sobre LTSP

Hola, fa uns dies em vaig assabentar de la  gran solució per a treballar correctament amb pc's obsolets: la LTSP, però tinc uns quants dubtes:

Quines característiques ha de tenir el PC servidor?
Quants clients pot "aguantar" cada servidor?
El servidor pot ser dual: Windows i Linux?

De moment, la informació que he trobat és sobre Mandriva, amb un servidor LINKAT també pot funcionar?

Sé que ja s'ha experimentat amb la LTSP en algun centre, algú em podria  donar les eines necessàries, les respostes oportunes, o alguna plana web on ho expliqui o assessorament d'algun tipus per provar a la meva escola???

Moltes gràcies.

S'acomiada

Iván
Hola,

Sobre LTSP:

Entre 1 i 10 clients, un P IV amb 1Gb de RAM
Entre 10 i 20 clients es recomana uns 2 Gb de RAM i és optatiu un Dual Core
Per a més de 20 hauràs de posar més memòria al servidor i es obligat una màquina amb doble processador o un Dual Core (o Core 2 Duo).

Sobre la dualitat, no t'ho recomano. Suposo que si t'interessa un servidor LTSP és perquè les màquines no tenen prou recursos.

En Linkat funciona perfectament.

Des d'aquí et donarem les respostes que calguin.

Joan de Gracia

Per si us interesa, us comento que hi ha una alternativa molt simple, fer alguna cosa similar al ltsp que per defecte ja té preparat qualsevol linux (linkat inclosa) que consisteix en utilitzar un programa servidor X per enllaçar-lo amb el Servidor linkat mitjançat unicament el protocol xdmcp. Per mi te dos avantatges (també te inconvenients que no dire) : 1.- es molt simple de configurar, 2.- permet que una estació client pugui treballar amb windows i linux "simultaniament".
Per fer-ho solament cal entrar en el yast. A "Sistema/Edita sysconfig" Llavors a "Desktop/DisplayManagerRemoteAccess" posem "yes". Llavors al fitxer /etc/opt/gnome/gdm/gdm.conf fem que la linia [xdmcp] Enable=false passi a ser Enable=true. Només amb això ja està preparat el servidor.

Llavors en cada ordinador windows, podem instalar amb setup.exe tots els paquets del programa CYGWIN que es pot descarregar a http://www.iesgiligaya.org/~aguillam/descarrg.htm (el cygwin es un projecte lliure que implementa els programes de Unix en windows, aqui jo he fet una selecció dels paquets mínims necessaris per a tenir les X, s'ha d'indicar que instalem tots els paquets des del directori local!). Un cop instal·lat, executem el fitxer xwin.bat (editant la ip real del servidor, ara està a la 192.168.0.2) i amb això ja tindrem en marxa un servidor X que ens enllaçarà amb la sessió gràfica del servidor. Ara podem tenir "simultaniament", windows i sessió remota linux en el mateix ordinador i treballar en totes dos alhora simplement clicant la tecla "logo".
Salutacions.
Artur Guillamet.
IES Gili Gaya (Lleida)
Hola Artur,

Jo fa temps havia utilitzat el http://www.calc…c++/xwinlogon/

No fa gaire l'acabo de descarregar, molt windosero, quatre clics i funciona correctament sobre un XP, suposo que en aquest cas cal tenir instal·lat un servidor de fonts com el xfs a la màquina on volguem conectar a banda de tots els canvis que has comentat per autoritzar el xdmcp.

A banda et permet guardar les diferents configuracions en un bat, per exemple, kasa.bat.

SET PATH=C:\xwinlogon

SET DISPLAY=:0

start XWin_GL.exe :0 -query 192.168.1.2 -clipboard -trayicon +bs

Vinga ...
Hola Artur,

penso que la solució que dones no és exactament la que ofereix un LTSP. No sé si has "enganxat" la filosofia del tema.

El cas és que amb ordinadors verdaderament de desguas pots tenir un aula que treballi com si fossin ordinadors "bonets" (no dirémultimèdia perquè no és cert).

Jo et puc explicar la meva experiència (de uns quants anys, ja va a fer-ne 3) de la implantació del LTSP a les aules de l'IES de Deltebre:

- Ordinadors des de P133 a PII amb màxim 64 MB de RAM i mínim de 48. Sense HD, alguns sense CD-ROM ... únicament xarxa, vídeo, teclat i ratolí. Són ordinadors donació d'organismes de la zona (ajuntaments, consell comarcal, alguns de SGTI, Caixa de Tarragona, La Caixa ...)
- Dues aules ordinàries d'informàtica 13 terminals i 9 terminals. 1 aula específica d'atenció a la diversistat 6 terminals.
- 1 Servidor de terminals Linux SuSE 10.2 (en aquest moments) amb LTSP 4.2u4. (Dual xeon 1,6, 2 GB RAM)
- 1 Servidor Windows 2003 Server amb TS activat. (AMD 64 amb 3 GB RAM).

