perque suse??

Al instal·lar el linkat em vaig preguntar... perque basat en suse?? Soc partidari d'altres distribucions millors, com per exemple l'Ubuntu dapper. El suse intenta ser més gràfic que útil i el Yast es bastant cutre... On està el apt-get install de l'ubuntu??
Hola Samuel,

Crec que ara mateix les distribucions de Linux més importants són la Ubuntu i la Suse. Cap de les dues són perfectes i totes dos tenen les seves coses bones i dolentes.
Una de les coses bones que té la Suse és precisament el YaST que permet l'administració de tot el sistema d'una forma gràfica i senzilla. Ubuntu no dispossa d'aquesta eina i a vegades cal utilitzar la consola, cosa que no a tots als coordinadors els hi fa gracia.

Si t'agrada instal·lar paquets per consola amb el "apt-get", típic de Debian, sempre pots utilitzar el "rug" que fa el mateix, però en Suse.

Salutacions,
Pablo.
 

  Hola; 

  tens raó amb una cosa que las distros més importants o que més gent fá servir son la ubuntu , PERO NO PAS LA SUSE, ( en tot cas opensuse) desde el seu pacte fatidic amb msn suse , te un futur negre, aixó corre per la xarxa i els que som linuxeros de fá temps, ja ni tans sols ens la mirem, ubuntu, debian, etc, crec que aqui está el futur.. en fí es una opinio

  Un linuxero

  Xavi
Hola Xavi,

Si miras la web de distrowatch.com podràs comprobar que l'Ubuntu i l'Opensuse són les principals distribucions utilitzades pels usuaris. L'OpenSuse 10 és la germana de la SLED10 i són compatibles totalment. Simplement que la SLED10 és la versió comercial que té suport de Novell, però la base és la mateixa.

Pacte fatídic amb MSN?? Jo se que Novell va arribar a un pacte amb Microsoft i crec que perjudica més a Microsoft que a la comunitat Linux. Microsoft ha hagut de reconeixer que existeix una alternativa real al seu Windows i és la SLED10.

Salutacions,
Pablo.

    Pablo, hola,


    T'explico pq "crec" que ès fatidic ( i consti ès la meva humil opinió) , jo vaig, començar amb suse, amb els primers kernerls, ( les X llavors eran una aventura), i entre tots els de l'època des inicis de SuSe (abans es compava) amb manuals etc varem aconseguir que una empresa Europea, arribes ón ha arribat,per aixó, jo al menys i com jo colegas amb els que he parlat ens em sentit traits, llogic no?, a part que no créc que estar amb msn pugui èsser gaire bó...en fí ès una opinio..

    Salut


    Xavi
Hola,

En Pablo diu que el pacte MS-Novell perjudica MS. Això, Pablo és qüestió de fe. MS hi posa la banya per benefici seu. I lluitarà amb totes les armes comercials i estratègiques per fer valer la seva posició de gegant que trepitja per continuar trepitjant,

Fins que David li digui prou d'un bon cop de pedra. Per ara MS, l'única cosa que vol, és David lligat de mans, no fos cas...

Miquel
Hola!

La gent de guindous va molt cofoia amb el seu sistema operatiu i amb la força de tenir la major part del mercat a la seva butxaca. Mestrestant, la gent de linux ens anem enfrontant els uns amb els altres per si aquest o aquell traeix no se sap ben bé què. Jo m'he mogut últimament bastant amb la distribució Ubuntú i ara estic coneixent suse (i linkat) i veig que tots dos em poden anar molt bé com a usuari normal i corrent d'ordinador, i he de dir que m'agraden molt. Vista la meva experiència, recomano les dues distribuicions i, a més, poso el meu gra de sorra per aconseguir que la gent que es vol passar a linux ens vegi no com uns arreplegats que desconfiem els uns dels altres, sinó com gent amb un projecte comú que val la pena.
Ah, i perdoneu el sermó! Ja m'ho deia ma mare, que m'havia d'haver fet capellà ;-)
Salut!
Hola Pere i responsables del Projecte,

Evidentment, ara com ara la gran batalla de Sistemes es produeix entre Linux i Uindows, però tinc un dubte que em balla pel cap...

Fa uns dies, el tècnic de Preventiu de T-Systems, em va dir que quan la Linkat estigués implantada com a Sistema Operatiu "oficial", l'únic suport a Linux seria a PCs amb Linkat. És això cert??? Qualsevol ordinador que tinguem amb una altra distro Linux no entra en el suport amb T-Systems???

Jo crec que si hi ha gent que tria la Linkat per opció pròpia ho trobo perfecte, però les imposicions no agraden a ningú... Segons la meva opinió, el suport Linux hauria de ser per qualsevol Linux, sempre respectant les limitacions puntuals que un tècnic pugui tenir respecte un Ubuntu o un Fedora perquè no són la primera opció del Departament. Fins aquí, OK.

Ara bé, si quan arribi el moment de fer el pas a Linux, tots ens hem de posar l'uniforme taronja i negre de la Linkat, la cosa ja té una altra pinta...

No sé què n'opineu els altres... Quin model d'implantació Linux prendrà el Departament? Què en diuen els responsables?

Ferran


  Hola :

    Bè bona tarda,  veig que les "dictadures" encara segueixen,

    D'altre banda si "soportem" linkat co diuen a dalt (consti que només sóc un user) suportem LINUX,  i tal i fot la "marca" suse, ubuntu, mandriva, etc...podem tenir diferèncias d'opinió, de gustos peró demanaria a qui fes el suport que  el fès de LINUX ( que segur que el fan de win..i aixó es greu)  en fi una opinió ......


  Salut

    Xavi
Hola a tothom,

Dictadura no sé, però si la cosa va cap a un Linkat obligatori per poder obtenir manteniment, un empobriment per a les aules dels nostres centres, segur. Paradoxalment, tenint en compte que Linux representa la llibertat per a l'usuari... No pas limitacions.

