una sèrie d’indicadors individuals que facilitarien el treball de tutoria individual.
De totes formes, els resultats que genera el ksociograma poden ser de gran ajuda per a plantejar l’organització de petits grups funcionals a l’àmbit educatiu.
Per tot això, hem facilitat el paquet ksociograma-2.0.1.tar.bz2  en català a l'equip tècnic de la Linkat per tal que el preparin per a instal·lar i utilitzar en la nova distribució.

Ambrosio Gassol