Benvingudes i benvinguts al portal Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d'aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

Notícies

Nova Linkat-EDU 12.04

Enviada per pablo.vigo el 03/Maig/2013 - 13:57
La nova versió de la Linkat GNU/Linux està basada en la distribució Ubuntu 12.04 i aprofita els avantatges dels projectes Debian, Ubuntu i Edubuntu:


  • Una gran comunitat d'usuaris, desenvolupadors i col·laboradors, tant a nivell local com internacional.

  • Accés directe a un gran repertori de programari educatiu, amb actualitzacions freqüents.

  • Suport per a un ampli ventall de maquinari. Ubuntu és la principal distribució de GNU/Linux en nombre d'usuaris i dispositius suportats.

  • Possibilitat de realitzar la instal·lació amb arquitectures Intel/AMD de 32 o 64 bits indistintament, així com en ordinadors Mac amb processador Intel.

  • Suport per a diversos tipus d'escriptori (Unity, Gnome 3, Gnome Classic, KDE)

  • Construïda sobre la versió 12.04 LTS (Long Term Support), que garanteix actualitzacions fins al 2017 sense haver de reinstal·lar el sistema.

  • Possibilitat de generar versions Live que poden arrencar des de dispositius DVD o USB.

  • Evolució futura cap a dispositius tàctils i mòbils (Ubuntu on tablets i Ubuntu phone)


La Linkat-EDU 12.04 és bàsicament una Ubuntu 12.04 sobre la qual s'instal·la una selecció de programari, s'afegeix un repositori i s'apliquen determinades configuracions. La intervenció sobre la base Ubuntu és mínima.


El projecte Linkat forma part dels serveis contractats en el marc del nou model TIC de la Generalitat de Catalunya, que té com a objectius generals la modernització de l'Administració de la Generalitat i de les seves relacions amb les empreses i amb els ciutadans, l'estalvi i la dinamització del teixit empresarial i les noves tecnologies a Catalunya.


Amb el canvi de la distribució base es pretén optimitzar al màxim els recursos destinats al projecte Linkat, centrant-los en el suport als usuaris i en la integració de solucions adaptades a les característiques i necessitats de l'àmbit educatiu català.


La Linkat edu 12.04 permet configurar les sessions de treball amb perfils específics d'escriptori per a educació infantil, primària i secundària. També incorpora solucions per a instal·lacions de servidors de terminals lleugers, connexió a les unitats de xarxa dels centres, etc.

Els perfils "Linkat Servidor de Centre" i "Linkat Servidor de Comunicacions" continuaran funcionant sobre openSUSE 11.4 fins a la fi del seu període de servei. Un cop acabat, les noves versions d'aquests perfils es construiran també sobre Ubuntu.

El projecte Linkat segueix oferint el mateix nivell de suport tècnic a tota la base d'ordinadors que actualment funcionen amb Linkat-EDU 11.4, pels mateixos canals habilitats fins ara: SAU del Departament d'Ensenyament i fòrums del portal Linkat. S'aconsella que els equips amb Linkat 4 o anteriors es passin a Linkat-EDU 11.4 o a la nova Linkat-EDU 12.04, sempre i quan els requeriments de maquinari ho permetin.

La documentació recollida als espais Wiki Linkat i Ateneu s'aniran actualitzant progressivament. Els usuaris finals no notaran gran diferència entre les versions anteriors basades en openSUSE i la nova Linkat basada en Ubuntu, ja que totes dues utilitzen per defecte l'escriptori "Gnome Classic". Les principals diferències s'observen en l'administració dels equips, donat que les funcionalitats del tauler de control YaST d'openSUSE es troben repartides en diverses aplicacions d'Ubuntu. Properament s'alliberaran també diverses guies i documents on s'expliquen aquests canvis.

Guia instal·lació de la Linkat edu 12.04