Alguna postura una mica oficial??

Ferran
Hola!

Em sumo a les darreres demandes en el sentit que T-Systems i el Departament han de donar suport a tothom que vulgui passar-se a linux, sigui de la distribució que sigui, sinó això té els dies comptats. M'agradaria que això del linkat fos un èxit, com també que ho fossin les altres distros, perquè això estimula i anima a millorar, i també perquè mai m'han agradat dos colors, només, el blanc i el negre, sinó tota la varietat que hi ha entremig.
Salut!

Pere


    Hola.

    Jo he dedicat 48 de festa que tenia a testejar distros en una makina sempre hi habia linkat, a l'altre anaba cambian , la veritat de suse 9.0 (linkat) a la 10.2 , pasant per ubuntu dapper, edgy, feisty, debian.  he arrivat a una conclusió la "velocitat" que ens dona una  apt-get (carregador de sistemas de plataforma debian ) comparat amb yast a part del suport de gent a la xarxa entre ells es frabcament molt mès grossa ( aixó la gent que teniu debian , he llegit que algú la tenia ja ho sap), no sé no voldria posar "pals a les rodes" pero sí ajudar a fer una cosa PRACTICA, RAPIDA, SENZILLA,GRATUITA, LLIURE. i per tothom i basada en GNU/ sense cap restrició

Nomé una opinio

Salut
Hola a tots,

Jo us voldria dir que ara per ara SuSe/Novell és la base triada pel Departament d'Educació via concurs públic. El fet important és que el Departament s'ha decantat per una opció i ara el millor que podem fer és impulsar el seu ús.

El Departament dóna un suport incondicional a la distribució Linkat i t-systems us ha de donar tot el suport necessari dins dels mòduls assignats a cada centre.

Sobre el suport a totes/moltes/altres distribucions com ja podreu imaginar és difícil organitzar tot un suport tècnic intentant cobrir tot l'espectre de distribucions. No obstant la gent que formem part de la comunitat de codi obert us podem ajudar a resoldre aquestes qüestions, deixant per al DE el suport de Linkat.

Sobre l'empobriment de les aules voldria fer un comentari. Com a usuari de software lliure t'he de dir que no comparteixo la teva opinió. Segurament tothom pot pensar que el sotware privatiu fa més coses i pot trobar el software lliure més espartà. Però pensem que la docència en un centre es pot fer igual de bé i que moltes vegades es prenen decisions en funció de les afinitats del docent. Us diria que l'ús de programari privatiu s'ha de fer tenint en compte la legalitat vigent i que qualsevol altre ús que se'n faci no ha d'estar permès.

Jo us animaria a conèixer millor la distribució Linkat i a exigir el suport que es mereixen els centres educatius.

També diré que un dels aspectes que personalment em preocupa és que aquesta suposada riquesa que hi ha ara a les aules no s'hagi fet seguint al peu de la lletra el que marquen les instruccions d'inici de curs pel que fa el respecte a la propietat intelectual, ja m'enteneu oi?  S'ha d'avançar en l'ús de les TIC al centre però d'una forma sostenible i legal i en aquest sentit el programari lliure us aporta tot allò que necessitem.

Joan de Gracia
(a títol personal)


  Bè Joan, pel que entec, ja s'ha decidit, (diem el ke diem) i nomè per els centres educatius, val d'acord em d'acceptar les regles, concurs públic etc...

    pero si mirem el que han fet el companys de linex , aqui a Catalunya, alguna cosa no interesa..en fi pa i paciencia...

  Salut

 
Des de l’enllaç de Distribucions educatives (Enllaços d'interès):
http://linkat.xtec.net/portal/component/option,com_weblinks/catid,19/Itemid,117/
he mirat una mica les distribucions de linux de les CA espanyoles.

- Lliurex (v5 - Debian)
Distribució educativa de GNU/Linux de la Generalitat Valenciana.
- Linex (linex2003-2006 - Debian)
Linex és la distribució de GNU/Linux creada per la Junta d'Extremadura.
- MAX (v3 - Ubuntu Debian)
MAX (MAdrid_LinuX) és una distribució de GNU/Linux creada per la conselleria d'educació de la Comunitat de Madrid.
- Molinux (v2.2 - Debian)
Distribució de Castella-la Manxa.
- Guadalinex (v4 - Debian)
Guadalinex és una distribució de GNU/LInux desenvolupada per la Junta d’Andalusia per facilitar l’accés al programari lliure a tots els ciutadans d’aquesta comunitat.

Excepte la Molinux, totes tenen una experiència que els hi dóna molt camí fet en aquest món educatiu espanyol.
Agafo la referència espanyola perquè penso que si hem d’estar dins Espanya, hi hem d’estar, si més no, amb uns mínims de qualitat.
Ni que hagi mirat en quina distribucions es basen (totes Debian) és la decisió que ha pres el dept. d’Educació.

"jgraci25 - Abril 14, 2007, 11:34:11"

Jo us voldria dir que ara per ara SuSe/Novell és la base triada pel Departament d'Educació via concurs públic. El fet important és que el Departament s'ha decantat per una opció i ara el millor que podem fer és impulsar el seu ús.

El Departament dóna un suport incondicional a la distribució Linkat i t-systems us ha de donar tot el suport necessari dins dels mòduls assignats a cada centre.

Sobre el suport a totes/moltes/altres distribucions com ja podreu imaginar és difícil organitzar tot un suport tècnic intentant cobrir tot l'espectre de distribucions. No obstant la gent que formem part de la comunitat de codi obert us podem ajudar a resoldre aquestes qüestions, deixant per al DE el suport de Linkat.
[...]
Jo us animaria a conèixer millor la distribució Linkat i a exigir el suport que es mereixen els centres educatius.


Cert que l’elecció de Suse m’ha portat dificultat a l’hora de trobar paquets que s’instal•lessin bé a Linkat i fins i tot n’he hagut d’instal•lar en mode línia. Per contra m’imagino que l’equip de Linkat té un suport (de SuSe/Novell) necessari per tirar endavant la distribució amb prou celeritat i fiabilitat.

