Control dels sectors defectuosos.

Sospito que el disc dur on instal·lo la Linkat tenia sectors defectuosos, no molts però en tenia, si més no en windows havia d'assegurar-me que estaven ben marcats perquè no m'hi posés fitxers.
Les excel·lències del linux m'han fet pensar que aquests sectors estan més ben gestionats però segons com faig la instal·lació em comença a donar errors i no acaba de funcionar bé o no funciona.
També sospito que l'fsck ho repara, però si l'executo m'ha semblat que ha malmès el sistema operatiu.
Hi ha alguna estratègia per controlar la possible existència de sectors defectuosos?
Atentament,

Jaume
Hola,

Avui he estat repassant els diferents missatges del fòrum i he vist que ningú havia respost a la teva consulta.

Si executes com a root la comanda fsck.ext3 (si la teva partició és ext3) sobre una partició DESMUNTADA, pots aplicar els paràmetres següents:

      -f    Force checking even if the file system seems clean.

    -c    This option causes e2fsck to run  the  badblocks(8)
              program  to  find  any  blocks which are bad on the
              filesystem, and then marks them as  bad  by  adding
              them  to  the  bad  block inode.  If this option is
              specified twice, then the bad block  scan  will  be
              done using a non-destructive read-write test.

      -k    When combined with the -c option, any existing  bad
              blocks  in  the  bad blocks list are preserved, and
              any new bad blocks found  by  running  badblocks(8)
              will be added to the existing bad blocks list.

per exemple:

fsck.ext3 -fck /dev/hda1

Faria un test de sectors defectuosos i els afegiria a la llista que té el sistema.

Si el teu sistema és FAT32 pots consultar l'ajuda:

man fsck.vfat

que et proporciona el teu sistema GNU/Linux.


Joan de Gracia

[quote author=jgraci25 link=topic=665.msg2572#msg2572 date=1185441832][...]
Si executes com a root la comanda fsck.ext3 (si la teva partició és ext3) sobre una partició DESMUNTADA, pots aplicar els paràmetres següents:
[...]
[/quote]

jgraci25,

Moltes gràcies! Com és habitual has encertat l'esperit de la inquietud i has anat a la resposta correcta. A la que prevegi que el problema pot anar a pitjor ho posaré en pràctia. En aquest moment no perquè no he trobat la manera de tenir la Linkat rutllant i les particions que m'interessen desmontades.

1. He provat de fer córrer el fsck des del Live CD; no està instal·lat.
2. He provat d'instal·lar el fsck al sistema, havent arrencat amb el Live CD; el Live CD no permet instal·lacions perquè li manca la base de dades de programes instal·lats.
3. Em queda per provar d'extreure el disc dur sospitos de la màquina on està i fer córrer el fsck des d'una altra màquina on aquest disc dur no estigui muntat en el sentit informàtic de la paraula.

Posaré un missatge a noves funcionalitats per la propera versió de Live CD. Si és que decidiu fer Live CD per la propera versió. El Live CD s'utilitza molt poc en el funcionament ordinari però pot ser útil en situacions excepcionals i és la porta d'entrada per fer-se una idea del disseny, funcionalitat i comoditat del sistema molt útil en el moment de decidir-se per la Linkat.

Salutacions,

Jaume
Hola Jaume,

Doncs la versió Live DVD de Linakt 1.0 sí que porta la comanda fsck.ext3, el que passa és que l'has d'executar com a root. Si no ets root, veuràs que la comanda no es troba. :-)

Pel que fa Linkat 2.0 sí que hi haurà una versió Live. Suposo que comentes això de la versió Live perquè has vist que amb Linkat 1.1 no l'hem treta. Bé, de fet per Linkat 1.1 ens interessava molt més una versió actualitzada de Linkat instal·lable que no pas una versió Live. Pensa que estem treballant a ple rendiment en Linkat 2.0 i els recursos són limitats :-)

Apa i bon estiu,

Joan de Gracia
jgraci25,
De l'abril al juny vaig estar experimentant extensament en com s'adaptava la Linkat al maquinari que li havia atorgat.
Avui, 10 d'agost de 2007, sembla ser que feia 60 dies que havia formatat los discos durs per última vegada. Dada que la Linkat ha detectat.
Més concretament la Linkat ha detectat que el fsck feia 60 dies que no havia analizat i corregit los discs. Els ha trobat amb els fitxers un 0,7 % fraccionats. No he tingut gaire temps per llegir els missatges de l'arrencada però entenc que fsck ha marcat els sectors defectuosos (cas que n'hi hagués) i ha defraccionat los discos.
Com que un 0,7 % és un índex molt baix penso que no crec que nota la diferència. Entre altres raons perquè la Linkat 1.1 ja és molt completa. De fet, prou completa com per començar el nou curs amb un programari prou complet.
Aquesta tardor em penso que la Linkat 2.0 em tindrà distret.
Salutacions,

Jaume
Hola Jaume,

Em dóna la sensació que la comanda fsck NO ha examinat els sectors defectuosos del teu disc dur. És habitual que en GNU/Linux al cap de x dies o bé pel nombre de vegades que s'ha muntat les particions, el sistema faci un fsck.

Per estar-ne segurs, jo faria un fsck manual (i arrencant des d'un LiveCD/DVD) de les particions obligant al sistema a examinar els sectors defectuosos.

JdG