Servidor Proxy-Caché

Crec que necesito un servidor proxi caché, tota vegada que pretenc tenir el moodle en un servidor extern, i que aquest cobra en funcio del trafic d'entrada i de sortida del servidor.
L' informació que tinc em crea molts dubtes (vaja, que no en tinc ni idea).
1. El servidor de centre fa, amb el squid aquesta funció?, o cal d'un altre ordinador que ho faci?, o el servidor de centre pot fer-ho, peró millor que no ho faci?
2. Les adreces IP. Acualment el servidor te la IP 192.168.0.240 i el router 192.168.0.1. En cas d'utilitzar el servidor com a proxi aquest tindria una segona tarja de xarxa am una IP del rang 192.168.0.xx i amb un DNS 213.176.161.16 i amb 192.168.0.1. de passarel·la, al igual que la tarja de sortida amb la IP 240, lo que no em queda clar i sembla ser que cal posar un ordinador independent. Es cert?
3. Cas d'un ordinador independent. La IP de la tarja de sortida pot estar en el mateix rang que la d'entrada (per exemple 192.168.0.yy, o ha d'estar forzosament en un altre com 192.168.1.yy)?
4. En tal cas la IP del servidor de centre tindria que canviar a 192.168.1.240, Però quines tindrien que ser les seves DNS i passarel·la? I quina passarel.la per les dels clients que passarien a 192.168.1.zz (suposo que la DNS dels clients seria 192.168.1.240)?
Crec que fins a aquí estaria solucionada la part del maquinari. Quan ho aconsegueixi ja veuré com solucionar la configuració. Penso que amb aixó sol, sese configurar l'squid ni els navegadors puc seguir treballant com fins ara. Es cert?
Gràcies per endevant.
Josep Parramon. Escola Apiària. Piera. Anoia
Hola Josep,

:-)


El servidor de centre té el servei proxy (squid) ja habilitat i escoltant pel port 3128. No cal que facis gaire cosa més que apuntar la IP del servidor i el port en els navegadors de les màquines.

Ara bé, pensa que un proxy serveix (o atura) un 30-40% de les peticions que es fan. No és necessari que el proxy tingui dues plaques de xarxa. Anem per parts, pot tenir dues plaques de xarxa si el que vols és que faci les funcions de router, és a dir, que gestioni tot el trànsit de la xarxa.

Aquí veig dues coses, d'una banda vols el proxy perquè el trànsit generat cap al servidor moodle sigui el menor possible. Bé, sàpigues que són pàgines dinàmiques i que poca cosa podrà aturar aquest proxy.

Si el que et preocupa és l'ample de banda consumit, seria qüestió d'allotjar el moodle al centre.

Bé, i canviant de terç, el servidor de comunicacions (i que amb Linkat 4 ja vindrà de sèrie, o sigui, que serà senzill d'instal·lar-lo) et pot ajudar i molt a l'hora de gestionar el trànsit generat al propi centre.

Per posar-te un exemple, en tinc un muntat al meu centre i es nota quan l'he hagut de desconnectar per fer-hi modificacions de hardware. El consum d'ample de banda cap a Internet és d'aproximadament 1 Mbps arribant als 5 Mbps sostinguts si es visualitzen vídeos online i això és així perquè es pot posar límits al consum creixent d'ample de banda. A banda d'això la navegació web millora moltíssim i, si li afegim un servidor caché de DNS que capturi les peticions de DNS que fan les màquines del centre...llavors vola.

Una proposta Josep, si vols provar una maqueta ja muntada expressament per funcionar així, pots descarregar-te-la des de:

http://download-linkat.xtec.cat/d83/VM/Servidor_Comunicacions_Lk3/

Què cal fer?

1- Et descarregues la imatge :-p
2- Has de tenir muntat el VirtualBox en una màquina que ha de tenir 1 ethernet (no calen 2)
3- Importes la maqueta des del mateix virtualbox (ho fas a través de: Fitxer->Importa una aplicació virtual)
4- Has de canviar la IP interna del router. Que passi de la 192.168.0.1 a 192.168.1.1


En aquest fòrum , en Josep Painous, de l'Escola l'Estelada el té implementat i els resultats són espectaculars.

Quins requeriments de màquina necessites?

Bé, una màquina amb 2 Gb de RAM


Records Josep i a veure si t'engresco a fer servir aquesta aplicació virtualitzada


:-)



Joan de Gracia