Combinant aquestes idees i especialment tenint en compte que la nostra societat es mereix un mínim de qualitat en l’alfabetització informàtica, reclamo més diners per tal de:
1r. Tenir una distribució més decent.
2n. Recuperar el temps que altres àmbits educatius espanyols han invertit en l’alfabetització informàtica des de l’àmbit de la legalitat (pagament de llicències).
3r. Poder fer la propaganda que el programari lliure es mereix i que en aquest moment les escoles fan a favor bàsicament de MicroSoft (des del meu punt de vista il•legal).
4t. Fer manteniment incondicional als centres docents que han adoptat Linkat (T-systems).
5è. Fer manteniment ampli als centres docents que no han adoptat Linkat (perquè la diversitat implica dificultat).
6è. Donar un suport ampli als ciutadans que han adoptat Linkat i més tenint en compte que l’educació no s’acaba a les aules.

En relació amb el punt 6è:
- Val la pena aprofitar els esforços de les famílies per educar els seus fills coordinadament amb les escoles.
- Cal ser responsable amb la decisió haver triat Suse i compensar la dificultat per adaptar-s’hi posant els mitjans que la societat necessita.
- Cal ser conscient que Suse pot ser molt bon camí per introduir la societat a Debian donant a conèixer el programari lliure.

Estic impacient per instal•lar un Linkat 2.0 (a ser possible el juliol) amb la idea que el setembre ja hi hagi un Linkat 2.1 amb funcionament impecable.

Atentament,

Jaume Jose


    Jaume Jose Hola:

    Francament si pensem que la gent es baixará linkat a nivell casolá, es que !somien! truitres, la gent veu linex, etc edubuntu. i tot i axió ja es força dificil fer-los marxar del seu win98, que "els hi van instalar uns amics!, i amb l'emule i poca cosa mès en fan prou, o sigui que o els hi posem MOLT fácil i els hi portem a casa ( linex ) o el canvi ni de conya, per altra part si afagim compilar .rpm etc encara menys, i crec que no ès questio de calers, si no de ganas , pero sembla que en hi pocas, esperarem a una segona versio de "vista" pot-ser??, ( i mireu que fer un apt-get ès fácil ) i GRATIS, en fi la cosa sota el meu punt de vista esta en que "algu va decidir" hi algú per naços aixo...democracia pura, en lloc de cridar a la comunitat linux amb lo que guanyeriam amb suport (hi ha autèntics gurús), velocitat, i flexibilitat, llástima que encara s'imposin coses...va dir algú..

    Salut

    Xavi
Hola Xavi,

Comparteixo amb tu aquesta opinió, al 110%. El més greu de tot és que això que opines sobre "el públic en general", també passa amb els/les mestres a les escoles. I parlo amb coneixement de causa, perquè sóc Coordinador informàtic d'un centre, com la majoria dels que escrivim aquí. O els hi dones tot "mastegat", o oblida-te'n.

Em sap greu que els responsables del Projecte Linkat no vegin aquest tema d'aquesta manera... No és una qüestió de voler tenir la raó, o no tenir raó, és una qüestió d'obrir els ulls i veure el que hi ha... De veure com funciona la gent.

La Linkat té les seves coses bones, sí, però... Jo crec que triar Suse SLED fa dos o tres anys enrera, quan el panorama Linux encara no estava gaire clar, no ha estat el gran problema... El problema és no adonar-se ara, de que cal canviar.

Bé, com passa amb moltes coses a la vida, el temps ens dirà a tots com se soluciona aquest "embrollo"...

Salutacions a tothom

Ferran

    Hola

    La meva gran pregunta ès pq "s'ha triat" suse, ? no hi una EDUBUNTU; (ep; que ja bé amb catalá, basc, etc, aixó deixant a part una versió a mida de debian..tan "difererents" sóm??...dels altres..bé aixo pot-ser, será ....

    I pel que deia fdvaille si vosaltre no ho teniu clar, Ja , els simples Ususris de carrer com nosaltres que .......rès de rès---->---------------->msn

    Paciencia i Cami....

    Salut
     







      Xavi
No serà que el problema són les coses que dintre de poc s'han de signar en un paper?

Com es pot llegir a l'article del TodoLinux, el Pere Martínez afirma que el Departament té previst casar-se amb Suse fins al 2010... Tirar-se enrera ara seria quedar "una mica malament" amb Suse i Novell, però... I els usuaris? No comptem per res? Jo crec que el Departament hauria de casar-se amb els usuaris, escoltar els usuaris, no a Novell.

El més important és el que signin uns senyors en un despatx, o que els usuaris del Departament facin el pas REAL cap a Linux? (Ubuntu, Debian...)



    Com he dit en el missatge anterior, no és una qüestió de tenir raó o no tenir-la... És qüestió de veure el que hi ha: les coses estan així. Ara cal observar què passa, i deixar que corri el temps... Jo crec que la darrera paraula la tindran els usuaris.

    Salutacions
    Hola a tots,

    Mireu jo que he començat des de zero en aquest món, crec que tan me fa que sigui Suse que Ubuntu; com que no ho conec no puc opinar, suposo que els entesos en la matèria esteu més enfadats que no pas jo.

    Però sí que tinc curiositat per saber quins criteris s'han fet servir al Departament d'Educació per triar Suse quan la resta de comunitats autònomes han triat Ubuntu.

    És millor o pitjor? En que ens beneficia? És una decisió tècnica i/o política?

    Cordialment.

    Lluís.


        Hola

          Lluis, la meva petita opinió com a usuari de Linux de fa anys, es que si començem a plantejar "casaments", o bè  si importa mès la política que el softaware fácil i comode, JA PODEM PLEJAR, partin de la  BASE , QUE HO PAGUEM ELS QUE VOTEM, Pq , al cáp i a la fí estem parlant dels NOSTRES, Calers, o no???...pot-ser será questió de 
    plantejar el seguent, pagem peró no tenim dret a escollir?, "com deia aquell, collonut ..."