A les dues aules d'informàtica els alumnes poden:

- Editar pàgines web amb DW, Flash i OO.
- Fer la maquetació de la revista de l'IES.
- Curs de MS Acces.
- Curs d'OO.
- Dissenya assitit per ordinador (Autoskecth i AutoCad).
- Navegació per internet i/o realització de treballs d'edició.
- Clic i Gali.
- Curs de disseny amb PSP.

i no recordo quin Crédits més ... el cas és que poden treballar molt millor que si hi ha un sistema windows instal.lat a cada terminal.

T'invito a que facis la prova ... val la pena.

O. Castell
Òscar,

Valdria la pena informar que el servei de Terminal Server de M$ és de pagament i per tant valdria la pena indicar que per utilitzar aquests serveis en una aula s'ha de pagar una quantitat força important en concepte de llicències.

També s'hauria de dir que no tots els centres (algun de cicles) disposa de W2003 Server enviat des del Departament i que plantejar una aula de Thin Clients  basada en TS de M$ no és viable des del punt de vista econòmic.

En tot cas, si es vol muntar una aula així s'hauria de fer servir programes com ara XPUnlimited que permeten muntar una aula LTSP de baix cost sota M$ i tot i així no queda clar al 100% si això és legal o no tot i que compris la llicència d'aquest programa.

Joan de Gracia
Hola,

sobre el tema de llicències no voldria entrar a discutir. Com tu dius "no està clar". El Windows 2003 Server del que disposo és legal i l'activació del terminal server (el paquet de llicéncies) és l'original que està al CD. El windows és d'un IES-SEP amb CFS d'informàtica amb llicència educativa.

On discrepo amb tu és amb el que cal per fer-ho funcionar. Funciona perfectament sota LTSP afegint una única comanda al lts.conf, auí va per si ho vols intentar:

[Default]
        XDM_SERVER        = 192.168.1.8
        X_MOUSE_PROTOCOL  = "PS/2"
        X_MOUSE_DEVICE    = "/dev/psaux"
        X_MOUSE_RESOLUTION = 400
        X_MOUSE_BUTTONS    = 3
        USE_XFS            = N
        XkbSymbols        = "es(pc105)"
        XkbModel          = "pc105"
        XkbLayout          = "es"
        USE_NFS_SWAP      = S
        SWAPFILE_SIZE      = 256m
        LOCAL_STORAGE = N
        SCREEN_01          = startx
        SCREEN_02          = shell
        SCREEN_03          = "rdesktop -C -a16 -kes 192.168.1.9"

Aquesta darrera:

SCREEN_03          = "rdesktop -C -a16 -kes 192.168.1.9"

és la que permet connectar el client LTSP a un windows via comanda rdesktop. El resultat és que al terminal pots pitjar les tecles CTRL+ALT+F3 i accedir a la pnatalla de validació de windows com si fos una màquina local, el mateix que tens si ho fas via XDMCP amb linux.

No t'enganyo ni em vui quedar amb tu, això és així i funciona. Permet donar un servei addicional a les aules i completar la formació dels alumnes amb recursos molt limitats.

Pot ser no sabies que existia aquesta possibilitat?

Apa, una abraçada i bones vacances.

O. Castell
Òscar,

Ja havia fet proves de LTSP i el servei de TS de windows. En concret havia fet proves satisfactòries amb la versió "demo" de XPUnlimited i amb l'única llicència de TS que porta windows xp pro. Funciona força bé i és una forma econòmica (la versió per a 1 màquina i nombre il·limitat d'usuaris costa uns 120 Eur.)

En l'escrit anterior em referia que no tots els centres disposen d'un 2003 server amb totes les llicències necessàries per això comentava que no era viable o millor dit no és generalitzable. És una bona solució de cares a tenir aules exclusivament muntades amb GNU/Linux per tal de fer servir aquelles aplicacions que només funcionen amb windows.

Finalment, coincidiràs amb mi que s'ha de tenir cura amb la legalitat dels programes que s'usen en els centres educatius de titularitat pública i que, en les instruccions d'inici de curs ja es recull.

Apa, bones vacances igualment.

