MBR

M'estic plantrejant instalar de forma física algun LIinkat, Ja que en una de les mateixes màquines em funciona perfectament al meu IES. Voldria però saber com desfer la instalació (feta en una partició diferent) per tal que no aparagués el menú inicial de tria de sistema operatiu.
Hola

El primer que hauries de saber és on t'han instal·lat o has instal·lat el gestor d'arrencada. Al MBR o en alguna partició? Això és un dels temes que va sortir la jornada tècnica que vam fer sobre LinKat.
Em sembla que no he entès bé la qüestió.

Vols reinstal·lar la Linkat a una altra partició o vols eliminar completament la instal·lació feta i deixar el MBR com estava originalment ?

Ja diràs ...

Del què es tractaria és de deixar l'ordinador tal i com estava. Suposant que el gestor d'arrencada estés en el disc dur.
Hola,

pots entrar al linkat anar a Yast --> Sistema --> Configuració del Gestor d'arrancada --> Tipus de carregador de l'arrancada --> I esculls no instal.lar cap carregador ... això t'eliminarà el GRUB.

També en línia de comandes des de windows : fdisk /mbr.

O. Castell
La Linkat et fa una còpia de seguretat del MBR original a /boot/mbr.backup o quelcom semblant, i el yast et permet recuperar-la, també ho pots fer com a root amb
dd if=/boot/mbr.backup of=/dev/hda bs=512 count=1 amb el /dev/pertinent

Si tens alguna live com la D83-Utilitats, ben aviat disponible, també pots emprar la comanda ms-sys -m /dev/hda pel tema del MBR i recuperar l'espai de la partició emprant el Gparted. El dia de la trobada de formadors o varem fer amb un dels assistents.

Vinga ...
He vist que hi havia una còpia del MBR, es diu backup_mbr llavors he utilitzat de forma literal la sistaxis que m'indiques dd ... només he canviat el nom del fitxer de còpia (el tema del /dev pertinent no ho he entès i no l'he posat. El cas treu un missatge que ha llegit 1+0, escrit 1+0 però continua igual. Alguan idea aclarment més?
Hola,

dd if=/boot/mbr.backup of=/dev/hda bs=512 count=1

El datadump ( dd ) et còpia el fitxer /boot/backup_mbr al inici del disc dur ide mestre primari /dev/hda, si el disc és SATA probablement sigui o /dev/sda o bé /dev/hde en funció del que hi hagi a la BIOS.
Hola,

Ara sí, inicialment la setència se m'executava bé, però com que havia estat jugant sense èxit amb el administració / gestor d'arrencada suposo que es devia "cascar" l'esmentat fitxer. He recuperat el fitxer d'un altre ordinador i problema resolt.

Moltes mercès!

També volia comentar que vaig intentar la solució windows amb fdisk. El problema és que no el vaig saber trobar al XP (crec que no hi és?), llavors el vaig  recuperar d'una màquin Win98 però no es podia executar. Només m'ha quedat probar buscar-lo en un W2000
La solució que comentava l'Oscar t'hauria de funcionar, jo et recomanaria emprar el Freefdisk. del projecte FreeDos.

http://www.ibiblio.org/pub/micro/pc-stuff/freedos/files/dos/fdisk/fdisk121.zip
Al document de la jornada tècnica de Linkat hi ha el procediment per recuperar amb el DVD de WXP la MBR i tornar-la a l'estat inicial. L'he provat i funciona.