        Salut

        Xavi

    "xavi - Abril 18, 2007, 02:22:34"


    Francament si pensem que la gent es baixará linkat a nivell casolá, es que !somien! truitres, la gent veu linex, etc edubuntu. i tot i axió ja es força dificil fer-los marxar del seu win98, que "els hi van instalar uns amics!


    1r. Sóc completament novell en linux i totes aquestes trifulgues les començo a entendre ara. En contra del Suse de Novell ha estat la dificultat de trobat paquets. Alguns paquets no els he trobat en versió rpm sinó només en fitxers comprimits on he de fer el ./configure, el make i el make install. Penso que l’elecció de Suse pel Linkat porta la responsabilitat d’aportar un rpm a tot aquell que ho demani (casolà o educatiu).

    2n. Jo no sóc educatiu, sóc casolà i m’he baixat Linkat de manera que segons el xavi somio truites i que he fet accions impensables. Perdona xavi, vaig mirar i provar Catix, Ubuntu (7.03 em penso) i Linkat. Tinc llarga experiència (23 anys) en sistemes operatius en mode línia encara que només 15 mesos fa 20 anys vaig treballar amb Unix.

    3r. El sistema operatiu ha d’encisar i Ubuntu encisa més, però la Linkat la vaig trobar més addient a l’educació dels meus fills i als meus propis estudis (estic reciclant-me), per complert amb programari lliure i programari alliberat (que ha estat propietari), que al cap i a la fi són les coses he pensat que la família necessitem (muller inclosa).

    4t. No em va costar gens marxar del Win98 i més després de veure el colador i embut en els temes de seguretat. Vaig anar a caure al WindowsXP on aquests forats no eren tan grossos i no hi havia tants mòduls patata. Això a la feina, però a casa no estic disposat ni a estar fora la llei ni a pagar centenars d’euros per tenir un WinXP decent. Principis propis i que vull trametre als fills.

    5è. Linkat m’ha estat tant o més còmode que WindowsXP i m’ha permès criticar que les escoles i el DE fa propaganda amb els diners de tots ensenyant només Word i Excel (de Microsoft Inc.).

    6è. A secundària és una altra cosa, però a primària en prou feines si hi ha prou mestres que s’atreveixin amb MSWin-(nn) i quan els he parlar de l’obligació que tenen d’instal•lar el paquet de català per Windows no m’han aviat los gossos no sé perquè. He pensat que Linkat pot ser un camí per redreçar aquesta gent. Això no vol dir que Ubuntu fos millor.

    "fvalle  - Abril 18, 2007, 02:37:29"


    Comparteixo amb tu aquesta opinió, al 110%. El més greu de tot és que això que opines sobre "el públic en general", també passa amb els/les mestres a les escoles. [...] O els hi dones tot "mastegat", o oblida-te'n.
    [...]
    Jo crec que triar Suse SLED fa dos o tres anys enrera, quan el panorama Linux encara no estava gaire clar, no ha estat el gran problema...


    Jo m’he posat d’exemple però penso que la via d’arribar les famílies i per tant als ciutadans són la mainada. Per això penso que a secundària la predisposició a linux ha esdevingut més ferma.

    De tota manera si he triat Linkat ha estat perquè ho veia tot més mastegat que els altres que he provat i he assumit que el meu error el DE l’haurà de corregir perquè la responsabilitat és compartida.

    Si fa tres anys triar Suse SLED no era tant error cal pensar com ho serà haver-ho triat d’ací a 5 o 10 anys. Com més gros sigui l’error més ocasió tindran per penedir-se tal com van les coses.

    "fvalle - Abril 18, 2007, 03:49:18"

    Jo crec que el Departament hauria de casar-se amb els usuaris, escoltar els usuaris, no a Novell.
    [...]
    Si d'aquí a un o dos anys els usuaris donen l'esquena a la Linkat... Ens podran dir "és que els professors no volen fer el pas a Linux i el Programari Lliure". Jo crec que, simplement, els professors no volen fer el pas a la Linkat.


    Ja des de les penúltimes autonòmiques que el tema programari lliure surt en ferm als programes electorals. Els polítics han començat a pagar els errors en aquest àmbit i es veu més clar parlant amb l’alumnat de primària (que encara no voten).

    Evidentment el perill està en que els mitjans de comunicació estan controlats pels polítics i les grans fortunes i hi ha el perill que ens vulguin fer creure que el seu error és, en realitat, la insistència dels ciutadans a voler enriquir encara més a MS.

    "Xavi - Avui a les 12:33:32"


    la meva petita opinió com a usuari de Linux de fa anys, es que si començem a plantejar "casaments", o bè  si importa mès la política que el softaware fácil i comode, JA PODEM PLEJAR, partin de la  BASE , QUE HO PAGUEM ELS QUE VOTEM,


    Ja hem arribat al punt de coincidència !!
    Hola de nou, quant de temps, oi?