Joan de Gracia
Hola Oscar.
Gràcies per la invitació a provar-ho, però, ja tenim els ltsp en màquines velles de l'argo 99 i ens van bé. Llàstima que s'usen poc en el meu centre. El que no tenim es el Windows TS, no tenim cap servidor en Windows, per tant ja no ens plantegem fer l'afegit a ltsp que dius per que no ho podem fer i, de moment, no en tenim la necessitat.
En el missatge que jo he enviat no he dit que això segueixi la filosofia estricta del LTSP (que ja fa uns quants dies que considero que tinc ben "enganxada"), simplement, he dit "fer una cosa similar" (similar no és igual) i permet accedir al servidor Linux d'una forma molt simple de configurar, des de qualsevol màquina que tingui ja instal·lat i operatiu el Windows.
En l'opció que tu indiques també permets la simultaneitat de treball en linux i windows, però, val a dir que el nivell de coneixements i dificultat de configuracio és molt més elevada (independentment del cost legal). En el que jo he proposat he dit: "es molt simple de configurar".

Aquesta pot ser una manera ràpida de generalitzar l'accés al Linux sense fer gaires canvis en les xarxes actuals dels molts windows que hi ha als centres. Evidentment, això no es per recuperar màquines antigues sense hd, però si que permet una simultaneitat de forma fàcil.
No hem diras que no es molt fàcil canviar un paramatre i un fitxer en el linux i despres instal·lar un programa en cada windows que vulgui accedir a la consola gràfica de linux?
El LTSP, que és molt útil, m'agrada molt i també ho tenim, és una mica més llarg i complex de implementar.

Evidentment, ja he dit que també hi ha inconvenients, per tant, a qui li pugui servir tal com es, que ho aprofiti, al fi i al cap, aquesta és una opció més d'entre les existents per generalitzar la disponibilitat de linux a les aules (instal·lació local, instal·lació client-servidor, ltsp, client NX, VNC, etc., i també terminal xdmcp) i poden coexistir.

Salutacions i bones vacances a tothom.
Artur
IES Gili Gaya
Lleida
Hola,

no mal interpretis que no volia ofendre a ningú.

Jo soc dels que considero que utilitzar únicament Linux com a client a les aules és molt més correcte. Per una latra banda, com tu dius, al teu centre el LTSP s'usa poc: has intentat esbrinar el per què? Al meu centre, en aquest moments hi ha 3 aules sota LTSP: 13, 9 i 6 ordinadors respectivament. La majoria del temps fan anar Linux però alguns profes demanen utilitzar Windows per programes concrets: DW, autosketch, MS Acces (sí, encara que sembli increïble) ... i un dels motius que argumenten és que actualment no hi ha material docent adaptat a les alternatives de PL ... que jo ja faig campanya des de fa temps. I encara que els fiquis l'alternativa amb el material docent (vol dir un manual no pas altra cosa) devant no en fan cas. Que no us passa als vostres centres això?

Personalment uso "únicament" sistemes basats en UNIX o Linux,  ja fa molt de temps que no utilitzo altra cosa pel meu ús personal i semre que puc en l'àmbit docent. Ara bé, la realitat dels centres i de l'ús de la informàtica en la societat, actualment, no permet fer això. I no parlo per parlar. Ja fa anys que estic ficat en el tema, profundament ... i em dol que no se m'escolti.

Jo voldria saber si realment els que assegureu que no s'usa altra cosa que linux als vostres centres teniu el suport de la comunitat: professors, alumnes, direcció ... realment no hi ha queixes? és tan idílic el funcionament al vostres centres?

Per cert, a qui interessi el cost "legal" de llicències de TS aquí van els preus:

128,23 € per cada 5 clients. Preu Dealer.

Sobre el que tu comentes de la connexió al linux des de windows: bona solució per introduir el tema del PL i el linux. També hi ha els clients de PL que permeten la connexió al servidor XDMCP per altres sistemes com ara MACOSX ... fa uns 15 anys a la URV ja feiem anar aquests clients per connectar als servidors AIX des dels MACs.

Perdona si t'has sentit ferit per alguna cosa. No era la meva intenció. Simplement pensava que confonies la filosofia del LTSP amb l'ús d'un client X per fer la connexió a XDMCP i intentava aclarir la diferència.

Per altra part (i això ja no va per tu), qui tingui la bareta màgica per fer el canvi als centres sense traumatismes que ens faci un "curs".

Com diu algun que altre "de bon rotllo ..."

O. Castell
A qui pugui interessar ...

Una alternativa al pagament de les llicències de TS és emprar el programari http://www.xpun….com/shop.html, ahir mateix vaig adquirir la versió més senzilla ( XP Unlimited v1.8 license ) són uns 105 € + l' iva, via correu et proporcionen un enllaç per descarregar el programari i una clau per activar-lo que va lligada a la màquina on s'instal·la.

Vaig poder verificar que podia obrir 46 sessions ( en principi il·limitades ) de rdesktop amb usuaris diferents i penso que és una bona solució per als casos com el de la meva escola on el programari de gestió/notes sols funciona sobre win32.