    Potser ningú no ens fa cas, però com a mínim jo, diré el que penso. En aquest missatge us presentaré el que jo crec que és un model d'elegància corporativa pel que fa a la promoció del Programari Lliure... Mireu el primer missatge que us apareix en aquesta pantalla...

    http://www.guad…hp?cat_id=2#q5

    Sobren els comentaris
    M'he llegit la filosofia del futur del Guadalinex i veig que va per un costat molt diferent que el de la Linkat. Els linuxeros de veritat sabeu millor el realisme de cada una de les opcions per cada context social.
    Jo veig que a Catalunya cal molta empenta:
    - Hi ha més gent per moure.
    - La posició de partida és amb un arrelament a les escoles molt fort de Microsoft (MSWindows i MSOffice).
    - Hi ha una inversió pública molt forta per enriquir Microsoft. Les administracions públiques paguen les llicències i a la llarga també perseguiran als particular que no les paguen.
    A Andalusia i Extremadura no ho conec però de moment ja porten molts anys invertint-hi molt per habitant.
    Una conclusió que trec de l'enllaç que ens ha passat fvalle - Avui a les 03:04:46 és que el model català pot necessitar més inversió per habitant per obtenir el mateix resultat.
    Atentament,

    Jaume
    [quote author=oranies link=topic=452.msg2203#msg2203 date=1177019681]
    A Andalusia i Extremadura no ho conec però de moment ja porten molts anys invertint-hi molt per habitant.
    Una conclusió que trec de l'enllaç que ens ha passat fvalle - Avui a les 03:04:46 és que el model català pot necessitar més inversió per habitant per obtenir el mateix resultat.
    Atentament,
    [/quote]

    Hola Jaume, jo no sóc "un linuxero de veritat", acabo d'aterrar en aquest món de fa poc, però els qui tenim ulls a la cara veiem que uns quants ""actores naturales de este mundo (usuarios, asociaciones y empresas)" com diu la pàgina de Guadalinex, porten una pila d'anys fent una tasca molt i molt meritòria en quant a Programari Lliure a casa nostra. Aquesta comunitat Linux és majoritàriament (no sé el percentatge, però sí que són majoria, corregeix-me si m'equivoco) pertanyent a Debian... La comunitat Linux serà petita comparada amb Andadalusia, però així estem a Catalunya. Passar olímpicament de tot el curre de la comunitat Debian de Catalunya em sembla:

    - Poc pràctic (no aprofites els recursos i l'experiència prèvia).

    - No fomentes gaire l'esperit de col.laboració amb la comunitat Linux majoritària.

    - Crees incertesa, inseguretat de cara al futur, ja que ningú no sap si aquesta distribució arrelarà entre els usuaris.

    - Poc considerat envers els usuaris, que han de començar de nou amb un "xip" de Linux diferent: encara que pugui semblar poc important canviar de "cultura Debian" a "cultura Suse", els que acabem d'entrar en aquest mundillo agraïm molt tota la feina prèvia que hi ha feta, i tota "l'estructura" organitzativa muntada pels linuxeros de base, que ja està en marxa.

    A part de que t'agradi més o t'agradi menys la distribució Suse, l'actitud de col.laboració, de feina conjunta amb els usuaris, és molt important. La diferència d'actitud entre la Junta d'Andalusia i la "Gene", en aquest sentit, és radicalment oposada.

    És veritat tot això que comento, o estic equivocat? Vaja, la majoria dels que escriviu aquí en sabeu un tou més que jo... Però és una cosa que cau pel seu propi pes...

    Salutacions a tothom

    Ferran

    "fvalle  - Abril 20, 2007, 10:33:53"

    [...]els que acabem d'entrar en aquest mundillo agraïm molt tota la feina prèvia que hi ha feta, i tota "l'estructura" organitzativa muntada pels linuxeros de base, que ja està en marxa.
    [...]
    A part de que t'agradi més o t'agradi menys la distribució Suse, l'actitud de col.laboració, de feina conjunta amb els usuaris, és molt important.


    Totalment d’acord. Em trec el barret al teu davant. Per això el raonament l’he buscat en el perquè el Departament d’Educació ha triat Suse i de moment la millor explicació que m’he donat l’he basat en un menor cost aparent d’implantació. Cost, no econòmic sinó per evitar la ruptura social entre món MSWindows (normalment associat amb programari pirata) i el programari lliure, de per sí respectuós amb la legalitat i els drets d’autor.

    Que amb tampoc Debian no hi hagués hagut ruptura. Jo també ho penso però algú no!

    "jgraci25 - Abril 14, 2007, 11:34:11"


    Jo us voldria dir que ara per ara SuSe/Novell és la base triada pel Departament d'Educació via concurs públic. El fet important és que el Departament s'ha decantat per una opció i ara el millor que podem fer és impulsar el seu ús.

    El Departament dóna un suport incondicional a la distribució Linkat i t-systems us ha de donar tot el suport necessari dins dels mòduls assignats a cada centre.

    Sobre el suport a totes/moltes/altres distribucions com ja podreu imaginar és difícil organitzar tot un suport tècnic intentant cobrir tot l'espectre de distribucions. No obstant la gent que formem part de la comunitat de codi obert us podem ajudar a resoldre aquestes qüestions, deixant per al DE el suport de Linkat.
    [...]
    Jo us animaria a conèixer millor la distribució Linkat i a exigir el suport que es mereixen els centres educatius. .


    Aquí cal analitzar la resposta a títol personal del Joan de Gracia (jgraci25 – Full member). Anem per parts:

    - Jo us voldria dir que ara per ara SuSe/Novell és la base triada pel Departament d'Educació via concurs públic. El fet important és que el Departament s'ha decantat per una opció i ara el millor que podem fer és impulsar el seu ús.

    Totalment d’acord. També em trec el barret al davant del Joan.

    - El Departament dóna un suport incondicional a la distribució Linkat i t-systems us ha de donar tot el suport necessari dins dels mòduls assignats a cada centre.

    Aquí ja l’espifiem. Si el Departament d’Educació donés suport incondicional no posaria barreres perquè aquest arribi a les famílies, manteniment que ni han contractat ni poden assumir de pagar a T-systems que per altra part obté molts dels concursos de la Generalitat.

    - Sobre el suport a totes/moltes/altres distribucions com ja podreu imaginar és difícil organitzar tot un suport tècnic intentant cobrir tot l'espectre de distribucions. No obstant la gent que formem part de la comunitat de codi obert us podem ajudar a resoldre aquestes qüestions, deixant per al DE el suport de Linkat.

    O sigui que el Departament d’Educació es limita als centres docents que adoptin Linkat resolent part dels seus problemes. O tots dels seus problemes depenent de la lletra petita del contracte amb T-systems i de la política de sancions per incompliment de contracte. I la resta d’usuaris de Linkat i altres linux (pe. Debian) hauran de buscar-se la vida com si el programari linux ja estigués normalitzat i assumit per la societat.

    Per altra part no sé de mai que T-systems hagi estat mai sancionada per incompliment de contracte ni que hagi tingut errors o manques de servei (indubtablement involuntàries).

    Resumint:
    Ara per ara SuSe/Novell és la base triada pel Departament d'Educació via concurs públic (o sigui en ferm) i el Departament s'ha decantat per aquesta opció (espero que sigui amb sinceritat) i ara el millor que podem fer és impulsar el seu ús (espero que el DE tingui prou pressupost per assumir que els centres es decanten mínimament per la Linkat perquè si no arriba ni això molt menys compliran la resta). A partir d’aquestes idees jo estic usant la meva família com a conillet d’índies per saber si el DE és prou sincer i vol destinar-hi prou recursos.

    Jaume Jose
    (com a no docent sempre a títol personal).


      Hola

      Nomès demano que feu un cop d'ull aqui:

      http://www.ubuntu-es.org/index.php?q=ubuntu/introduccion

    Consti que ni venc , ni guanyo rès pura informació, pero crec que val la pena

      Salut.




        Hola


        I tambè llegiu aixó:

     
      http://www.novell.com/es-es/products/desktop/lower-cost.html

       
        Salut

     
    Tal com jo mateix he escrit en aquest fil de diàleg:

    "Abril 17, 2007, 02:22:39"


    [...]la nostra societat es mereix un mínim de qualitat en l’alfabetització informàtica, reclamo més diners per tal de:
    1r. Tenir una distribució més decent.
    2n. Recuperar el temps que altres àmbits educatius espanyols han invertit en l’alfabetització informàtica des de l’àmbit de la legalitat (pagament de llicències).
    3r. Poder fer la propaganda que el programari lliure es mereix i que en aquest moment les escoles fan a favor bàsicament de MicroSoft (des del meu punt de vista il•legal).
    4t. Fer manteniment incondicional als centres docents que han adoptat Linkat (T-systems).
    5è. Fer manteniment ampli als centres docents que no han adoptat Linkat (perquè la diversitat implica dificultat).
    6è. Donar un suport ampli als ciutadans que han adoptat Linkat i més tenint en compte que l’educació no s’acaba a les aules.

    En relació amb el punt 6è:
    - Val la pena aprofitar els esforços de les famílies per educar els seus fills coordinadament amb les escoles.
    - Cal ser responsable amb la decisió haver triat Suse i compensar la dificultat per adaptar-s’hi posant els mitjans que la societat necessita.
    - Cal ser conscient que Suse pot ser molt bon camí per introduir la societat a Debian donant a conèixer el programari lliure.


    Una postura que no cobreixi aquests mínim (o altres equivalents) penso que és fer un mal favor al pais. Sigui:
    - amb Debian, Suse o amb qualsevol altra;
    - sigui amb T-Systems, Debis o millor encara amb una empresa del pais en lloc d'una de forània;
    - millor aprofitar el voluntariat que intentar intentar resoldre-ho tot a cop de talonari. El voluntariat ben organitzat té més rendiment per hora treballada que l'hora pagada amb diners, però costa més de coordinar i motivar.

    Aquí cal motivar el Departament d'Educació perquè entenguin que necessitem una cosa que funcioni, que funcioni ara i que funcioni bé.

    Jo, amb un esforç d'imaginació, he pensat que Linkat difícilment passarà de la versió 3 (juliol 2008) justament pel tema econòmic. També penso que una nova distribució del Departament d'Educació ha de tenir un altre nom i una altra estètica.

    Posats a afinar, cal tenir en compte que "la Comunidad Autonoma de Cataluña", a part de tenir dues llengües cooficials (que la Linkat em penso que respecte), té una tercera llengua que cal ensenyar al mateix nivell: l'occità de la Vall d'Aran. La Linkat no respecta la llei en aquest aspecte.

    L'ensenyament a la Catalunya catalana (l'occitana és un altre tema) s'ha de fer en les dues varietats l'occidental i l'oriental.

    La Linkat tampoc respecte el català occidental. Si les administracions competents fossin respectuoses amb la Constitució espanyola de 1978 en aquest moment ja hi hauria conveni entre la Generalitat valenciana i la catalana perquè Linkat s'hauria integrat en un Lliurex amb cara i ulls. Autoritats que tenen obligació d'haver intervingut, Las Cortes espanyoles per autoritzar el conveni entre comunitats autonòmes i ambdós governs autònoms, perquè la constitució els obliga a optimitzar recursos i a defensar la riquesa cultural (Constitució espanyola de 1978).

    Tenim molts governants fora de la llei però per sobreviure penso que ara el millor que podem fer és impulsar el seu ús (de la Linkat i la Liurex, que són les que estan més properes a la llei). Encar que entre viure i sobreviure hi ha tota una vida entre mig!
    Reconec no haver provat encara Lliurex! Quan la prova obriré un fil de diàleg.

    Atentament,

    Jaume
    [quote author=oranies link=topic=452.msg2203#msg2203 date=1177019681]
    - La posició de partida és amb un arrelament a les escoles molt fort de Microsoft (MSWindows i MSOffice).
    - Hi ha una inversió pública molt forta per enriquir Microsoft. Les administracions públiques paguen les llicències i a la llarga també perseguiran als particular que no les paguen.
    [/quote]

    Hola a tothom,

    Hola Jaume. Pel que dius en aquest missatge, i afegint-hi la informació que aporta el Xavi en les seves intervencions, podem fàcilment interpretar que la resposta a la "pregunta del Millón".... Per què Suse?, es respon així:

    - S'ha triat Suse perquè si la Linkat acaba implantant-se a les escoles, serà gràcies a l'amable col.laboració de Novell, és a dir amb Micro$ de per mig... Software Lliure amb etiqueta Uindows, a cop de talonari.

    - Si la Linkat no té èxit, no passa res, ens quedem com estem... Amb el Uindows original. A cop de talonari.

    Si acceptem aquesta resposta com a vàlida, les següents preguntes que jo em faig, i que podrien donar peu a un nou debat serien... És aquest el model de gestió de Software Lliure que volem per als centres educatius? És aquesta la postura oficial de la Generalitat de recolzament al Software Lliure? Quin sentit té la consigna de què [i]"és l'elecció que ha realitzat el Departament i entre tots hem de recolzar-la"?[i]

    Val a dir que la "jugada" ha estat molt bona, i que ens dóna una idea de quants interessos hi ha pel mig... La força que té el Software Lliure avui dia com perquè Microsoft hagi de buscar noves estratègies de "supervivència".

    Salut a tothom...!

    Ferran
    Hola a a tothom,

    Gràcies, Xavi i Jaume per obrir-me els ulls. Al principi creia que el Projecte Linkat no era el meu Projecte, però ara ja sé que no és el meu Projecte. Hi ha massa coses que no m'agraden, entre elles quin tipus de política de Software Lliure segueix el Departament.

    Pablo, Joan, perdoneu si he estat un usuari que no s'ha ajustat al perfil d'aquesta web, i les molèsties que us hagi pogut causar.

    Ja ens veurem en algun altre lloc. A reveure a tothom!!!

    Ferran

    "fvallede - Abril 21, 2007, 04:00:40"

      [...]  Per què Suse?, es respon així:
    - S'ha triat Suse perquè si la Linkat acaba implantant-se a les escoles, serà gràcies a l'amable col.laboració de Novell, és a dir amb Micro$ de per mig... Software Lliure amb etiqueta Uindows, a cop de talonari.
    [...]
    És aquest el model de gestió de Software Lliure que volem per als centres educatius? És aquesta la postura oficial de la Generalitat de recolzament al Software Lliure? Quin sentit té la consigna de què "és l'elecció que ha realitzat el Departament i entre tots hem de recolzar-la"?


    Per què Suse?

    "jgraci25 - Abril 14, 2007, 11:34:11"

    SuSe/Novell és la base triada pel Departament d'Educació via concurs públic.


    Segur que ha estat una decisió difícil. Per un costat cal atendre a molta gent, de l'altre necessiten atenció urgentment i per un altre cal organitzar-ho tot simultàniament. Ací l'amabilitat és un luxe superior a la cordialitat que la situació exigeix.

    És aquest el model de gestió de Software Lliure que volem per als centres educatius?

    Penso que el Departament d'Educació ha triat aquest model per posar-lo en marxa amb celeritat. Un cop els responsables d'informàtica dels centres hagin tastat alguna cosa diferent al MSWindows i el MSOffice preferiran l'alternativa.

    És aquesta la postura oficial de la Generalitat de recolzament al Software Lliure?

    En cap moment he llegit que ho fos, pel que he d'entendre que no ho és. Però els centres educatius poden decantar la balança cap al programari lliure en general i linux en particular. És més el primer linux que vaig probar va ser Càtix, que és Debian. La Generalitat és tant grossa que hi caben moltes coses.

    Quin sentit té la consigna de què "és l'elecció que ha realitzat el Departament i entre tots hem de recolzar-la"?

    El significat és que si en aquests primers anys no donem suport al camí cap el programari lliure, el propramari privatiu (o propietari) s'hi afincarà per sempre. Al meu entendre cal que les noves generacions no pensin en pagar llicències a Microsoft Inc ni en robar-los els seus drets d'autor i patents (en la legalitat que puguin tenir).

    Ací a Catalunya moltes vegades hem hagut de donar suport a una solució que no ens és satisfactòria perquè l'alternativa és encara pitjor.

    Comparant amb Liurex (no obriré un altre fil) no m'ha agradat tant com Linkat, però ho deixaria com una qüestió de gustos. No crec pertinent discutir-hi perquè són dues realitats diferents que mentre no s'apropin busquen objectius prou diferents com perquè el resultat també sigui diferent.

    Atentament,

    Jaume
    [quote author=xavi link=topic=452.msg2210#msg2210 date=1177114545]


        Hola


        I tambè llegiu aixó:

     
      http://www.novell.com/es-es/products/desktop/lower-cost.html

       
        Salut

     

    [/quote]


    Xavi, potser manipules una mica, no??
    Si mires http://es.opensuse.org/Bienvenidos_a_openSUSE.org no diu que Suse sigui de pagament.
    Si vols suport Novell paga, si vols dependre de la Ctat ho tens gratis.
    A nivell d'empreses es difícil passar a Linux si no hi ha un suport fiable i això és el que ofereix Novell pel que sembla.

    [quote author=jgomez13 link=topic=452.msg2223#msg2223 date=1177319152]
    [quote author=xavi link=topic=452.msg2210#msg2210 date=1177114545]


        Hola


        I tambè llegiu aixó:

     
      http://www.novell.com/es-es/products/desktop/lower-cost.html

        Bè veig que dius que manipilo, rès mes lluny de la meva intenció, nomès em faig la pregunta , pq  altres comunitats  s'han decantat per sistemas  de base debian i gratuits, i aqui anem al suport empreserial?? i no universitari , segur que a la gent d'universitats, els encantaria poguer formar part d'un grup conjunt de suport, (parlo d'estudiants) de gestió o sistemas...i bèn segur amb menys cost , i en cas de ser el e mateix ..aniria a universitats, no a empresas (no hi tinc rès a en contra consti), pero estem parlan de caler public ...no?, per cert opensuse ja fa anys que funciona i en soc dels vells del foro ,per aixo ho dic..o hem de callar i baixar el cap , no hi havia una cosa com..."llibertat d'expresio?? .-

        Salut

        Xavi

       
        Salut

     

    [/quote]


    Xavi, potser manipules una mica, no??
    Si mires http://es.opensuse.org/Bienvenidos_a_openSUSE.org no diu que Suse sigui de pagament.
    Si vols suport Novell paga, si vols dependre de la Ctat ho tens gratis.
    A nivell d'empreses es difícil passar a Linux si no hi ha un suport fiable i això és el que ofereix Novell pel que sembla.


    [/quote]

    "xavi - Abril 23, 2007, 11:05:52"

    "els problemas no són el que són, són els que tu vols...."


    Encertada o no, amb corrupció entre mig o no, a tort o a dret, el fet és que:

    "jgraci25 - Abril 14, 2007, 11:34:11"

    "SuSe/Novell és la base triada pel Departament d'Educació via concurs públic"


    A l'hora de buscar malfiances sempres en podem trobar, verdaderes o imaginàries.

    Com a concurs públic ha quedat tot escrit. Jo ara no em posaré a buscar-ho (entre altres raons perque és mitjanit i demà he de matinar). Però pel que diu el xavi hi ha motius més que de sobres perquè qui pugui ho avaluï. Encara que la meva opinió és que en aquell moment podia semblar la millor opció i que un altre moment pot ser que la solució vagi per un altre costat.

    De tota manera cal tenir en compte que els centres docents estan tan malament que el suport que aporta T-Systems els hi és molt més barat que haver de contractar personal propi per arribar a mínims.

    De tota manera no deixa de d'oferir un servei en concessió i des de que vaig pensar que faltaven molts anys perquè el 2004 acabés el peatge de Martorell que hi estic en contra.

    De tota manera no tinc la sensació d'estar tant millor que Andalusia després de llegir:

    "fvallede - Abril 19, 2007, 03:04:46"

    http://www.guadalinex.org/modules/xoopsfaq/index.php?cat_id=2#q5


    " Guadalinex - # Preguntas y Respuestas (FAQ)"


    Mientras que sea necesario, que confiamos no será mucho tiempo. El propósito de la Junta es dar a conocer el software libre por las ventajas y valores que representa, una vez alcanzado un cierto grado de difusión y uso, los actores naturales de este mundo (usuarios, asociaciones y empresas) bastan para que funcione autónomamente y la administración podrá dejar de intervenir en él.


    El objectius són los mateixos que amb la Linkat. Allà potser han trobat la manera de fer-ho amb Debian i ací han optat per Suse (més barat, més accessible, més a la moda, més visió de futur, més la raó que sigui).

    " Guadalinex - # Preguntas y Respuestas (FAQ)"


    Puede que mejores distribuciones totalmente libres dejen sin propósito a guadalinex, o que la convergencia con otras distribuciones la haga desaparecer en favor de algo más amplio y mejor. En cualquier caso, llegado el momento de desaparecer guadalinex, la Junta facilitaría a sus usuarios un mecanismo de migración hacia la distribución que, funcionalmente, la sucediera.


    Penso que ací també acabarem amb distribucions millors que permetin que l'apadrinament del Departament d'Educació sigui innecessari.

    Jo de moment m'he introduït al món linux que de moment no acabava d'accedir-hi!

    Atentament,

    Jaume
    Als fòrums moltes vegades ens creiem totes les idees que llegim però per una bona sanitat mental cal saber dubtar de tot.

    Seria bó penjar les referències públiques que s'han esmentat al debat, concretament la crítica i important és:

    "jgraci25 - Abril 14, 2007, 11:34:11"

    "SuSe/Novell és la base triada pel Departament d'Educació via concurs públic"


    Així jo mateix podré llegir-me-la (especialment la convocatòria del concurs) i creure'm (o no) les meves paraules.

    "oranies - Avui a les 01:17:47"

    Com a concurs públic ha quedat tot escrit. Jo ara no em posaré a buscar-ho (entre altres raons perque és mitjanit i demà he de matinar). Però pel que diu el xavi hi ha motius més que de sobres perquè qui pugui ho avaluï. Encara que la meva opinió és que en aquell moment podia semblar la millor opció i que un altre moment pot ser que la solució vagi per un altre costat.


    Atentament,

    Jaume



          Hola

          Aquesta cita "SuSe/Novell és la base triada pel Departament d'Educació via concurs públic", en ho diu tot, i no parla mai de opensuse, a mès crec que una empresa grossacom aquesta  no treballa per quatre duros, no posso en dubte la seva professionalitat, tot el contrari i que quedi clar, que desprès tot es es mira com es vol, pero, esta vist que estem lligats a novell, i de rebot a msn o sigui, de canvi rès

          Be dit aixo i veient que  el "dialeg", es impossible..crec que molt de forum per rès..

          Salut i sort...(que falta fara)

          Xavi
    Hola a tots,

    Sóc nou per aquest fòrum i per curiositat, com a usuari de L'inux, estic mirant que tal aquesta distribució vostra. La primera pregunta que m'ha vingut a sigut... ¿perque SuSe? y aixi he vingut a parar aquí.

    Comentar que estic totalment d'acord amb en Xavi. Entenc aquest proyecto com una manera de potenciar el software lliure en la nostre societat, pero per aixó, no hagues estat millor basar la distribució en Debian o Fedora, i no pas amb SuSe (tots coneixem els negocis que tenen aquesta gent amb la gent de Microsoft)

    Entenc que te molt a veure el tema del sorteig públic, pero si realment es vol fer una crida en l'ús de software lliure, s'haurien d'agafar alternatives totalment lliures i no pas "venguts" a Microsoft. En fi, vosaltre sabreu, pero NO es la millor opció si el que realment voleu es potenciar l'ús de Linux y del software lliure dins la nostre societat.

    Es clar, es una opinió. Per suposat he probat la distribució, pero una vegada vista, prefereixo tornar a Debian (es clar que sobre gustos...). Espero que tingueu igualment molta sort en la iniciativa i felicitar-vos per l'esforç de canvi.


    Salutacions
    cristiansan